Атанас Зафиров: Нинова загуби моралното право дори да е лидер в оставка и вече съжалявам, че спрях пленума да я накаже

30.08.2024 08:00 Лиляна Клисурова

- Г-н Зафиров, какво се случва в БСП? Ще успее ли да се яви на изборите, след като съдебната сага за лидерството продължава?

- Разбира се, че БСП ще се яви на изборите съгласно своите правила, устав и решения на Националния съвет. Съдебна сага няма, още по-малко лидерска, въпросът с избора на председател на партията ще се решава след изборите. В момента има легитимен представляващ партията, съгласно решение на Националния съвет и Софийския градски съд, който ще регистрира партията и коалицията, ще подпише листите и ще организира и проведе предизборната кампания заедно с ръководния екип на БСП. Като на мен се падна тази нелека отговорност - подчертавам отговорност, а не привилегия!

Всичко друго, което наричате “съдебна сага” за едно елементарно по същността си дело, е опит за рушене от 4-5 човека, които в момента разиграват цялата партия и с поведението си обезмислят усилията на хиляди хора в лявото политическо пространство да намерим изход от безпътицата, в която се намира българската левица.

Всичките тези обжалвания, криене, рев по студиата, “пропуснати подписи” и прочее елементарни трикове са елемент от евтин водевил, който има за цел окончателното вписване на легитимния представляващ партията да се проточи до 11.09., когато е крайният срок за регистрация, за да си имат тези хора избираеми места в листите, да провалят лявото обединение и да си гарантират пенсионирането в парламента. Нищо лично няма, просто си гонят интереса. На гърба на партията и на близо 20 коалиционни партньори, на които благодаря за разбирането и търпението. Вярвам в българската съдебна система и съм сигурен, че върховният съд ще потвърди решението на СГС.

- Но Корнелия Нинова, която още е лидер по документи, е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да подписват документите за изборите, а Националният съвет упълномощи вас? Кой ще подписва в крайна сметка?

- За документите не знам, но Нинова загуби моралното право да бъде лидер на нашата партия, макар и в оставка, с действията си в последните месеци, насочени против единството в партията и достойното ни представяне на изборите. Другите две имена няма да ги коментирам, тя да дава обяснение в какво качество ги е упълномощила, какво точно представляват, освен себе си, и що за глупости говорят по студиата, че ако не харесвали някоя листа, Националният съвет трябвало да я реди отново. По-грандиозни нелепици за 34 години в тази партия не съм чувал.

- Възможно ли е да се стигне до ситуация, в която БСП се опита да регистрира две листи?

- Не, не е възможно, листите на бъдещата коалиция ще ги реди Националният съвет на БСП - каквото нареди колективният орган, това ще регистрираме, ако някой си регистрира други, частни листи, това няма как да има връзка с БСП.

- Кажете последно - ще бъде ли Нинова част от следващите ви депутатски листи? Вие твърдите, че има 12 г. като депутат, но според Иван Ченчев не трябва да се броят годините, в които е била лидер. Отново всеки чете устава на партията така, както му е угодно.

- Една от големите теми, които Нинова налагаше през тези осем години, беше именно мандатността. Сега с известно умиление наблюдавам усилията на клакьорите около нея да обяснят, че примерно 12 е равно на 10, а 8 на 7,9...За мен този разговор е позорен и унизителен и отказвам да участвам в него.

- На две заседания членове на Националния съвет поставят въпроса за наказание за Нинова, но вие отлагате темата и дори предизвикахте неин пост, в който тя доста иронично ви нарича “момчета със заешки сърца”.

- Аз лично бях причината на първото, а донякъде и на второто заседание на НС на БСП да не се стигне до такива наказания. След това Нинова и няколкото човека около нея доста се постараха да ме разколебаят в правилността на това ми действие. От подобни определения няма как да се засегна, защото в кръчмарски реторики аз не участвам.

- Изпълнителното бюро има срок до следващия Национален съвет да реши какво наказание ще наложи на Нинова и приближените ѝ - възможно ли е да се стигне до изключване, или ще наложите друга мярка?

- ИБ на свое заседание взе решение да предложи на Националния съвет да обсъди двете най-тежки мерки за партийно въздействие - едногодишно наказание и изключване. Известили сме членовете на съвета, чието поведение ще бъде разгледано, и се надяваме в неделя да присъстват на заседанието, а да не се крият по кафенетата около “Позитано”.

- Ако не спрете Нинова чрез наказание - очаквате ли тя да се включи в прекия избор за нов лидер наесен?

- Мисля, че бях пределно ясен за мандатността, още повече когато става въпрос за човека, който я въведе и наложи!

- Като временен председател вие нямате право да се кандидатирате за лидер, но имате ли вече яснота кои ще са основните кандидати на прекия вот?

- Дали ще се кандидатирам, или не, е въпрос, който няма връзка с функцията, която изпълнявам в момента. Получавам много номинации от страната и искрено благодаря на основните партийни организации, които го правят, защото по този начин те дават и оценка на това, което правим като ръководство и екип. До изборите съм натоварен с една тежка отговорност и имам намерение да я изпълня с чест и достойнство. Въпросите за прекия избор, възможните кандидати и всичко останало ще обсъждаме след 27.10.

- Всъщност защо отложихте прекия лидерски вот? И може ли да се очаква преразглеждане на този вид избор за председател и връщане към старата постановка председателят да се избира от конгреса?

- Няма как да правим едновременно вътрешнопартиен избор и кампания за парламентарен такъв. Още повече в ситуацията, в която се намират партията и държавата. Всичките ни усилия трябва да бъдат насочени към успех на изборите.

Знаете ли, аз съм си поставил една барикада в главата - до 27.10., какво има дотам - зная, какво следва след това - не. Казвам го образно, разбира се, но като илюстрация на усилията които полагаме за успех на тези избори. И това очаквам и от екипа и хората около мен!

- Тръгвате на тези избори като голямо ляво обединение - ще помогне ли това левицата да качи резултата си, след като сега бе на едва 3% от изпадане?

- Това, което правим, не е механичен сбор на партии, проценти и лица. Това е синергия, ясен знак към лявоцентристкия избирател, че вече има алтернатива. Че не се караме, а се събираме, че не рушим, а градим. И не просто участваме на тези избори, за да стане някой депутат, а за да ги спечелим. И не самоцелно, а в името на нашите идеи и хората, които застават зад тях!

- Как ще се казва новата лява коалиция и какво по-различно все пак ще предложи тя на избирателите си освен чисто математическия сбор на формациите?

- Името ще разберете до края на тази седмица. За математическия сбор, мисля, обясних, но е важно да кажа, че вече две седмици 10 работни групи заседават ежедневно и стъпка по стъпка оформят идейния облик и посланията, с които ще излезем на тези избори пред българските граждани. Най-важното е, че ние ще бъдем социалният гарант на българските граждани в парламента, а защо не и в управлението на страната.

- Кажете кой командва в това ляво обединение, след като са се събрали толкова много лидери?

- Командири няма, има съмишленици и хора, които са наясно с историческата отговорност пред тях. Консолидация на левицата, подадена ръка към всички родолюбиви и патриотични български граждани и организации, ясна посока на развитие и спиране на разпада на държавността. И съм щастлив и горд, че нашите партньори в бъдещата коалиция приемат именно БСП като пръв между равни в тази нелека битка за връщане на нормалността в политиката.

- Може ли да се гледа на това обединение сега като на първа стъпка към един по-голям процес на трансформация на лявото - с промяна на лица, на идеи?

- Времето и резултатите ще покажат. Както и смелостта и визионерството на лидерите вляво.

- От доста време се говори за проект на Румен Радев - възможно ли е тази нова лява коалиция да се преформатира в такъв, след като изтече мандатът на президента?

- Краткият отговор е не. Дълъг отговор няма.

- А какви са ви отношенията с него днес, след като Нинова вече не е начело на БСП?

- БСП е партия със самочувствие и история. Единствената, която на два пъти издигна президентска двойка, която не само спечели, а и повтори мандата си. Отношенията ни с г-н Радев и г-жа Йотова са в рамките на взаимното уважение и институционалното взаимодействие. Разбира се, голямата част от нашите членове и симпатизанти няма как да забравят гордостта и емоцията от победата на президентските избори и това е реалност в партията въпреки някои опити да бъде забравено.

- Подадохте ръка и на всички изгонени и изключени от партията, но всъщност вие бяхте част от това ръководство, което вземаше тези решения. Какво ви казват другарите ви, когато се връщат, няма ли огорчение и обида? Колко от тях пък не желаят да се върнат в БСП?

- Всеки от нас носи тежък кръст на гърба си и няма как да е иначе в сложна партия, каквато е БСП. Вярвам, че затворихме някои страници и съм оптимист за бъдещето. По въпроса за отговорността, в т.ч. и персоналната, най-добрият съдник са времето и гласът на социалистите. Наесен тяхният глас ще бъде чут!

Много хора се връщат при нас и съм горд да бъда част от този процес.

- Очаквате ли да има правителство наесен или, като гледате обтегнатите отношения между основните играчи, ни чакат пак избори напролет?

- Мисля, че следващият парламент ще намери правилните решения. Нови избори означават тотален крах на държавността и разпад на парламентарната демокрация такава, каквато я познаваме.

- Защо при номинирането на еврокомисар избрахте Драгомир Стойнев пред Сергей Станишев, плюс Цветелина Пенкова? Изобщо има ли шанс кандидатура, издигната от БСП?

- И трите имена имат своите качества и авторитет, а освен тях коментирахме още две. Последната редакция беше след демократично гласуване в Изпълнителното бюро, на което г-н Стойнев и г-жа Пенкова събраха най-много гласове. Едва ли кандидатура на БСП ще бъде приета от правителството на Главчев, затова в нашата позиция настояваме въпросът да бъде разгледан и гласуван на извънредно заседание на Народното събрание.

- Казахте, че ще предложите промени в конституцията, които да върнат старото положение за служебния кабинет - водили ли сте вече разговори с другите формации и на какво мнозинство можете да разчитате за това в следващото НС?

- Видимо промените в конституцията доведоха до политическа криза, която беше на косъм да прерасне в конституционна. Беше буквално на ръба. Видимо има нужда от връщане на старите постановки. С кого ще го консултираме, ще знаем, като видим разположението на силите в следващото НС. Още чакаме извинение към българското общество от партиите, които забъркаха тези каши, дано го дочакаме!

Други от Интервюта

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

Доц. д-р Светослав Живков: По-малко от сега българите са гласували само след Освобождението

- Но тогава е имало 70-80 места за вот, не 10 000 Кризата през 30-те на ХХ век е по-страшна от днешната - тогава са забранявали партии По времето на Фердинанд първо се е назначавало правителство

>