ДПС-Доган “изключи” Пеевски, той: Противоуставно е, опитаха да откраднат и марката ДПС (Обзор)

27.08.2024 22:00

Май липсата на кворум на тясното ръководство и фактът, че ЦОБ не може да свали председателя, обезсмислиха новината. Върви се към две листи

Кой партиен орган може да изключи председателя?

Тази тежка и вероятно дълга юридическа битка избухна с нова сила, след като ДПС-Доган, както вече наричат групата независими депутати около Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай, обяви, че Делян Пеевски, който е официалният председател на партията, е бил изключен на заседание на Централното оперативно бюро заедно с още 7 от ръководството на ДПС.

По устав обаче този орган няма право на подобни действия. Председател може да бъде изключен от Централния съвет.

От съобщението не става ясно и какъв е бил кворумът. За легитимност на решенията е нужно да присъстват поне 16 плюс 1.

ЦОБ - т.нар. тясно ръководство, което наскоро хората на Чакъров и Доган се похвалиха, че са си възвърнали, е взело решението за отстраняване на: председателя Пеевски, зам.-председателите Искра Михайлова и Йордан Цонев и членовете на ЦОБ Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова, Радослав Ревански и Халил Летифов.

Освободени, но без да са изключени от ДПС, са 10 областни партийни председатели - на Варна, Велико Търново, Добрич, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Търговище и Хасково.

Наред с това ЦОБ е анулирало печата на партията.

Според юристи, които следят отблизо случващото се в ДПС, решенията на ЦОБ са невалидни, защото наистина не е имало кворум. Общо в бюрото са 24-ма души, а по устав заседава при 17 присъстващи. Иначе самите решения се вземат с обикновено мнозинство.

От публикуваната снимка от заседанието си вижда, че няма толкова членове, а по-скоро са се събрали депутатите около председателя Чакъров с Ахмед Доган и младежките лидери. В кадъра са към 15 членове на ЦОБ. Преди дни беше направен още един опит - в морските Сараи на почетния председател, к но също не успя да събере кворум.

От ДПС на Пеевски първо неофициално приеха новината с усмивка и коментар “голям смях”, а след това последва и официална позиция на председателя, от която се разбра, че действително кворум не е имало, а и по устав ЦОБ не може да свали председателя.

Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха, и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон.

Според устава член на ЦОБ може да бъде освободен само от Централния съвет на ДПС (широкото ръководство) по предложение на председател. Не са описани хипотези, при които ЦОБ може сам да вземе решение за изключване.

Така реално “голямата” новина за изключването на Пеевски подсказва това, което юристи предполагат - че на изборите групите на Пеевски и Доган ще се явят с две листи.

Други от От страната и света

След 6 месеца в килия пуснаха Петя Банкова от аферата “Митници” - има тежко заболяване

Преди 7 дни е дала показания - според прокуратурата за другите обвинени, адвокатът ѝ отрича да е говорила срещу останалите в схемата Прекарала повечето време в болници

11 глоби имал мъжът, помел дете на скутер (Обзор)

Момчил трябвало да замине в неделя за училище, но майка му го оставила, за да му извади лична карта 11 глоби за различни нарушения е имал мотористът, помел 2 деца в село Български извор

"Големите малки X" от света, в който хората имат смелостта да мечтаят (по Йотова) (Видео)

Вашите биографии показват, че не се отказвате, а сте много силни и смели хора, обърна се вицепрезидентката към отличените фирми в юбилейния конкурс на "24 часа" за успешен малък бизнес Днес аз съм

Осъдиха 49-годишен на година и половина затвор за телефонна измама

Мъж на 49 години е осъден на година и половина затвор за телефонна измама, съобщиха от Окръжния съд в Стара Загора. Наказанието е наложено след одобрено споразумение

МРРБ е подписало над 80% от споразуменията за общинските проекти (Обзор)

Даниел Панов на годишната среща на НСОРБ: Има нужда от промяна на няколко закона, за да мине плавно преходът на промяна на такса смет Над 80% от заявленията за общински проекти са с подписани

>