Нинова и "Позитано" завеждат нови дела един срещу друг?

29.08.2024 17:55 Павлета Давидова
Съдебната сага за лидерския пост между подалата оставка Корнелия Нинова и временния лидер Атанас Зафиров поставя под въпрос и кой ще се разпише за партийната субсидия.

Заплаха с прокурор срещу такава за дело за набеждаване и самоуправство - това е поредният рунд в противоборството между двата лагера в БСП - този на подалата оставка като председател Корнелия Нинова и на временния й заместник Атанас Зафиров.

Първи "стреля" депутатът Иван Ченчев, който в тв интервю обяви, че може да сезира прокуратурата за начина, по който Зафиров се представя документално - пред ЦИК е "подал документ с невярно съдържание, тъй като е написал, че представляващ партията в качеството му на председател".

На база на цитирания документ, както и още няколко други, във вторник ЦИК заличи Нинова като представляващ коалицията "БСП за България" и я замени с временния шеф на "Позитано". Нинова обаче е дала пълномощни на Ченчев и друг приближен до нея депутат Георги Свиленски, за които твърди, че трябва да "ръководят регистрацията на партията, на листите, редене и т.н".

Зам.-председателката на ЦИК Росица Матева обаче подчерта днес, че не са взимали решение да променят представляващия левицата, това се решавало от коалиционните партньори. А Зафиров подал заявление с тяхното искане, приложил и други документи.

Рокадата стана с пълно единодушие, което означава, че е подкрепена от тримата представители на БСП в ЦИК - Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева и шефът на вътрешно-партийния съд на социалистите Емил Войнов.

"Имаме данни за оказан натиск върху членове на ЦИК. Сигналът не е анонимен. Целта е била да направят определено гласуване", Ченчев без да казва кой се е оплакал.

"Попитах колегите, никой не каза да е бил заплашван", твърди обаче Росица Матева. А за регистрациите говорителката на ЦИК обясни, че актуалното състояние се решава от съда, комисията само констатира на база на получените книжа.

"Когато бъдат подадени в ЦИК документите, ще ги разгледаме и ще вземем решение. Не може да коментираме вътрешнопартийни въпроси", коментира тя както казуса с БСП, така и този с ДПС, тъй като и там не е ясно дали покрай разрива между Делян Пеевски и Ахмед Доган няма да се стигне до две листи.

"За какъв натиск и какви прокуратури говори Ченчев не знам, ама с това поведение накрая ще си изпроси дело за набеждаване и сигнал в прокуратурата за самоуправство и изнасяне на документи от партийната централа", контраатакува обаче временният преседател през социалните мрежи. Зафиров призова съпартиеца си вместо да "плещи по националните телевизии" да се яви в изборни си район, да отиде на областен съвет и да се яви на предстоящия тази неделя Национален съвет.

Развръзка за БСП ще има след 9-ти септември, два дни преди крайния срок за регистрация на партии и коалиции за вота. За тогава е насрочено делото за легалния ръководител на "Позитано" 20 - през 10 юли Софийският градски съд заличи Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията, но остави Зафиров само като изпълняващ функциите до провеждане на нов конгрес на социалистите. Такъв обаче ще има чак след изборите.

"Има подадена оставка, има определен от Националния съвет временен представляващ и изпълняващ длъжността ръководител до провеждането на пряк избор за председател. Единственото действие, което изисква Уставът на партията и отразява волята на ръководния орган Национален съвет, е председателят в оставка Корнелия Нинова да издаде пълномощно на временния ръководител Атанас Зафиров. Предупреждавам, че всяко друго действие би хвърлило в хаос партията и реално би могло да попречи за нейното явяване на изборите", написа в социалните мрежи главната юристка на "Позитано" 20 Аглика Виденова.

Други от От страната и света

На четвъртия час от дебата депутатите се скараха с какво мнозинство да освободят Антон Славчев

На четвъртия час от дебата за освобождаването на шефа на антикорупционната комисия  и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев

Доживотен затвор за 24-годишния Георги, наръгал 62 пъти майка си - учителката Рада Гешева от Бургас

На доживотен затвор осъдиха окръжни магистрати от Бургас 24-годишния Георги Генджов, който уби майка си по особено жесток начин. Присъдата бе произнесена педи минути

Петролът на ОПЕК остава над 73 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера леко спадна до 73,65 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език" при добитъка

За първи път от 2009 г. насам Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език", която се пренася от насекоми, безвредна е за хората

"Галъп": Българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели и ЕС

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към ЕС и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации

>