"Лудогорец" срещу "Лацио", "Атлетик" (Билбао) и "Лион" в Лига Европа (Жребий)

30.08.2024 14:58

Спечелилият титлата на България в последните 13 г. "Лудогорец" ще срещне реномирани имена като "Лацио", "Атлетик" (Билбао) и "Лион" в Лига Европа.

Жребият в Монако определи 8-те съперника на разградчани в новия формат на втория по сила евротурнир и те са "Славия" (Прага, Чех) (домакин), "Лацио" (Ит) (гост), "АЗ Алкмаар" (Нид) (домакин), "Лион" (Фр) (гост), "Мидтиланд" (Дан) (домакин), "Виктория" (Пилзен, Чех) (гост), "Атлетик" (Билбао, Исп) (домакин) и "Андерлехт" (Бел) (гост).

По подобие на Шампионската лига в новия формат на Лига Европа ще участват 36 отбора. При хибридния жребий ръчно се изтеглиха имената на отборите, а след това компютър определяше техните съперници и домакинства и гостувания.

Първите 8 в подреждането, което ще е общо, влизат директно в 1/8-финалите. Заелите местата от 9-о до 24-о място ще продължат към баража за топ 16. Мачовете от този плейофен кръг ще се играят на 13 и 20 февруари.

След това турнирът продължава по схемата с 1/8-финали, 1/4-финали и 1/2-финали в 2 мача на разменено гостуване и финален двубой. Той ще е на 21 май в Билбао.

Отборите, които завършат между 25-о и 36-о място отпадат от турнирите. Първите мачове от новия формат на Лига Европа са насрочени за 25/26 септември.

През февруари 2014 г. под ръководството на Стойчо Стоев "Лудогорец" отстрани в 1/16-финалите на Лига Европа "Лацио" след 1:0 в Италия и драматично 3:3 в София. Така разградчани достигнаха най-напред в историята си в турнирите. На 1/8-финалите те отпаднаха от "Валенсия" (Исп).

Също така "Лудогорец" вече е срещал в Европа "Виктория" (Пилзен) (2:0 и 2:2 в плейофа за влизане в групите на Шампионската лига през 2016 г.), "Мидтиланд" (ремита 1:1 и 0:д в Лига Европа преди 2 г.) и "Андерлехт" (1:0, 1:2 и отпадане след дузпи в баража за 1/8-финалите на Лигата на конференциите в началото на миналата година).

Други от Футбол

Големият голмайстор Тото Скилачи загуби битката с рака

Един от на-големите голмайстори на Италия Салваторе "Тото" Скилачи почина на 59-годишна възраст, губейки битката с рака на дебелото черво в клиника в Палермо

Керкез: Щастлив съм, че не ни вкараха

Наставникът на "Ботев" (Пд) Душан Керкез коментира победата над "Берое" с 1:0 в Стара Загора:  "Трябваше да вкараме гол по-рано и да бъдем по-спокойни. Не е леко да победиш тук

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" и се изравни с лидера "Левски"

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" в Стара Загора в мач от 12-ия кръг на елита ни, който обаче идва след 7-ия заради промяна в прогламата. Кристиан Нвачусву донесе трите точки за "канарчетата" с гол в

С два гола в добавеното време "Хебър" изравни "Локомотив" (Пд) на "Лаута"

С два гола в добавеното време на мача "Хебър" стигна до точка при гостуването си на "Локомотив" (Пд) в първа среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двата тима изиграха вълнуващ двубой

Обявиха новия изпълнителен директор на БФС

След 15 години на поста изпълнителен директор и общо 18 в Българския футболен съюз Борислав Попов бе освободен. "Който не си върши работата, ще бъде сменен"

>