Илков няма да уволнява в МВР, а Калин Стоянов вече гледа в политиката (Обзор)

27.08.2024 21:00
С икона на свети Георги победоносец Калин Стоянов предаде поста вътрешен министър на Атанас Илков. СНИМКА: ЮЛИАН САВЧЕВ

Президентът се разграничи от избора на новия МВР шеф, за Пеевски пък той вече не е държавен глава - съдът трябвало да го отстрани заради отказания указ

Предаването на властта в МВР явно засега не сваля напрежението около вътрешното ведомство, както си пожелаха първите държавни мъже. Караницата чий е министър Атанас Илков избухна с нова сила при клетвата на кабинета “Главчев” 2, а при сдаването на поста на досегашния си подчинен Калин Стоянов държа реч, която наблюдатели определиха като политическа.

В нея той обвини Румен Радев, че е първият президент, погазил конституцията. Настоя, че е имало “безпрецедентна намеса в изпълнителната власт - кой може и кой не може да е министър в служебното правителство”. Нарече връчването на мандата на Главчев онзи ден в президентството “продължение на цирка, който се разигра миналата седмица с главен герой президента Радев”. Продължи, че Горица Кожарева дала урок по мъжество на политиците и “най-вече на Радев”, като отказала да го смени в МВР.

Стоянов обяви, че не е допуснал “ала-бала” на изборите през юни и затова сега е атакуван, но е излязъл моралният победител в битката с държавния глава. И подсказа, че е въпрос на време да стане ясно къде ще отиде, след като опразни министерския си кабинет. Той вече получи покана за водач на листа от лидера на ДПС Делян Пеевски миналата седмица. А сега загадъчно допълни, че ще следва пътя на евроатлантизма.

Същата теза - за погазената от Радев конституция, разви още по-отчетливо Пеевски. “Как Мистър Кеш - Радев, е отменил указа за предишната посочена премиерка? В този момент, в който този наруши конституцията, той на практика вече не е президент. Той е в пълно нарушение на конституцията и ако това бъде установено, автоматично няма да бъде президент”, каза той. Уточни, че дори не е нужна процедура по импийчмънт - достатъчно е съдът да се произнесе, че Радев е нарушил конституцията. ДПС обаче нямат нужните 48 гласа, за да сезират КС.

Президентът пък се разграничи от избора на Илков за министър на мястото на Стоянов. Нямам отношение, само настоях за гаранции за честен вот, обясни Радев при пристигането си в парламента за клетвата на кабинета “Главчев” 2. Ден по-рано служебният премиер обяви, че това е станало в координация с президента. Половината селекция е на Радев, коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Илков е назначение на Борисов, настоя пък лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, а Кирил Петков допълни, че новият министър бил със зависимостите на стария, смята, че “един МВР министър е заменен с друг с абсолютно същите зависимости”. ПП-ДБ искат от Илков да представи в парламента план за борба с купения вот.

Когато избирателната активност е ниска, именно честността на вота придобива огромна тежест. Затова продължавам да настоявам борбата с купения и контролирания вот да бъде издигната като приоритет. Това уродливо явление изкривява вота на гражданите, дава възможност на компрометирани фигури да се домогват до Народното събрание, да се обличат в институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Това нагнетява отвращение и безнадеждност у хората и руши самата политическа система и държавността, заяви по темата Радев. А “действията на новия министър ще покажат дали той е човек на този и онзи, или на българските граждани”.

МВР се справи с купения вот - на последните избори сигналите бяха с 23% по-малко спрямо предходните, предупредителните протоколи с 34%, а досъдебните производства с 28%. Така пък задочно отговори министър Илков, приемайки властта от Калин Стоянов малко по-късно. Двамата подчертаха, че са били един екип (Илков досега оглавяваше Националната полиция).

Зарече се да не уволнява. “При условие че по-голямата част от колегите си изпълняват задълженията, защо да ги сменям, защото някой не ги харесва ли”, отвърна той на въпрос за областните МВР шефове. Ген. Атанасов го бе призовал да смени 16 областни директори, сложени миналия август от Калин Стоянов, защото били “чадър за купения вот”. Илков обаче се зарече да е безкомпромисен към всеки, който неглижира или не изпълянява задълженията си.

Той обясни, че единствена покана да стане министър имал от премиера Главчев. Тези дни Кирил Петков разказа, че всъщност името му било първото предложено за МВР от Мария Габриел в кабинета “Денков”, но ПП-ДБ не го одобрили и тогава бил лансиран Стоянов. “С това приключва темата”, отсече новият министър. Свързан бил само и единствено в МВР вече 37 години, не с Борисов или Пеевски.

Както “24 часа” прогнозира, Рашков, но не Бойко, става директор на полицията на мястото на Илков. Досегашният зам.-шеф на ГДБОП Мирослав Рашков е при антимафиотите от 2021-а, бил е шеф на Икономическа полиция, работил е и в СДВР и в софийската ОД на МВР.

Стягайте коланите. Фокусът е към МВР и трябва да сме максимално организирани и концентрирани, обърна се министър Илков към колегите си.

Други от От страната и света

Хиляди жители на Разлог се събраха на площада в памет на загиналия летец кап. Дункин (Снимки)

Хиляди жители на Разлог се събират в този час на централния площад, за да почетат паметта на загиналия в авиокатастрофата кап. Венцислав Дункин. Инициативата "Свещичка за Венци" е на близки на пилота

Адвокатите се готвят за протести в цялата страна

Заявяваме твърдата си готовност за пристъпване към ефективни протестни действия, които ще затруднят работата на редица институции в страната. Така завършва декларацията на председателите на

Проф. Атанас Семов: Оставили сме децата си в лапите на злото

Оставили сме децата си в лапите на злото, а си говорим за независимост. Това каза в предаването „120 минути" по bTV конституционният съдия и университетски преподавател проф

Димитър Главчев в Ню Йорк: Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения

Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев на брифинг за български медии в централата на ООН в Ню Йорк

Ще се завърне ли Мая Манолова като омбудсман - най-добрата й роля

Юристката отрича засега връзка между предстоящия избор и отказа да е в левите листи Мая Манолова прави крачка назад и няма да играе за 51-ото народно събрание

>