Велико Минков: Всяка вечер спя до сина ми, но държавата не дава да се грижа за него, родителите на Пейо - да

30.08.2024 08:34 Цветелина Танкинска
Велико Минков СНИМКА: Пламен Кодров

В последните четири месеца Велико Минков - баща на едно от децата на Габриела Славова, обвинена с майка си Красимира в убийството на мъжа си Пейо Пеев, спи всяка вечер при детето си. С малкия са в една стая в апартамента на родителите на Пеев, който беше удушен в автомобила си през януари тази година.

"Доказах с ДНК тест, че съм татко на едно от децата на Славова, а месеци по-късно продължавам да водя битка, за да отглеждам сина си като пълноправен родител - разказва пред "24 часа" Велико. - Постоянно съм с него, включително и през деня, когато поемам 90% от грижите за него. Благодарен съм на родителите на Пейо за тази възможност да живея при тях, въпреки че ясно осъзнавам дискомфорта, който създавам. Те ме подкрепят напълно в разбирането, че синът ми трябва да живее с мен, тоест, че бащата трябва да бъде до детето си. За жалост, законът в момента е такъв - съдът не може да ми позволи да го взема вкъщи, като дори отказва да обсъжда този вариант. Има пречки. Държавата в моя случай не позволява аз да показвам любовта и грижите си към малкия. Позволяват ми го близките на Пейо", споделя още бащата.

Той допълва, че момченцето вече е свикнало с присъствието му.

"Дори за нужди от първа необходимост, които по презумпция трябва да се свършат от майката като родител, идва при мен, а не при сестрата или майката на Пейо - твърди Минков. - Ходим непрестанно на разходки и расте бързо пред очите ми. Расте прекрасно. Сякаш до вчера беше бебе, а скоро очаквам да проходи. За един татко това е голямо събитие и аз държа да видя първите му стъпки. Искам да ги направи пред мен. Зъбче вече му порасна, показа се, видях го. Минахме и през това заедно - плакахме нощем, защото го болеше, докато избиваше през венеца, но аз го успокоявах и гушках. Съвсем нормалните неща за дете, което расте в момента. Нищо от това не ме натоварва, защото го обичам безкрайно и всеки миг с него ми е ценен, но то се случва с подкрепата на родителите на Пейо, защото имам възможността да съм там, да се грижа за него и да знае, че баща му се интересува и мисли за бъдещето му", казва още таткото.

Описва сина си като много комуникативен, любопитен към света, усмихнат, весел, радвал се на всички хора и не се страхувал от никого.

"На детето ми днес не му личи, че е било в тежка обстановка след раждането си, в токсична среда - обяснява Минков. - За първите два месеца, когато е взет от Габриела и даден на родителите на Пейо, не мога да говоря, защото нямам наблюдения върху тогавашното му състояние и как се е държал, но днес се чувства чудесно. Явно по заслуга на семейство Пееви е бил спокоен, такава обстановка са създали тези хора, че да не останат белези върху психиката му от живота с майка му и баба му - днес обвиняеми за жестоко убийство. Аз не съм забравил, че преди да попадне при близките на Пейо, малкият е бил приспиван с мелатонин. Имаме и доказателства, доста категорични. Разминали са му се лошите последствия от приема на лекарствата, за което благодаря силно на Бог. И по наблюдения на личния лекар, и на социалните - днес расте впечатляващо добре", допълва бащата.

Казва, че с по-голямото му братче, което е син на Пейо Пеев, са привързани.

"Цени много сина ми. Като теглим чертата днес - това е най-близкият му човек от този кръг. Имам предвид, че баща му беше брутално убит и знае за това, не е скрито от него. Наясно е и с факта, че майка му е обвинена за престъплението и че е задържана. Все пак двете момчета имат разлика в годините и по-големият прекарва повече време с братовчедите си - на 6 и 10 години. Това е нормално. Имайте предвид, че преди станалото с Пейо дори не ги е познавал. Сега са в идеалната възраст да си играят заедно, а Габриела Пеева като майка не му е позволявала да го прави, дори не е искала да общуват помежду си", твърди още Велико.

Той обяснява, че до момента Габриела не е търсила контакт с него.

"Никой от хората, които сме до децата , не е разбрал по някакъв начин тя да е търсила връзка, дори да търси снимка на децата или да се интересува как са те, растат ли, хранят ли се, спят ли - казва Минков. - На последното заседание в районния съд нейният адвокат каза, че тя е търсила контакт със синовете си, но ние подобно нещо не сме разбрали. Може да е търсила такъв чрез социалните, но отново повтарям - не е стигнало до нас и от тях като институция не сме научили за действията . Не отричам напълно да е имало такива, но не мога и да потвърдя подобно нещо", допълва бившият на Пеева.

Според него за децата не е безопасно да остават насаме с нея заради престъплението, което е извършила и опита да прикрие следите от него по-късно. Определя нападението над Пейо като "жестоко и неморално спрямо жертвата", но и децата .

По повод желанието на Красимира Трифонова да бъде настанена в психиатрична болница, както и факта, че психиатър, който я е посетил в ареста, е констатирал невменяемост, Велико коментира: :Повече от очевидно е, че държанието в съда, където припада, отказва да отговаря на въпроси или пък обяснява несвързано, е манипулация и актьорска игра. На последното заседание, на което присъствах и аз, я наблюдавах внимателно. Името на този психиатър, който е ходил при нея, за да прави експертиза извън Наказателния кодекс, противоречи на другите три, тоест на тройната експертиза, която категорично е потвърдила, че е вменяема. Няма такова разстройство, което да я прави психично болна. Тя не е такава. На 27 август Софийският градски съд е назначил още една тройна експертиза, от която се чакат резултатите в момента. В съдебната зала аз виждах, че разбира въпросите, които задаваше съдия Георги Ушев, но се опитваше да си измисли глупав или комичен отговор, което не отговаря на невменяемо или психично болно поведение", сигурен е Минков.

Според него тя го прави с ясното съзнание, че ако бъде призната за невменяема, наказателното производство ще се прекрати и ще избяга от отговорност.

"Красимира и Габриела таят надежда, че ще избягат от съд и присъда, но по-вероятното всъщност е това, което казват психолозите за личностното им разстройва, а именно, че хора като тях няма да се поправят и никога няма да признаят, че грешат - смята той. - Единствената ми надежда е тези две жени да открият вярата в Господ, защото само тя може да им даде най-важното - покаяние. Въпросът е дали са готови за него. Аз мисля, че не са", допълва още Велико Минков.

Други от От страната и света

Карадимов: Служебният кабинет предприе безпрецедентни мерки за прозрачността и сигурността на вота утре

Ангажиментите на правителството за материално-техническото обезпечаване на парламентарните избори утре се изпълняват публично, прозрачно и в срок. Служебният кабинет е в постоянен диалог с

Катастрофа на бул. "Ботевградско шосе" в София

Два автомобили са участвали катастрофа на столичния бул. "Ботевградско шосе". Това съобщиха очевидци в групата "Катастрофи в София" във Facebook. Инцидентът е станал в района между магазин за играчки

Патриарх Даниил: Божията благодат струва много повече от всички богатства на този свят

Божията благодат, която Господ дава, струва много повече от всички богатства на този свят. Нека да използваме времето да се обогатяваме с непреходните Христови добродетели и с Божията благодат

Русе са готови за избори, има 2 сигнала за изборни нарушения

Подготовката за изборния ден в Русе преминава спокойно. Това каза за БНТ председателят на РИК-Русе Милена Хинкова. Преди обяд представители на секционните комисии получиха необходимите им за

В Смолян изборните книжа тръгнаха към секциите, подмяната на членове на СИК не секва

В Смолян около обяд изборните книжа тръгнаха към секциите. РИК разпредели 93 000 хартиени бюлетини за десетте общини в областта, а оттам секционните избирателни комисии приеха книжата и с осигурен от

>