ГЕРБ залага: всички градове свързани, но магистралите – само платени (Обзор)

29.08.2024 21:20
Бойко Борисов Кадър: Фейсбук/Boyko Borissov

Винетките остават за по-малките пътища. Управленската програма ще е с визуализация като “Гугъл”, обяви Борисов

В момента разработваме една програма, до ден-два ще стане готова. Като модерна карта на “Гугъл”. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред кметове на партията. И обясни, че ще има интерактивно представяне на важните акценти и плановете по райони. “Като го пуснеш, виждаме областните градове. Като увеличим, са населените места в тези области. По този начин ще стигнем и до най-малкото село. Сиреч, когато говорим за Враца, всички в населеното място - села, свързаност...”, описа нагледно Борисов.

“Ще правим това, в което сме били най-силни - инфраструктурата, свързаността между градовете, толсистемата, платените магистрали”, представи той плановете за управление.

За първи път в управленските документи на ГЕРБ ще бъде разписано въвеждането на нова толтакса за магистралите. Концепцията е плащането да става като в съседните ни страни - на определено разстояние има “бариери” с ценови диапазон за всички преминаващи превозни средства. С тези пари ще се преодолее недостигът на средства за поддръжка, смята бившият премиер.

“Една магистрала “Черно море” може да бъде дадена на концесия - ако искат да построят, от толсистемата ще им се плаща”, посочи той. И ИТН предлагаше в управленската си програма магистрали на концесия, но тогава идеята не срещна достатъчно подкрепа.

Винетките ще останат за второстепенните и третостепенните пътища. “Така хората ще могат да преценят дали да пътуват по такива пътища, или да изберат лукса на магистралите, които са платени по цял свят”, допълни Борисов.

Винетките бяха въведени при управлението на ГЕРБ, а третият кабинет “Борисов” въведе електронната толсистема през 2018 г.

Преди дни Борисов постави на фокус и мерките срещу безводието, като открои довършването на системата “Дунав”. Сега заговори и за частните вецове: “Когато източват язовирите, които се ползват за питейна вода, трябва да помислим дали държавата има изгода от тях”.

ГЕРБ ще води “политика на съзиданието”, увери лидерът. Преди седмица той отправи призив към партиите да търсят споделена отговорност по важни теми, най-спешната - че 1 млн. българи са на воден режим.

Други от От страната и света

Работник с изгаряния след инцидент на площадка за преработка на тонер касети край Пазарджик

Работник е пострадал при инцидент на площадка за преработка на отпадъци. Сигнал за възникнал пожар е получен снощи около 19.10ч. в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението "

Росица Матева: Не знаем колко хора не са гласували на предишните избори заради машините

ЦИК не разполага с информация колко хора не са успели да гласуват на предходни избори заради проблеми с машините. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на предаването „Твоят ден"

Подводна експедиция на НИМ откри късноантични амфори в древно пристанище край Созопол

Подводната археологическа експедиция на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов проучи древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созополския залив

Македонският вицепремиер за българите: Не са достойни, нямат уважение (Видео)

Очевидно домакинът не е цивилизован. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история

Френски сенатори с висока оценка за двустранните ни отношения

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България

>