Напук на целия ЕС у нас бизнес и потребители не виждат никаква криза

30.08.2024 07:00
Поне такива са оценките на бизнеса и потребителите в последните изследвания на НСИ.

Фирмите все пак са по-умерени в оценките, докато хората са готови да харчат

Докато държавите от еврозоната отбелязват мижав икономически ръст от едва 0,3% през тази година, България се оказва държавата, в която никой не вижда и помен от криза.

Поне такива са оценките на бизнеса и потребителите в последните изследвания на НСИ. През август общият показател на бизнес климата у нас се повишава с нови 0,5 пункта, обяви националната статистика в четвъртък. Най-осезаем оптимизъм лъха от промишлеността, където мениджърите очакват производствената активност да се подобрява. И дори прогнозират, че може да има леко повишение на продажните цени.

В строителството и търговията на дребно обаче не са толкова обнадеждени. В следващите 6 месеца там не очакват повече поръчки и продажби. Основните притеснения са свързани с несигурната среда, недостига на работна сила и цените на материалите. Това обаче не пречи в строителството да очакват повишение на цените, докато търговците прогнозрират те да се задържат без промяна.

При услугите оценката на икономическата ситуация е умерена заради очаквания за леко влошаване на търсенето. Поради това в този бранш не предвиждат вдигане на цените през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да е основната пречка, затрудняваща развитието на бизнеса, посочена от 53,9% от предприятията. През последния месец е регистрирано и засилване на негативното влияние на фактора недостатъчно търсене от страната, който измества на трето място затрудненията, свързани с недостига на работна сила.

В началото на август НСИ обяви и резултатите от изследване на потребителските нагласи. От тях стана ясно, че българинът е готов да харчи на воля. Данните за потребителското доверие през юли показват, че то е на най-високото си ниво изобщо от 2001 г., когато започнаха да се правят такива изследвания.

На практика само 8,4% от анкетираните пълнолетни българи нямат вяра в бъдещето. Всички останали са готови да развържат кесията за големи покупки, защото не вярват, че инфлацията ще се покачва. Освен това оценяват финансовото положение на домакинствата си и икономическото състояние на държавата като добри и вярват, че безработицата не е проблем. И докато през януари 17% са оценявали финансовото състояние на домакинството си като лошо, през юли са само 6,4.

Нагласите за харчене на пари за големи покупки също са положителни. Само 13,7% в следващата година нямат намерение да купуват кола, жилище, да правят основни ремонти в дома, да заделят пари за спестяване и т.н.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>