Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

29.08.2024 05:30 Димитрана Александрова

Самата креативност ги изкушава да лъжат по-често, понеже са натрупали "положителен" опит още от деца 

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Творческите натури са склонни да лъжат повече, твърдят изследователите от университетите Харвард и Дюк в САЩ Франческа Джино и Дан Ерайли. Те се позовават на свои опити.

Двамата учени първо подложили 79 студенти на тестове, с които определили интелигентността и способността за творческо мислене на всекиго. После им дали да решават задачи за възприемане, логика и обща култура. След проверката всеки трябвало сам да напише на хартия в края на теста броя на своите правилни отговори. За всеки правилен отговор било обещано заплащане.

При това Джино и Ерайли малко послъгали - оставили у студентите усещането, че няма да проверят дали броят на саморъчно записаното наистина съвпада с реалния брой правилни отговори в теста.

Учените обаче проверили и направили сравнение. После анализирали кои студенти се мамили и кои са написали истината. Оказало се, че най-вече креативните са излъгали.

Франческа Джино и Дан Ерайли провели експеримент и в съвсем друга среда - с 99 служители от 17 отдела в една фирма. Резултатът показал, че колкото по-творческа работа вършат хората, толкова по-склонни са да лъжат.

До подобни експериментални данни са стигнали учени от Харвард при други две изследвания. Тяхното обяснение е, че самата креативност изкушава хората да лъжат по-често. Причината е, че са натрупали "положителен" опит, понякога още от деца. Нечестното им поведение обикновено минава - на тях им хрумват убедителни причини да прикрият истината или пък измислят правдоподобни лъжи, на които другите се хващат.

Психолозите съветват точно при общуването с такива хора да бъдете особено внимателни. (Как да се справите с колега лъжец)

Понеже творчеството иска пълно себеотдаване, когато лъжат, креативните хора сами си вярват. Срастват се с измислиците си като писател, който живее с героите от романа си, или като артист, който се потапя в сценичния си образ.

Поради тази причина при креативните лъжци може да не се забелязват онези признаци от т.нар. език на тялото, които издават редовите лъжци - не избягват да гледат в очите събеседника си, не въртят глава, не прикриват чувствителни части от тялото си като гърлото например, не се почесват, не нервничат.

Тях можете да ги заподозрете по-скоро по думите, които използват. Все пак те не са обучени шпиони, които успяват да преметнат дори детектор на лъжата. Колкото и да се вживяват, някъде дълбоко в съзнанието им свети лампичка, че не казват истината, и са под стрес, а при това рязко се увеличава производството на хормона кортизол.

Първият признак е, че когато им зададат въпрос, им е нужно известно време да влязат в роля. Дори предварително да са си намисли какво ще излъжат, забавят отговора, за да се настроят и той да прозвучи искрено, с необходимото чувство.

Вторият признак е, че често говорят двусмислено. Шефът пита колегата ви дали на преговорите с партньори е дал обещание, което не е имал право да даде. Той не отговаря "Не го направих", а казва "Не бих направил такова нещо".

Освен това лъжците имат необходимост да убеждават и себе си, и събеседниците си, че казват истината. Затова често вмъкват фрази от сорта на "Честно да ви кажа" и "Вярвайте ми".

Чисто физиологичен признак е, че гласът се променя и лъжецът започва да говори по-трудно от обичайното, защото автоматичната нервна система намалява потока на слюнката по време на стрес и устата пресъхва.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата

Научен факт: Приятелите много силно влияят и на успеха в кариерата

17 начина да станете незаменими за шефа

Сбъркана фирмена йерархия вещае мрачно бъдеще. Симптоми да я познаете и да бягате

Защо на работа винаги да следвате принципа "Това, което знам, не е това, което знаеш"

Как умно да смените работата - по паралелна писта, с плавно плъзгане или рязък завой?

Митът за 10-те хиляди часа практика, които водят до шеметен успех

У всекиго се крие гений, но у някои дреме. Как да събудите вашия за успех в кариерата

Ако всички ви дават акъл в работата, прекалявате със заучена или с менте безпомощност

64% предпочитат изкуствен интелект пред интелекта на сегашния шеф и как да работите с робот

Други от От страната и света

На четвъртия час от дебата депутатите се скараха с какво мнозинство да освободят Антон Славчев

На четвъртия час от дебата за освобождаването на шефа на антикорупционната комисия  и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев

Доживотен затвор за 24-годишния Георги, наръгал 62 пъти майка си - учителката Рада Гешева от Бургас

На доживотен затвор осъдиха окръжни магистрати от Бургас 24-годишния Георги Генджов, който уби майка си по особено жесток начин. Присъдата бе произнесена педи минути

Петролът на ОПЕК остава над 73 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера леко спадна до 73,65 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език" при добитъка

За първи път от 2009 г. насам Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език", която се пренася от насекоми, безвредна е за хората

"Галъп": Българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели и ЕС

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към ЕС и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации

>