До 15 хил. лв. глоба може да има за сайта за незаконна продажба на лекарства

29.08.2024 17:38
До 15 хил. лв. глоба може да има за сайта за незаконна продажба на лекарства СНИМКА: Pixabay

Комисията за защита на потребителите (КЗП) може да глоби сайт за нерегламентирана продажба на лекарства с до 15 хил. лв., каза Христо Трендафилов, директор на дирекция „Защита на потребителите при продажба от разстояние“ в КЗП. 

От КЗП съобщиха вчера, че след сигнал са извършили проверка, при която е установено, че в нелицензирана онлайн аптека, управляваща уебсайт, се продават неразрешени за употреба лекарства. Със съдействието на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е сезиран доставчикът на хостинг услугата, който деактивира достъпа до сайта и премахна незаконното съдържание. По думите на Трендафилов в сайта са се продавали лекарства по лекарско предписание, което е забранено. В този сайт нямаше никаква информация кой го стопанисва и е трудно да се установи кой е търговецът, допълни той. 

КЗП би могла да наложи санкция, достигаща до 30 хил. лв., на сайта, от който се продаваха прахообразни вещества, рекламирани в социална мрежа като „алтернатива на енергийна напитка“. Размерът на санкцията зависи от решението на председателя на КЗП. Глобата, която ще наложи КЗП, е заради липса на информация, от която потребителите да могат да направят информиран избор, а по закон тя трябва да е публикувана, посочи още той. По думите му мотив за санкцията е и липсата на информация за търговеца, липса на право на отказ, както и информация за начина на доставка. 

В комисията са постъпили повече от 10 сигнала за този сайт. Сигнали за други подобни сайтове не са получавани в КЗП, каза още Трендафилов. 

Министерството на здравеопазването (МЗ) започна незабавна проверка на продуктите, определени като "алтернатива на енергийна напитка" и "енергиен сниф". Продуктите не са разрешавани от МЗ. Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди на регионалните здравни инспекции да проверят физически обекти, за които има информация, че може да се предлагат т.нар. „енергиен сниф“, пише БТА.

 

Други от От страната и света

Македонци с българско гражданство пълнят избирателните списъци в Благоевградско

Хиляди македонци, получили българско гражданство в последните десетина години, пълнят избирателните списъци в Благоевградско, но никога не идват да гласуват на парламентарни и европейски избори

Кметът на Русе почете Кичка Бодурова за нейния 50-годишен юбилей на музикалната сцена

„Петдесет години на сцена означават много повече от нотите, които сте изпяли, или записите, които сте продали. През тези години Вие давахте глас на емоциите ни и затова този юбилей празнуват и хората

18-годишна блъсна жена на пешеходна пътека в Каварна

18-годишна шофьорка блъсна жена на 53 години в Каварна, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 18 септември, около 16:35 часа е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно

Момичето, паднало от сцената на Плевенския театър, починало миналата седмица

Починало е 16-годишното момиче, паднало от сцената по време на репетиция в Плевенския театър. То изкара над 3 месеца в болницата, а смъртта е настъпила миналата седмица, научи "24 часа"

Чакат разрешение за водовземане от яз. "Стамболийски", за да потекат чешми в Търновско

Още в края на август водният оператор на Великотърновска област е внесъл искане за издаване на позволително за водовземане от яз. "Александър Стамболийски"

>