Ало, политици и чиновници, четете! Подсъдимата Диона ви събуди, шмъркайки новия прах, а “24 часа” преди 14 дни описа, че е опасен

28.08.2024 23:00 Цветелина Танкинска
Диона рекламира продукт, който се приема през носа Снимка: Инстаграм/ diona_alpha

Чалга певицата Диона засенчи политическите скандали в държавата с неприличен рекламен клип, който публикува в инстаграм в сряда.

На видеото се вижда как Диона чертае линии с бял прах върху модерния си телефон. Последният кадър е как хваща сламка и посяга да шмърка от веществото.

"Доверете се на опита", съветва последователите си скандалната изпълнителка. Тя е подсъдима за шофиране след употреба на кокаин.

Това обаче не е кокаин, а заместител на енергийните напитки, чиято опасна употреба сред младите "24 часа" първи описа преди две седмици. Очевидно обаче и политиците, и институциите прекарват своето работно време не в достоверни медии, а се ровят в инстаграм профилите на скандални личности.

Рано сутринта социалните мрежи бяха взривени от клипа на Диона, която има близо 450 000 последователи, повечето от които са деца. Последваха бурни коментари, ругатни. Малко след 12 часа, след като "24 часа" качи на сайта си възмутителната реклама на чалга певицата, последваха светкавични реакции. Направиха ги политици, общественици и институции като Министерството на здравеопазването, Комисията за защита на потребителите, Българската агенция за безопасност на храните. Дори от ВМРО подадоха сигнал в прокуратурата срещу Диона.

В резултат часове по-късно тя свали рекламното видео от профила си в социалната мрежа. Изчезна и сайтът, от който се разпространява енергийният прах. 

"Не очаквах така да го приемат хората", бе странният коментар на Диона пред Нова телевизия.

На въпрос какво означават последните думи в клипа: "Доверете се на опита" и дали прави паралел с наркотиците и задържането след положителна проба за кокаин, обясни: "Защо с наркотици?! Глупости! Аз съм си взела поука от наркотиците, даже не употребявам. Не бих подстрекавала хората да вземат наркотици. Казала съм го така, защото и други колеги, които рекламират, го казват".

Продуктът Sniffbull е заместител на енергийните напитки и кафетата и се приема на прах през носа чрез специална тръбичка.

"Материалът пръска", "много ни удари всички", "звезден прах, бая енергия ми дойде", "в началото дразни на носа, но дава доста енергия", "пържи дълго, тази вечер ще се гърми". Всичко това са коментари на младежи, които са го пробвали, а популярността му расте с всеки изминал ден до рекламата с Диона.

Въпросните продукти не са разрешавани от Министерството на здравеопазването. Те са с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създават потенциален риск за здравето при прекомерна употреба, реагираха от Министерството на здравеопазването в сряда. Според позицията на ведомството така представената информация е подвеждаща за потребителите, защото в сайтовете на въпросните продукти се посочва, че те не съдържат характерни за храните съставки като глутен и захар, че са веган или че са еквивалент на енергийни напитки.

Комисията за защита на потребителите спира продажбата на енергийния прах и санкционира собственика на фирмата, съобщиха от институцията точно 2 седмици след като "24 часа" писа за проблема.

SniffBull не може да бъде класифицирано като храна по смисъла на законодателството, тъй като се приема чрез вдишване и не попада в храносмилателната система. Информацията, представена на тези сайтове, съдържа твърдения, които могат да въведат потребителите в заблуждение. Онлайн платформите, от които се продават, не са регистрирани в базата данни на агенцията, съобщиха и от Българската агенция за безопасност на храните.

Трима политици - от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Да, България", също заклеймиха новата мода сред младежите.

"Докато се занимаваме с гонения срещу големия лош джендър и неговата имагинерна пропаганда по българските ясли, занимални, детски градини и училища, децата ни вече открито шмъркат боклуци, маскирани като енергийни и тонизиращи вещества. Лицемерието, политическо и обществено, никога не е било толкова близо до унищожителен взрив", написа във фейсбук депутатът Георг Георгиев от ГЕРБ.

"Енергийните напитки не са здравословни, нито безопасни, особено за деца и подрастващи. Проучванията сочат, че консумацията им води до високо кръвно, сърдечносъдови проблеми, главоболие, стрес и хиперактивност. Според данни за 2014 г. младите хора у нас, включително децата от 8-и до 12-и клас, приемат такива напитки 5 пъти седмично, а оттогава се наблюдава увеличение на консумацията, като на места търсенето е по-високо от това на бутилирана вода", ядоса се и младата майка от ПП Лена Бориславова. С колегата в парламента Васил Пандов ще питат институциите за рисковете, които носи този продукт.

По темата се изказа и Ивайло Мирчев от "Да, България": "Регулациите за продажба на енергийни напитки не са адекватни. С колегите още в 49-ото Народно събрание внесохме създаден заедно с ученици законопроект, чиято цел беше да забрани продажбата им на на непълнолетни. Ще добавим и специални текстове, покриващи явно модерната практика на "енергийни шмъркове". Стана очевидно и че имаме проблем с критериите за безопасност на продукти, които излизат на пазара. Също, че няма работещи законови и институционални механизми, които да не позволяват нормализирането на наркотичните вещества. Инфлуенсър рекламира енергиен продукт за шмъркане на подрастващи? Колко мислите, че е голяма след това крачката до употребата на реални наркотици?"

В публикацията си от 10-и август "24 часа" писа за опасната мода, завладяла тийнейджърите у нас. В интернет страницата на продукта беше посочено, че вносителите му го изучават и продават от навлизането му на българския пазар, но не става ясно откъде е внесен.

Не само у нас, но и по света вече се наблюдава шмъркане на енергийни напитки. От началото на тази година в няколко страни се появяват продукти, съдържащи концентрирани съставки като кофеин, таурин, гинко билоба, креатин и малтодекстрин, чийто прием става през носа също като кокаина. В Германия има изделие с името SniffUp, във Франция Sniffy, а в САЩ - Want a BUMP.

Дали продуктът е внесен от някоя от тези държави, а опаковката му - сменена, не е известно. Справка на "24 часа" в Регистър.бг показа, че сайтът sniffbull.bg е регистриран на фирмата "Флора Консулт" ЕООД. Тя е собственост на Венелин Цветков от Плевен. Номерът му, посочен в регистъра, съвпада и с отбелязания за връзка в сайта на изделието. "24 часа" опита да се свърже с него, но до редакционното приключване на броя мобилният му телефон беше изключен. Изпратихме и имейл с въпроси, от които да стане ясно дали той стои зад вноса на продукта у нас, или го произвежда в България.

В сайта на търговеца, предлагащ заместителя на енергийни напитки, се твърди, че той е лабораторно тестван. Попитахме г-н Венелин Цветков с каква документация удостоверява това.

"Не намерих ясно проследими данни и структура на това как точно са верифицирали безопасността - каза пред "24 часа" анестезиологът Борис Таблов преди 2 седмици. - Трябва да има анализ, публикуван някъде, който да може да бъде разгледан. Остава неизвестно какво проучване са провели."

Освен от Диона продуктът се рекламира в социалните мрежи и от рапъра Памеца, който от известните и слушани изпълнители сред младежите.

Пред "24 часа" двама специалисти, сред които анестезиолог-реаниматор и клиничен психолог, вече обясниха какви може да са вредите за здравето на хората, които шмъркат заместителя на кафе и енергийни напитки. Д-р Борис Таблов го определи като коктейл от психостимуланти, с които може да се предозира предвид състава му: мака, тирозин, Л-теанин, кофеин, таурин. Лекарят обаче заключи, че ефектите може да са по-страшни за здравето, тъй като в сайта няма точното съдържание и количество на съставките. Психологът Цвета Таманова пък обясни, че от известно време консумацията на чист кофеин на прах е станала популярна, но смъркането на една линия е еквивалентно на поглъщането на 20 до 30 чаши кафе.

В сайта на Sniffbull са написали, че изделието е напълно безопасно при "нормална дозировка", но не носят отговорност при предозиране. Веществото се поръчва бързо и лесно, а цената му е достъпна - предлага се в опаковки от 1 грам, равен на 20 порции, за 16 лв., и два грама - 40 порции, за 21 лв. Има и промоция - при покупка на 3 опаковки получаваш една безплатно.

Други от От страната и света

Разследват случай на забити две кирки в лек автомобил в Брегово

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин

ИТН: Къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата

Защо фармацевтите не протестираха, когато затвориха аптеките по селата и хиляди хора останаха без лекарства?  Този въпрос отправи в парламентарните кулоари д-р Андрей Чорбанов от ИТН във връзка с

"Възраждане" чакат до 10 дни цялата информация за Мариците

До 10 работни дни министърът на енергетиката Владимир Малинов трябва да представи подробна информация за случващото се с комплексите в Мариците и преговорите с ЕК за Зелената сделка

Военна техника от Полша ще мине от Видин през София заради учение на НАТО

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република Полша ще преминат по републиканската пътна инфраструктура на 18 септември 2024 г. от ГКПП Видин през София до ГКПП Кулата във връзка с

Йотова: Ако позволим загубата на права, сме изгубили идеята за свободна Европа

Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на 145-годишнината на българо-френските дипломатически отношения Във времена на несигурност, породена от следващи една след друга кризи

>