Сигорни Уийвър - едва третата американка с почетен "Златен лъв" от фестивала във Венеция

30.08.2024 01:00 Моника Ковачева
Сигорни Уийвър получи “Златен лъв” за цялостно творчество по време на кинофестивала във Венеция. СНИМКА: РОЙТЕРС

81-ото издание на филмовия фестивал във Венеция започна паметно за американската актриса Сигорни Уийвър, която получи почетната статуетка “Златен лъв на Сан Марко”.

Актрисата, известна с ролите си в блокбъстъри като “Пришълецът”, “Ловци на духове” и “Аватар”, бе удостоена с наградата за цялостно творчество. Тя е едва третата американка, получила престижния приз от Венецианския фестивал, след Джейн Фонда и Джейми Лий Къртис. “Съпругът ми ще трябва да свикне да е в леглото с нас”, пошегува се 74-годишната актриса по време на емоционалната си реч, имайки предвид и статуетката.

Бляскавият фестивал завладява остров Лидо във венецианската лагуна между 28 август и 7 септември. Той е едно от най-старите киносъбития в света и ще събере на едно място знаменитости като Брад Пит, Уинона Райдър, Анджелина Джоли и Джордж Клуни.

Тази година се състезават 21 филма, сред които “Жокера: Лудост за двама” на Тод Филипс с Хоакин Финикс и Лейди Гага и “Съседната стая” - първият игрален филм на английски на испанския режисьор Педро Алмодовар.

Фестивалът беше открит с премиерата на филма “Бийтълджус 2” на американския режисьор Тим Бъртън. Новата лента излиза 36 години след големия му хит и режисьорът предпочита да не го нарича продължение. В него играе и Моника Белучи, настоящата спътница в живота на Бъртън. Фестивалът ще приключи на 7 септември с прожекцията на друго произведение от хорър жанра - италианския “Американски заден двор” на режисьора Пупи Авати.

Други от Възход и падение

След обвиненията в плагиатство, Майли Сайръс е в стрес заради Лиъм Хемсуърт (Видео)

Майли Сайръс била в сериозен стрес, че ще трябва да "разкрие публично", че бившият й съпруг Лиъм Хемсуърт е "вдъхновението" зад нейната хитова песен от 2023 г

Трябваше ли да има "Луда по тебе" за Новак Джокович?

Един от най-чаканите мачове в България между Новак Джокович и Григор Димитров доби още по-голяма популярност след края си, когато спор в социалните мрежи се разрази относно песента "Луда по тебе" на

Деми Мур: Стандартите за красота станаха повод за мазохизъм

В интервю за "Гардиън" холивудската звезда Деми Мур сподели, че желанието за идеален външен вид и съответствието със стереотипите е довело до злоупотреба със себе си

На 18 септември рожден ден имат

Димитър Рачков, актьор и тв водещ Чл.-кор. проф. д-р Аксиния Джурова, изкуствовед Полк. доц. д-р Димо Димов, д.м., заместник-началник на ВМА, ръководител на катедра “Медицина на бедствените ситуации”

Рачков по цял ден на снимки, празнува бързо и скромно

След 2 години с пищни купони най-забавният комедиен актьор ще посрещне 52-ия си рожден ден с много скромно тържество. За юбилея си направих наистина голям купон

>