Главчев избира комисар от 7-ина, България с шанс за кохезионната политика – 1/3 от бюджета на ЕС (Обзор)

28.08.2024 22:30
Димитър Главчев. Снимка: МС
Екатерина Захариева
Искра Михайлова
Велислава Петрова СНИМКА: МВнР
Юлиян Попов
Виктор Папазов
Цветелина Пенкова СНИМКА: ЕК
Драгомир Стойнев

Вече препита трите кандидатки от ГЕРБ, ДПС и ИТН. Парламентът да избере, настояват от ПП-ДБ

Средиземноморие, жилищна политика и отбрана ще са новите ресори в комисията

Цели седем кандидатури за еврокомисар получи за по-малко от два дни служебният премиер Димитър Главчев, след като веднага щом се закле повторно, поиска от парламентарните сили номинации. Така ще избира между 4 жени и 3-ма мъже, а БСП номинира кандидати и от двата пола.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен даде на България и останалите страни-членки срок до 30 август да подадат име на един мъж и една жена, от които тя ще избере кого да предложи на Европарламента за изслушване и одобрение.

Първи ГЕРБ издигнаха бившата външна министърка и вицепремиер Екатерина Захариева. ДПС на Делян Пеевски пък издигна бившата евродепутатка Искра Михайлова, а от ИТН заложиха на бившата зам.-външна министърка Велислава Петрова.

Срещи с трите Главчев проведе още в сряда сутринта. Със Захариева и Михайлова служебният премиер се е видял в Министерския съвет. А с Петрова - на видеовръзка, тъй като в момента тя работи като програмен директор на Международния център за бъдещите поколения в Брюксел.

“Премиерът Димитър Главчев има готовност да се срещне и с номинирани кандидати от останалите парламентарни групи, които до този момент не са направили предложения”, обявиха от Министерския съвет. А до края на деня и другите партии подадоха имена.

Сред тях обаче не е това на бившия соцлидер и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев (за избора на БСП виж по-долу в текста). Вместо това друго име на мъж политик с експертиза и контакти в ЕС изглежда с шансове да стигне до бюрото на Фон дер Лайен заедно с това на сочената за фаворит кандидатура на Захариева - Юлиян Попов.

Бившият министър на екологията в кабинета “Денков”, а преди това в служебния на Марин Райков, е предложението на ПП-ДБ. Коалицията се събра да обсъди въпроса извънредно онлайн, тъй като повечето членове са извън София. Попов е експерт по енергетика, околна среда, климат и образование, дълги години работи в Лондон.

“Ние смятаме, че ресор “Енергетика” е подходящ,

тъй като България доказа, че успя да се освободи от енергийната зависимост от Русия в областта на газа, нефта и ядреното гориво. Затова издигането на специалист в тази област за еврокомисар ще бъде от ключово значение както за българския интерес в Брюксел, така и за европейския интерес в глобален мащаб”, пишат от ПП-ДБ до Главчев.

Виктор Папазов пък е номинацията на “Възраждане”. Създател е на Българската фондова борса и икономически съветник на партията.

До последно от БСП се очакваше да заложи или на евродепутатката си Цветелина Пенкова, или на Станишев, чиято експертиза само ден по-рано бе изтъкната от шефа на парламентарната група Борислав Гуцанов и временния лидер Атанас Зафиров. Вместо това след дълго заседание на бюрото бе предложен бившият енергиен и икономически министър Драгомир Стойнев. И “ако България получи ресор енергетика - Цветелина Пенкова”, посочват от БСП. Пенкова оглави Европейския енергиен форум - първата жена и първи източноевропеец на поста. И точно тя първа спомена, че България има шанс да получи ресор енергетика.

Според наблюдателите той обикновено се дава на малка държава, за да няма тежка конкуренция между големите в ЕС. В миналия мандат на комисията за него отговаряше Естония. Наскоро обаче се разбра, че бившата испанска министърка на енергетиката Тереса Рибера, която Мадрид вече подаде за комисар, може да го получи. Проблем е не само забавянето от страна на България с името, а и че не участваме активно в преговорите за разпределението на портфейлите, които отдавна текат неофициално в Брюксел.

Това, което се говори засега, е, че

за България, Румъния и Словакия са предвидени ресорите регионална политика, транспорт и отбрана,

разказа бившият евродепутат от БСП Петър Витанов пред БНР. Букурещ вече предложи настоящия зам.-шеф на Еврокомисията Виктор Негреску. Словакия номинира Марош Шефчович, който в настоящата ЕК за Зелената сделка и се очаква да запази ресора.

Шансовете на България са за регионалната политика, твърдят запознати. Еврокомисарите с този ресор отговарят за политиката на сближаване и подкрепата за регионите (т.нар. кохезионна политика), и разполагат с 1/3 от средствата в бюджета на съюза. На профила за такъв в момента отговаря Захариева, тъй като е била регионален министър в кабинетите на Марин Райков и на Георги Близнашки.

Досега страната ни е отговаряла за потребителите (Меглена Кунева), хуманитарната помощ, бюджета, цифровата икономика (Кристалина Георгиева), иновациите и образованието (Мария Габриел). В момента Илияна Иванова е с портфейл иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Член е на Европейската сметна палата, но пое през 2023 г. мандата на Габриел, след като тя се прибра у нас, за да бъде номинирана за премиер от ГЕРБ и в крайна сметка стана външен министър и вицепремиер при Николай Денков.

Има очаквания Фон дер Лайен отново да се насочи към жена за български еврокомисар, тъй като стриктно следи за баланса на половете в ЕК. Председателката обяви и нови ресори за следващата комисия - отбрана, Средиземноморие и жилищната политика. Бъдещият еврокомисар за Средиземноморието вероятно

ще се фокусира върху нелегалната миграция

и трафика на хора от Северна Африка, както и върху различни икономически въпроси, например корабоплаването.

Трудностите около жилищното настаняване пък бяха сред акцентите в речта на Фон дер Лайен в деня на преизбирането ѝ: “Хората се затрудняват да намерят достъпни жилища. Искам тази комисия да подкрепи хората там, където има най-голямо значение, а ако това е важно за европейците, значи е важно за Европа”. Така се очертава овладяването на жилищната криза да е също сред ключовите ресори.

Неясни остават функциите на бъдещия еврокомисар по отбрана, но според експерти ще се фокусира върху отбранителната индустрия и киберсигурността, а не върху военната политика на страните-членки.

Шест държави посочиха имена още преди Фон дер Лайен да получи зелена светлина в Страсбург през юли. Така постовете си се очаква да запазят нидерландският еврокомисар по въпросите на климата Вопке Хукстра, словакът Шефчович за Зелената сделка, унгарецът Оливер Вархей - той се занимава с разширяването на ЕС, хърватката Дубравка Шуица по въпросите на демокрацията и демографията. Вероятно остават и комисарят по вътрешния пазар и услугите - французинът Тиери Бретон, и естонката Кая Калас с ресор външната политика.

Съгласно правилата Урсула фон дер Лайен трябва да проведе интервюта с кандидатите и да подреди структурата на бъдещия си екип, след което да я представи на Европейския парламент. Очаква се

това да стане на 11-12.09

След това всеки от кандидатите ще бъде изслушан от парламентарните комисии според бъдещия си ресор. Накрая съставът на комисията ще се гласува наведнъж от Европарламента.

Други от От страната и света

Разследват случай на забити две кирки в лек автомобил в Брегово

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин

ИТН: Къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата

Защо фармацевтите не протестираха, когато затвориха аптеките по селата и хиляди хора останаха без лекарства?  Този въпрос отправи в парламентарните кулоари д-р Андрей Чорбанов от ИТН във връзка с

"Възраждане" чакат до 10 дни цялата информация за Мариците

До 10 работни дни министърът на енергетиката Владимир Малинов трябва да представи подробна информация за случващото се с комплексите в Мариците и преговорите с ЕК за Зелената сделка

Военна техника от Полша ще мине от Видин през София заради учение на НАТО

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република Полша ще преминат по републиканската пътна инфраструктура на 18 септември 2024 г. от ГКПП Видин през София до ГКПП Кулата във връзка с

Йотова: Ако позволим загубата на права, сме изгубили идеята за свободна Европа

Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на 145-годишнината на българо-френските дипломатически отношения Във времена на несигурност, породена от следващи една след друга кризи

>