БСП не издига Станишев за еврокомисар, а Драгомир Стойнев

28.08.2024 18:51
Драгомир Стойнев

Както "24 часа" прогнозира, Цветелина Пенкова е номинацията на БСП за еврокомисар с конкретен ресор - "Енергетика"

Въпреки упоритите слухове, че БСП ще издигне бившия си председател и екс лидер на европейските социалисти Сергей Станишев, "Позитано" 20 реши да номинира народния представител Драгомир Стойнев.

"Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар на България - мъж и жена. Бяха номинирани Драгомир Стойнев и ако България получи ресор енергетика - Цветелина Пенкова", гласи прессъобщението на "Позитано" 20.

Новината дойде три часа след като Изпълнителното бюро на партията се събра на заседание.

В момента Стойнев е зам.-председател на парламента и зам.-шеф на комисията по енергетика. В правителството на Пламен Орешарски беше министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Както "24 часа" прогнозира, Цветелина Пенкова е номинацията на БСП за еврокомисар с конкретен ресор - "Енергетика". Тя е втори мандат евродепутат. Тази година Пенкова стана първата жена и първата източноевропейка начело на Европейския енергиен форум.

По-рано днес и ПП-ДБ поискаха енергийната еврокомисия за България и по-конкретно - за Юлиян Попов. „Ние смятаме, че ресор „Енергетика" е подходящ, тъй като България доказа, че успя да се освободи от енергийната зависимост от Русия в областта на газа, нефта и ядреното гориво", обясниха от коалицията.

Социалистите настояват българските номинации да бъдат обсъдени на извънредно заседание на Народното събрание.

Други от От страната и света

Македонци с българско гражданство пълнят избирателните списъци в Благоевградско

Хиляди македонци, получили българско гражданство в последните десетина години, пълнят избирателните списъци в Благоевградско, но никога не идват да гласуват на парламентарни и европейски избори

Кметът на Русе почете Кичка Бодурова за нейния 50-годишен юбилей на музикалната сцена

„Петдесет години на сцена означават много повече от нотите, които сте изпяли, или записите, които сте продали. През тези години Вие давахте глас на емоциите ни и затова този юбилей празнуват и хората

18-годишна блъсна жена на пешеходна пътека в Каварна

18-годишна шофьорка блъсна жена на 53 години в Каварна, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 18 септември, около 16:35 часа е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно

Момичето, паднало от сцената на Плевенския театър, починало миналата седмица

Починало е 16-годишното момиче, паднало от сцената по време на репетиция в Плевенския театър. То изкара над 3 месеца в болницата, а смъртта е настъпила миналата седмица, научи "24 часа"

Чакат разрешение за водовземане от яз. "Стамболийски", за да потекат чешми в Търновско

Още в края на август водният оператор на Великотърновска област е внесъл искане за издаване на позволително за водовземане от яз. "Александър Стамболийски"

>