ПП-ДБ предлагат Юлиян Попов за еврокомисар

28.08.2024 17:20
ЮЛИЯН ПОПОВ

Юлиян Попов е номинацията на „Продължаваме промяната – Демократична България" за еврокомисар.

Попов е бивш министър на околната среда и водите в кабинета на Николай Денков.

Юлиян Попов е роден на 21 септември 1959 г. в София. Той е сред създателите на частния Нов български университет и негов пръв изпълнителен директор. Преди да стане министър той е председател на борда на Българското училище по политика и член на борда на Американския университет в България.

Юлиян Попов създава първия български блог за актуални политически публикации.

Негови статии за европейска политика, разширяване на Европейския съюз, енергетика и устойчиво развитие са публикувани във водещи международни издания, като Би Би Си, „Ал-Джазира", Financial Times, The Independent, EU Observer, European Voice, The Scotsman, Gazeta Wyborcha, Dziennik и др.

Юлиян Попов е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата „Енергетика" и затова ние се спираме на него като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност. В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния", посочват от коалицията.

В съобщение до медиите се казва още, че България трябва да получи ресор в ЕК, който да бъде стратегически за страната ни. „Ние смятаме, че ресор „Енергетика" е подходящ, тъй като България доказа, че успя да се освободи от енергийната зависимост от Русия в областта на газа, нефта и ядреното гориво", казват още от ПП-ДБ.

По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев разговаря с трите номинирани за еврокомисар - Екатерина Захариева (ГЕРБ), Искра Михайлова (ДПС) и Велислава Петрова (ИТН).

България има срок до 30 август (петък) да номинира бъдещия си еврокомисар. Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен поиска да бъдат предложени двама души - един мъж и една жена, от които тя да избере. Още във вторник, след като се закле, Главчев изпрати писмо до партиите с апел да номинират бъдещ еврокомисар. Решението кой да бъде предложен е на Министерския съвет.

Други от От страната и света

Македонци с българско гражданство пълнят избирателните списъци в Благоевградско

Хиляди македонци, получили българско гражданство в последните десетина години, пълнят избирателните списъци в Благоевградско, но никога не идват да гласуват на парламентарни и европейски избори

Кметът на Русе почете Кичка Бодурова за нейния 50-годишен юбилей на музикалната сцена

„Петдесет години на сцена означават много повече от нотите, които сте изпяли, или записите, които сте продали. През тези години Вие давахте глас на емоциите ни и затова този юбилей празнуват и хората

18-годишна блъсна жена на пешеходна пътека в Каварна

18-годишна шофьорка блъсна жена на 53 години в Каварна, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 18 септември, около 16:35 часа е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно

Момичето, паднало от сцената на Плевенския театър, починало миналата седмица

Починало е 16-годишното момиче, паднало от сцената по време на репетиция в Плевенския театър. То изкара над 3 месеца в болницата, а смъртта е настъпила миналата седмица, научи "24 часа"

Чакат разрешение за водовземане от яз. "Стамболийски", за да потекат чешми в Търновско

Още в края на август водният оператор на Великотърновска област е внесъл искане за издаване на позволително за водовземане от яз. "Александър Стамболийски"

>