Здравни инспектори тръгват по дирите на енергийния сниф, рекламиран от Диона, сайтът изчерпа количествата

29.08.2024 22:30 Цветелина Танкинска
Диона рекламираше продукта, който се приема през носа Снимка: Инстаграм/ diona_alpha

Сайтът, от който можеше да се поръча енергийният сниф за смъркане, рекламиран от певицата Диона, отново работи, показа проверка на "24 часа".

В първите часове след скандала с видеото на фолкизпълнителката, чието истинско име е Денислава Сашова, достъпът до интернет страницата беше ограничен. В клипа, който възмути хиляди хора, подсъдимата след положителна проба за кокаин препоръчваше на феновете си "да се доверят на опита", докато чертае с карта линии бял прах върху телефона си.

В четвъртък на сайта, където допреди ден се предлагаше енергийният прах, обаче беше написано, че в момента не се предлага.

"Временно преустановяваме дейността си поради изчерпана наличност", написаха разпространителите на продукта. Характерно за него е, че се смърка със специална тръбичка през носа, което пък навява аналогии за начина, по който се приема кокаин.

В продължение на два дни "24 часа" опитва да се свърже с Венелин Цветков, на чиято фирма според Регистър.бг е вписан сайтът. Мобилният номер там съвпада с този, който е посочен за поръчки в sniffbull.bg. До редакционното приключване на броя не получихме отговор, но оставаме отворени за позицията му. Въпросите ни са изпратени и на имейла му.

В четвъртък министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции "да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация, че може да се предлагат т.нар. енергиен сниф. В тях щели да се включат и от Комисията за защита на потребителите.

Още преди 2 седмици "24 часа" съобщи, че Sniffbull се предлага само онлайн. На страницата имаше изискване за пълнолетие, което обаче не може да се потвърди по никакъв начин. Тепърва обаче ще стане ясно дали производни на Sniffbull се предлагат във физически обекти.

От здравното министерство добавиха, че експертите им направили мониторинг на места за продажба от разстояние, като бил изготвен списък, по който също ще се проверява. Информацията щяла да бъде предоставена и на останалите компетентни органи.

"След установяване на произхода на продуктите, веригата на доставки, както и на вложените суровини и съставки ще бъде изготвена преценка за безопасността на продуктите чрез назална (през носа) употреба, както и необходимостта от мерки, целящи евентуално ограничаване или забрана", казаха още от ведомството.

Официалният сигнал до тях постъпил на 26 август, три дни преди да се появи видеото с Диона. Вече били поискани становища от Националния съвет по наркотични вещества и Националния център по обществено здраве и анализи. От сряда, когато клипът видя бял свят, в СЕМ пък били получени 22 сигнала.

Какво показа проверката?

Още същият ден здравното министерство съобщи, че над 150 обекта в страната са проверени от РЗИ. Продукти са открити в обекти в 9 от проверените 28 области, а количествата са между 2 и 10 броя опаковки. Продуктите са етикетирани на български език, с обявена продажна цена, партиден номер и срок на годност. Временно е спряна продажбата на 106 опаковки. 

От своя страна чалга изпълнителката също реагира, но с текст в инстаграм, където обяви, че се самоканселира (самозадрасква се).

"САМОКАНСЕЛИРАМ СЕ за неопределено време. В държавата предстоят важни държавни дела и политически събития с огромна значимост за обществото", призова Диона.

Тя изтри скандалната реклама от всички свои канали в социалните мрежи. От Софийската районна прокуратура пък съобщиха, че са се самосезирали по повод публикувания видеоклип от певицата.

Проверката е възложена на Националната полиция, като ще се изяснява дали има извършено престъпление ср

Други от От страната и света

Росица Матева: Не знаем колко хора не са гласували на предишните избори заради машините

ЦИК не разполага с информация колко хора не са успели да гласуват на предходни избори заради проблеми с машините. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на предаването „Твоят ден"

Подводна експедиция на НИМ откри късноантични амфори в древно пристанище край Созопол

Подводната археологическа експедиция на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов проучи древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созополския залив

Македонският вицепремиер за българите: Не са достойни, нямат уважение (Видео)

Очевидно домакинът не е цивилизован. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история

Френски сенатори с висока оценка за двустранните ни отношения

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България

Две двойки близнаци се задушиха при пожар в дома си, докато майка им пазарува

29-годишна майка отива да пазарува в супермаркет и оставя четирите си деца без надзор вкъщи. В апартамента, пълен с боклуци, избухва пожар, а двете двойки близнаци – на 3 и 4 години, умират в агония

>