Обрат - Нова тв и "Виваком" не се продават (Обзор)

29.08.2024 22:07
Драган Шолак, собственикът на United Group. СНИМКА: НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

Собственикът на United Group залага на нова стратегия - ще търси купувачи на отделни активи, а не накуп в останалите 7 държави

 99% е сигурно, че Нова тв не се продава - това съобщи лично на журналистите в телевизията Драган Шолак - собственик на United Group, която притежава “Нова тв” и “Виваком” у нас.

Сръбският магнат се появил изненадващо в нюзрума на телевизията в четвъртък, разказаха пред “24 часа” журналисти, присъствали на срещата. Тя е продължила около половин час.

Шолак обяснил, че е доволен от рейтингите и качеството на продукцията, както и от независимостта на информацията, предоставяна от медията. Подкрепил е екипа с думите, че разчита на хората, които работят в телевизията. С усмивка разказал, че политици вече не му звънят.

По думите му телекомуникационната компания “Виваком” почти сигурно също остава част от United Group, освен ако не се появи фантастична финансова оферта.

Преди месец стана ясно, че мажоритарният акционер в United Group - британската група BC Partners, е стартирала процедура по продажба на компанията. Необвързващи оферти се очакваха до края на юли, а сделката се оценяваше на около 8 млрд. евро. За продажба е бил обявен целият бизнес на United Group, който включва медии и телекоми в Сърбия, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Гърция и България.

Според няколко независими източника стратегията на BC Partners се е променила и ще се търси продажба на отделни активи, а не на целия бизнес накуп.

Преди близо месец сред кандидат-купувачите се спрягат имената на инвестиционните фондове Warburg Pincus и Apax Partners. От Европа интерес имало от Telekom Austria и Orange, както и от Iliad - собственост на френския милиардер Ксавие Ниел.

Базираният в Саудитска Арабия STC Group, работещ под бранда Saudi Telecom, се определяше като един от най-заинтересованите купувачи. Саудитците вече имат бизнес с United Group, след като дъщерното им дружество TAWAL миналата година придоби телекомуникационни кули в България, Хърватия и Словения.

Интересът на Warburg Pincus и Apax Partners, както и на Telekom Austria и Orange е към отделни активи, а не към покупката на цялата United Group, твърдят запознати със сделката. Още повече че австрийците са собственици на А1 България и няма как да придобият още един мобилен оператор. Техният интерес по-скоро е насочен към Сърбия и Словения.

Поради това сега от BC Partners разглеждали няколко опции, включително продажба на отделни активи. Например в Гърция Nova telecom се оценява на 2 млрд. евро, съобщава гръцкото издание Ekathimerini.

Други от От страната и света

Македонският вицепремиер за българите: Не са достойни, нямат уважение (Видео)

Очевидно домакинът не е цивилизован. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история

Френски сенатори с висока оценка за двустранните ни отношения

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България

Две двойки близнаци се задушиха при пожар в дома си, докато майка им пазарува

29-годишна майка отива да пазарува в супермаркет и оставя четирите си деца без надзор вкъщи. В апартамента, пълен с боклуци, избухва пожар, а двете двойки близнаци – на 3 и 4 години, умират в агония

Бойният командир Николай Калев за смъртоносния капан за пилотите под 150 метра

Но наблюдавайки многократно видеото от последния участък на полета, забелязвам, че самолетът лети почти праволинейно към Земята, което може да бъде признак, че има отказ на управлението

Два камиона са се преобърнали на АМ "Хемус"

Временна организация на движението е въведена по автомагистрала „Хемус" след възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен, цитирани от БТА

>