Нинова плаши да спре БСП за вота, до дни решават ще я изключат ли (Обзор)

28.08.2024 22:00 Павлета Давидова
Георги Свиленски е човекът, на когото Корнелия Нинова вярва за регистрирането на листите. Той и Иван Ченчев получиха пълномощни от нея да подписват документи.
Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов обвиниха Нинова, че умишлено саботира партията и изборите.

Тя може и да представлява все още партията, но не и коалицията, с която червените се явяват 

Ще успее ли БСП да се регистрира навреме за парламентарния вот, става драматичен въпрос, след като председателката в оставка Корнелия Нинова директно заплаши, че партията може и да не участва.

Новото ръководство няма време да се регистрира в съда

А то е нелегитимно, тъй като според актуалното състояние на партията неин представляващ е председателят в оставка, атакува тя.

Драмата продължава вече 2 месеца, след като Националният съвет излъчи тогавашния заместник на лидерката Атанас Зафиров за временен председател. 

На 10 юли Софийският градски съд заличи Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията. Но в същото време отказа да впише Зафиров като нов председател. До провеждане на кoнгpec той е само изпълняващ функциите.

Делото се обжалва от бившия автомобилен състезател, близък до лидерката бивш депутат Крум Дончев. Взелите властта на “Позитано” го обвиниха, че умишлено протака. Той настоя, че никой не го търсил на посочените адреси.

“Регистрацията на партиите за изборите е на 11 септември, а делото във ВКС е на 9-и. Каквото и да се случи, временното ръководство няма да има легитимация”, обясни в сряда Нинова.

Хората на Зафиров и Гуцанов обаче си поели глътка въздудх - във вторник

ЦИК заличи Нинова като представляващ

столетницата. Решението е взето единодушно, с 15 гласа. То е резултат от заявка на Зафиров, който е припомнил, че Нинова е в оставка от 11 юни, той е избран за времен председател от пленума, има и анекс с подписи на коалиционните партньори в споразумението за образуване на коалицията.

Това де факто означава, че до решението на съда Нинова може да представлява само БСП, но не и коалицията, с която левицата се гласи да ходи на избори.

На “Позитано” твърдят, че вече са отпушили процеса за изплащането на партийната субсидия, подписването на документация на клубовете по страната, както и за преговорите по съставяне на изборни комисии.

“Има риск БСП да не може да участва в изборите. Затова предприемаме мерки, за да гарантираме на партията пълноценно участие в изборите. Дадох

пълномощно на Иван Ченчев и Георги Свиленски

те да ръководят този процес по регистрацията на партията, на листите, редене и т.н.”, обяви обаче Нинова.

Тя нямало да участва в процесите. Настоя, че прехвърлянето на правата към двамата ѝ колеги няма да доведе до разцепление в партията.

Въпреки това след ДПС и БСП може да се окаже с две листи. Нинова твърди, че

няма как БСП да се озове с две листи,

“защото единственият човек, който може да я регистрира, съм аз, а през това пълномощно вече са Георги и Иван”.

Тя атакува тримата си бивши заместници - Зафиров, Гуцанов и Кристиан Вигенин, и за субсдията. Обвинявали я, че партията няма пари, защото тя я блокира, но лъжели и два месеца след оставката ѝ те “не са си мръднали пръста” и оставили БСП да изнемогва финансово.

Нинова пратила въпрос до правосъдната министърка Мария Павлова. От отговора станало ясно, че Зафиров е подал заявление едва на 20 август и документацията все още се проверява. Социалистите имат да вдемат пари за периода от 9 юни, траншът се плаща до 30 септември. Срокът ще бъде спазен от министерството на правосъдието, уверява Павлова в писмото.

“Позитано” обяви, че опитва да вземе парите от юни, през юли Нинова анулирала пълномощно на юристката им и още повече ги затруднила. Показаха и получен отказ за субсидия - заради разминаване кой е законният представител на коалицията.

БСП дължи близо 3 млн. лв. - за осигуровки, към НАП и към доставчици

заради вече спряната им телевизия. Изпълнителното бюро обвинява Нинова за положението.

Ръководството заседава над 3 часа вчера по въпросите с пълномощните и субсидията. Накрая подхванали и въпроса за наказание на Нинова. Решението трябва да се вземе отНационалния съвет, който се очаква да бъде свикан този уикенд. На последния пленум вече постъпи предложение за санкция, включително да бъде изключена.

Други от От страната и света

ИТН: Къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата

Защо фармацевтите не протестираха, когато затвориха аптеките по селата и хиляди хора останаха без лекарства?  Този въпрос отправи в парламентарните кулоари д-р Андрей Чорбанов от ИТН във връзка с

"Възраждане" чакат до 10 дни цялата информация за Мариците

До 10 работни дни министърът на енергетиката Владимир Малинов трябва да представи подробна информация за случващото се с комплексите в Мариците и преговорите с ЕК за Зелената сделка

Военна техника от Полша ще мине от Видин през София заради учение на НАТО

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република Полша ще преминат по републиканската пътна инфраструктура на 18 септември 2024 г. от ГКПП Видин през София до ГКПП Кулата във връзка с

Йотова: Ако позволим загубата на права, сме изгубили идеята за свободна Европа

Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на 145-годишнината на българо-френските дипломатически отношения Във времена на несигурност, породена от следващи една след друга кризи

Метростанцията на "Герена" ще посреща пътници през 2026 г.

След сложното строителство на пътния възел около новата спирка на метрото районът ще стане още по-привлекателен за работа и живеене Синият цвят ще преобладава в интериора на новата метростанция

>