Екатерина Захариева и Юлиан Попов са БГ кандидатите за еврокомисари

30.08.2024 11:28
Екатерина Захариева е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар, обяви Бойко Борисов.
Юлиан Попов КАДЪР: NOVA NEWS

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са БГ кандидатите за еврокомисари, реши кабинетът. Екатерина Захариева бе предложена от ГЕРБ, а Юлиан Попов от ПП/ДБ.

Кандидатурите на двамата трябва да бъдат представени още днес пред шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев.

Захариева бе външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов. Преди това е била министър на правосъдието, както и вицепремиер и регионален министър в служебните кабинети на Георги Близнашки и Марин Райков.

Министър на екологията в кабинета на Николай Денков бе пък Юлиан Попов.

Както "24 часа" писа по-рано днес, сред фаворитите за български еврокомисар е била и номинацията на ИТН - Велислава Петрова. Тя бе зам.-министър на външните работи в кабинета на Кирил Петков.

Седем бяха общо предложените кандидати от партиите. Двама предложи единствена БСП - зам.-шефа на НС Драгомир Стойнев и евродепутатката Цветелина Пенкова. Възраждане" пък предложи Виктор Папазов, основател на Българската фондова борса, а ДПС - Искра Михайлова.

Очаквайте подробности!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

40 мобилни пункта в София събират разделно стари батерии, техника, текстил, опаковки, лекарства и опасен отпадък

Качеството на живота е свързано и с устойчивото управление на отпадъците. Спестените природни ресурси, енергия, вредни парникови газове и много пари на данъкоплатците

От утре плащат компенсации на бизнеса за скъп ток

От утре фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще започне изплащането на компенсациите за бизнеса и другите нестопански потребители за скъпия ток

Работник с изгаряния след инцидент на площадка за преработка на тонер касети край Пазарджик

Работник е пострадал при инцидент на площадка за преработка на отпадъци. Сигнал за възникнал пожар е получен снощи около 19.10ч. в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението "

Росица Матева: Не знаем колко хора не са гласували на предишните избори заради машините

ЦИК не разполага с информация колко хора не са успели да гласуват на предходни избори заради проблеми с машините. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на предаването „Твоят ден"

Подводна експедиция на НИМ откри късноантични амфори в древно пристанище край Созопол

Подводната археологическа експедиция на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов проучи древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созополския залив

>