Може да въведат извънредни мерки заради западнонилската треска в София

29.08.2024 13:16
Обсъждат извънредни мерки в София заради западнонилската треска Снимка: Pixabay

Столичната комисия за борба със зооантропонозите ще заседава извънредно днес по заповед на директора на Регионалната здравна инспекция. Причината е установените случаи на заболели от западнонилска треска в София.

Експертите трябва да вземат решение за извънредна обработка срещу комари. Последната планова е направена два дни – 27 август, пише NOVA.

По-рано днес двама от тримата заразени със западнонилска треска у нас починаха, съобщиха от здравното министерство. Става въпрос за мъже на възраст между 40 и 70 години. Общото между тях е, че не са пътували в чужбина.

„Западнонилската треска отдавна е в България. Тя всъщност тръгна от западния бряг на река Нил и от 90-е години на миналия век вече е в Европа с няколко по-големи епидемични взривове. За нея се знае, че 80 на всеки 100 души я прекарват безсимптомно. А от останалите 20 - 19 са с грипоподобни прояви. И под 1% е делът на тези невроинвазивни форми, които протичат по-тежко. Заболяването се предава чрез ухапване от комари, които се заразяват от птици, които са резервоар на инфекцията", обясни проф. Ива Христова за болестта. 

Според информация на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) 80% от инфектираните хора са без симптоми. При около 20% от заболелите обаче се развива западнонилска треска, характеризираща се с главоболие, неразположение, треска, болки в мускулите, повръщане, обрив, умора, болка в очите, увеличени лимфни възли.

При по-малко от 1% от заразените инфекцията може да протече като заболяване, засягащо нервната система, като рискови фактори са напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и др.

Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, включително и чрез прилагане на антибиотици.

Специалистите очакват пика на заболеваемостта да бъде достигнат в началото на септември. Според тях обаче, ако времето се задържи топло, заразени могат да бъдат регистрирани до октомври.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>