Ахмед Доган и бездомен - вижте сараите в “Росенец” и “Бояна”, които напуска

29.08.2024 23:00
Ахмед Доган прекарва летата в луксозния морски палат в “Росенец”. Там бе и последната му среща с актива на ДПС, на която Делян Пеевски бе изключен.
ДАНАИЛ ПАПАЗОВ
Ахмед Доган заживя в прословутите сараи на ул. “Стар Беловодски път” от 2003 г. Официално ги купува през 2019 г. Преди това сградата се водеше хотел и представителен дом на ДПС фондацията “Толерантност”, стопанисвана от фирмата “Делта Епсилон”. Теренът се простира на 5 дка. Сараят се прочу и с незаконното барбекю, което беше съборено след заповед на ДНСК и съдебни дела. В нарушение се оказаха и оградата на сарая и КПП-то. След доброволното им премахване бяха вдигнати наново.
Това е дворецът, който Доган построи в село Дръндар.

Почетният председател може да се нанесе в родното си село Дръндар, където пустее трета огромна сграда

Почетният председател на ДПС

Писмото бе разпратено до медиите от личната електронна поща на бившия транспортен министър с обяснението, че той прави това изявление “с оглед появилите се в последните дни в средствата за масова информация спекулации относно пребиваването на Ахмед Доган в имоти на дружествата “Хермес Солар” и “Делта Епсилон”.

Папазов е техен представляващ и краен собственик чрез фирма “Сигда”. Той заявява:

“Хермес Солар” и “Делта Епсилон” притежават недвижими имоти в парк “Росенец”, област Бургас, и квартал “Бояна” в гр. София. Ахмед Доган не е собственик или представляващ на тези дружества, същият няма общо и с имотите на дружествата, както и няма каквито и да било договорни отношения, свързани с ползването на тези имоти. Поради което Ахмед Доган пребивава без основание в същите и следва веднага да ги напусне.

В последните седмици фирмите на Данаил Папазов придобиха собствеността както върху двата имота - сараите в “Бояна” и “Росенец”, така и върху ТЕЦ “Варна”. Преди дни Доган бе освободен и от съвета на директорите на теца.

Публично известно е, че той продължава да пребивава в “Росенец”, а изключените от групата на ДПС депутати начело с Джевдет Чакъров се събират при него. Именно там се проведе във вторник заседание на Централното оперативно бюро, след което бе обявено, че председателят Делян Пеевски и подкрепящите го депутати са изключени от партията. Акт без реално действие, както обясниха юристи, тъй като ЦОБ няма правомощия да изключва, а и е заседавал без кворум.

ДПС-Доган тревожно съобщи преди 20 часа, че почетният председател е изгонен от дома, който обитавал 20 години в столичния квартал “Бояна”. От видето се разбира, че “десетина души” са показали документи и са извели служителите на сарая.

Не се съобщава дали саммият Доган е в Росенец, или е напуснал вече и този имот, в който през последните години той прекарва по-голяма част от времето си.

Луксозният и като екстериор, и като интериор морски палат е строго охраняван, разполага и с частно пристанище за яхти. Там дебаркира преди 4 години лидерът на ДСБ Христо Иванов, което разпали антиправителствените протести и докара “Промяната” на анти вълната срещу ГЕРБ и ДПС. Последваха проверки, които установиха незаконно строителство, но от 2021 г. няма кой да събори две от сградите, които попадат на незаконни терени. Личната оранжерия на Доган, в която си гледал биодомати, остана извън заповедта. В момента още е в ход нова обществена поръчка от областната управа на Бургас за над 166 хил. лв. за фирма, която да ги премахне.

Сараите в “Бояна” пък бяха придобити от Доган през 2019 г. именно през ТЕЦ “Варна”, който изкупи 100% от собствеността от стопанисваащата ги фирма “Делта Епсилон”. Но от този месец почетният председател вече няма права над палата, в който събираше ДПС и решаваше съдбата на лидерите - там “взе главата” на Лютви Местан, после направи шеф Мустафа Карадайъ.

Преди 15 г. външното барбекю на сарая бе обявено за незаконно и съборено. След това Доган си построи ново, вече с разрешително.

С Ахмед Доган се свързва и още един сарай - този в родното му село Дръндар. Огромната постройка е собственост на Фондация “Хермес”. Почетният председател и до днес е в Управителния съвет на неправителствената организация. Дворецът беше построен между 2002-а и 2005 г. Първоначалният замисъл беше да се превърне в детска градина на селото. Само теренът е 14 дка. Постройката е на три етажа, всеки по 500 кв. м. Дворецът обаче пустее с години. За последно през 2021 г. беше посетен от Христо Иванов и негови съпартийци, които го снимаха с дрон.

Доган не подава имуществени декларации от 2013 г., когато се оттегли като председател на ДПС и не е бил депутат. Преди това посочваше като своя собственост скромен апартамент в столичния кв. “Стрелбище”, придобит в началото на 90-те.

Ахмед Доган прекарва летата в луксозния морски палат в “Росенец”. Там бе и последната му среща с актива на ДПС, на която Делян Пеевски бе изключен.

Други от От страната и света

Росица Матева: Не знаем колко хора не са гласували на предишните избори заради машините

ЦИК не разполага с информация колко хора не са успели да гласуват на предходни избори заради проблеми с машините. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на предаването „Твоят ден"

Подводна експедиция на НИМ откри късноантични амфори в древно пристанище край Созопол

Подводната археологическа експедиция на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов проучи древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созополския залив

Македонският вицепремиер за българите: Не са достойни, нямат уважение (Видео)

Очевидно домакинът не е цивилизован. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история

Френски сенатори с висока оценка за двустранните ни отношения

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България

Две двойки близнаци се задушиха при пожар в дома си, докато майка им пазарува

29-годишна майка отива да пазарува в супермаркет и оставя четирите си деца без надзор вкъщи. В апартамента, пълен с боклуци, избухва пожар, а двете двойки близнаци – на 3 и 4 години, умират в агония

>