"Фантомът на операта" за втори път на българска сцена с 9 представления

30.08.2024 08:20 Мария Начевска
Актьорите Бриджит Костело, Надим Нааман, Лара Мартинс, Дъги Картар и Джорджия Уилкинсън (от ляво надясно)
Режисьорът Стивън Бароу
Надим Нааман, който се превъплъщава в загадъчния Фантом
Дъги Картър, който влиза в ролята на Раул
Джорджия Уилкинсън в ролята на Кристин

Част от актьорите и творческия екип на един от най-мащабните мюзикъли разказват любопитни истории за работата по спектакъла

Това е най-великата любовна история в музикалния театър. Андрю Лойд Уебър е бил влюбен в Сара Брайтман, която първоначално е играла Кристин. Когато написал спектакъла, го е направил от сърце и това може да се чуе в музиката му. Това е пиеса, написана от влюбен мъж.

Така накратко Стивън Бароу, режисьорът на завладяващия мюзикъл "Фантомът на операта", описа историята на спектакъла. "Фантомът" се връща за втори на българска сцена с цели 9 представления в зала 1 на НДК. Мюзикълът е създаден от Андрю Лойд Уебър през 1984 г. по едноименния роман на френския журналист и писател Гастон Льору.

Екипът пристигна отново у нас на 20 август за втори и последен път, и започна репетициите си за предстоящите спектакли, които ще се състоят от 29 август до 5 септември. На 31 август и на 1 септември ще има по две представления, съответно от 15 и 20 ч. Трупата ще почива на 2 септември, понеделник, и след това продължава със спектаклите на 3, 4 и 5 септември.

Това са финални представления на българска сцена и екипът няма да се върне трети път у нас, а ще продължи турнето си по световните сцени. А този път на сцената ще се появи и очарователната Бриджит Костело в ролята на Кристин Дайе.

Часове преди първия спектакъл на сцената на зала 1 на НДК, Надим Нааман, Джорджия Уилкинсън, Бриджит Костело, Дъги Картър и Лара Мартинс - актьорите, които влизат в главните роли, както и част от творческия екип, включително режисьора Стивън Бароу, се срещнаха с журналисти и разказваха любопитни истории, свързани с работата им по шоуто. А след това им предстоеше генералната репетиция, на която можеха да се видят красивите костюми, създадени от Андрю Райли, както и впечатляващия декор.

Впрочем в продукцията се сменят 230 костюма, участват над 130 актьора, балетисти и музиканти от различни страни като Австралия, Англия, Ливан, Украйна, както и е включен симфоничен оркестър, който свири на живо невероятната музика на Андрю Лойд Уебър.

Може да се каже, че за първи път продукцията се връща в дадена държава, за да представи отново мюзикъла заради огромния интерес на публиката. Припомняме, че "Фантомът на операта" беше поставен у нас през април тази година, като включваше 6 представления, и то напълно разпродадени. "Българите обичат театъра, обличат се подходящо, ценят спектакъла, разбират цялата идея на театъра", казва Джеймс Билиос, изпълнителен продуцент и управляващ директор на Broadway Entertainment Group. Впечатление му прави това, че в публиката има и много деца. "Поставяхме "Малкият принц" и беше толкова хубаво да видя, че половината от зрителите бяха деца".

"Страхотен град, огромен театър. Това е най-големият театър, в който сме играли. Досега не сме били пред толкова много хора. Двойно по-голям е от всеки театър в Лондон. Много е вълнуващо да сме на такава сцена, както и в страна, където този спектакъл не е показван толкова често", добави режисьорът Стивън Бароу.

По думите му и преди се е случвало мюзикълът да се върне в дадена страна - Гърция, но това е било заради пандемията от ковид. "Трябваше да спрем спектаклите и затова се върнахме там след пандемията. Беше продължение, три години по-късно", добави той.

Вероятно неслучайно продукцията се връща именно в България, защото много от актьорите и екипа казаха, че българската публика е страхотна, културна и уважителна, а столицата ни – много красива и зелена.

В главните роли на спектакъла влизат съответно Надим Нааман, който се превъплъщава в загадъчния Фантом, Джорджия Уилкинсън и Бриджит Костело в ролята на пленителната и талантлива Кристин Дайе, Дъги Картър – в образа на младия Раул (интервю с него и Джорджия Уилкинсън четете по-долу – б.а.).

Историята разказва за талантливата Кристин Дайе, в която се влюбват двама мъже. Единият е младият аристократ Раул дьо Шани, а другият – загадъчна фигура, която обитава подземията на Парижката опера. Фантомът – мистериозен, обезобразен музикален гений с трагична съдба, самотен и отхвърлен от обществото, обсебва Кристин, но и става вдъхновител и покровител на нейния талант.

Именно връзката между тримата главни герои Фантома, Кристин и Раул е най-впечатляваща за режисьора Стивън Бароу. "Това е много сложен любовен триъгълник. Едно от уникалните неща в това отношение е, че си на страната на всеки един от тях. Накрая и тримата губят по нещо, но и печелят. В последната сцена трябва да направят компромис и да се лишат от нещо, но в замяна получават нещо по отношение на себе опознаването, в това да станат по-добри хора", разказва той.

Впрочем самият Бароу се явявал на кастинг за ролята на Раул и  неслучайно този образ е един от най-любимите му. "Като бях млад, бях актьор и всъщност се явих на кастинг за "Фантомът" за ролята на Раул. Но така и не я получих, близо бях обаче. Сега съм режисьор, а и прекалено стар да го играя. Винаги съм бил привързан към него, дори често се усещам как си припявам наум неговите песни. Толкова добре съм ги запомнил. Разбира се, актьорите, които влизат в ролята на Раул, са много по-добри отколкото аз щях да бъда", обяснява той.

Сценографията на "Фантомът на операта" е ненадмината и изключително сложна. Декорът включва огромни конструкции, техника, реквизит и костюми, които са натоварени в 15 тира, за да пътуват от град в град. "Декорите са големи и е трудно да пътуваме от едно място на друго, не е много удобно за турне, но успяваме", разказва Джеймс Билиос. Определено емблематичен остава красивият полилей, който тежи 2 тона.

Дъги Картър, който влиза в ролята на Раул: Непрекъснато съм на сцената, което е доста предизвикателно

- Г-н Картър, разкажете коя е най-предизвикателната част от ролята ви?

- В ролята на Раул нямам много време извън сцената. Когато започне моята част, не приключва, докато не свърши шоуто. Непрекъснато съм на сцената, или се преобличам, или гледам спектакъла, или нещо друго. Това е доста предизвикателно.

- По какво си приличате и различавате с героя ви?

- И двамата обичаме да носим костюм. Имам шанса да нося страхотни дрехи. Мисля, че и двамата сме романтици, но и дръзки в същото време. Той е по-богат от мен (смее се).

- За втори път сте в София, имахте ли време да се разходите из града?

- Да, много ми харесва тук. Първото нещо, което направих, когато дойдохме през април, беше да обиколя града, да се изгубя и после да намеря пътя на обратно. Обичам да правя това в различните градове. Хубаво е и, че след края на спектакъла, все още има отворени места, което не е често срещано в Лондон.

- Кое е най-интересното място, на което сте представяли спектакъла?

- В Саудитска Арабия беше много интересно просто защото там не са имали театър преди. Не знаеха как да реагират, какво е позволено и какво не, дали могат да говорят и т.н. Но в България беше страхотно! Имаше токова много зрители.

- Българската публика отличава ли се по нещо?

- Много е уважителна и признателна. Слуша внимателно и е концентрирана в историята.

- Имате ли интересни случки с фенове?

- Случвало се е фенове да ни следват с турнето.

Джорджия Уилкинсън: Трябва да пазя гласа си, защото Кристин пее най-много от всеки в спектакъла

- Г-жо Уилкинсън, според вас коя е най-интересната част от това да играете в спектакъла? Може би костюмите?

- Те са толкова красиви, дизайнерът Андрю Райли е много талантлив! Това, че трябва да нося руса перука, също е супер, защото съм брюнетка.

- Чувствате ли се като принцеса така?

- Много от нас са израснали с "Фантомът на операта". Сега, като вече сме пораснали, това да сме част от него, е сюрреалистично. Кристин има една рокля, която като я облека, сложа и тиарата - тогава се чувствам като принцеса.

- Коя е най-трудната част от ролята ви на Кристин?

- Трябва много да се грижа за гласа си, което е доста трудно. Кристин пее най-много от всеки в спектакъла, и то има доста трудни изпълнения. Затова трябва много да си пазя гласа. Трябва да съм малко скучна - да си лягам рано, да не пия алкохол, да не ходя никъде, където е шумно. Понякога искаш да излезеш да се забавляваш, но си казвам: "Утре трябва да пееш". Това е малко предизвикателно, защото засяга начина ти на живот, не само докато си на сцената.

- Колко време репетирате за ролята?

- Зависи, колко нови участници има и т.н. Обикновено правим и технически репетиции на сцената за няколко дни. Когато бяхме в Португалия, пристигнахме ден-два, преди да започнем да играем шоуто.

- Можете ли да разкажете любопитна случка с ваши фенове?

- Не се сещам, но ми се е случвало да ми пишат в инстаграм колко много им е харесало шоуто, да ме питат кога ще се върнем пак и др. Много е хубаво да оценяват работата ти.

- Остава ли време да се разходите из София, докато сте тук?

- Да, много ми харесва тук. Много е зелено навсякъде, а в други градове са сграда до сграда. Когато бяхме тук през пролетта и всичко разцъфваше, беше уникално. Харесва ми храната и виното. Не знаех, че българското вино е толкова вкусно.

- Разполагате ли с някакво свободно време?

- Когато сме на турне, програмата ни е много заета, имаме по един свободен ден на седмица. Но тогава сме прекалено изморени да правим каквото и да е било.

Други от Възход и падение

След обвиненията в плагиатство, Майли Сайръс е в стрес заради Лиъм Хемсуърт (Видео)

Майли Сайръс била в сериозен стрес, че ще трябва да "разкрие публично", че бившият й съпруг Лиъм Хемсуърт е "вдъхновението" зад нейната хитова песен от 2023 г

Трябваше ли да има "Луда по тебе" за Новак Джокович?

Един от най-чаканите мачове в България между Новак Джокович и Григор Димитров доби още по-голяма популярност след края си, когато спор в социалните мрежи се разрази относно песента "Луда по тебе" на

Деми Мур: Стандартите за красота станаха повод за мазохизъм

В интервю за "Гардиън" холивудската звезда Деми Мур сподели, че желанието за идеален външен вид и съответствието със стереотипите е довело до злоупотреба със себе си

На 18 септември рожден ден имат

Димитър Рачков, актьор и тв водещ Чл.-кор. проф. д-р Аксиния Джурова, изкуствовед Полк. доц. д-р Димо Димов, д.м., заместник-началник на ВМА, ръководител на катедра “Медицина на бедствените ситуации”

Рачков по цял ден на снимки, празнува бързо и скромно

След 2 години с пищни купони най-забавният комедиен актьор ще посрещне 52-ия си рожден ден с много скромно тържество. За юбилея си направих наистина голям купон

>