Кабинетът предлага минимална заплата да стане 1077 лв. от 1 януари

27.08.2024 20:30
От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас ще премине границата от 1000 лв СНИМКА: Архив

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас ще премине границата от 1000 лв. Служебният кабинет предлага тя да стане 1077 лв. от другата година, става ясно от проект на постановление, публикуван за обществено обсъждане.

Увеличението ще е със 144 лв., или 15,4% спрямо сегашния размер на най-ниското възнаграждение у нас - 933 лв. В Кодекса на труда вече е предвидена формула за увеличение на минималната заплата. Служебният кабинет не превишава и правомощията си, а изпълнява заложени в Кодекса срокове за това решение.

Минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година, гласи приетият преди година текст в Кодекса на труда.

Нетният доход на наетите на минимална работна заплата ще нарасне през 2025 г. с 15,4% спрямо този за 2024 г. и ще достигне 835,73 лв. - това ще е чистата получавана сума след приспадането на данъци и осигуровки. Така наетите на минимална заплата ще бъдат с 31% над линията на бедност за 2025 г., която трябва да бъде 638 лв. (526 лв. за 2024 г.). За сравнение тази година чистата сума е 724 лв., а увеличението спрямо 2023 г. беше около 20%.

Разходът на работодателите за един отработен час на минимална часова работна заплата от 01.01.2025 г. ще е 6,49 лв. при нормална продължителност на работното време от 8 часа и при 5-дневна работна седмица, като ще нарасне с 0,91 лв. (0, 76 лв. за труд и 0,15 лв. за осигуровки), пише още в оценката на въздействието на проекта.

Тъй като 1077 лв. автоматично ще стане и минимален осигурителен доход, увеличението на минималната заплата ще доведе до повече приходи в държавния бюджет и държавното обществено осигуряване, които ще дойдат по линия на данъци и осигуровки.

Предлаганият размер на минималната работна заплата от 1 януари 2025 г. ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, реализиране и задържане на трудовия пазар, за повишаване на жизненото равнище, намаляване на риска от бедност сред работещите и намаляване на подоходното неравенство, както и за стимулиране на вътрешното търсене, посочва в доклада си към проекта на постановление социалният министър Ивайло Иванов.

Още в средносрочната бюджетна прогноза за 2024-2026 г. бе известно, че догодина минималната заплата ще прескочи 1000 лв., но прогнозираният в нея размер беше всъщност по-малък - 1052 лв.

Назначените на минимална основна работна заплата по трудов договор и пълно работно време през второто тримесечие на 2024 г. са около 438 708 души, показват данни в документите към проекта на постановление. По данни на Евростат, през юли 2024 г. България е с най-ниската минимална заплата в ЕС - 477 евро. Най-високата е в Люксембург - 2570 евро. На втора и трета позиция след България в края на класацията по размер на минималната заплата се нареждат Унгария и Латвия – съответно 675 и 700 евро.

Други от От страната и света

На четвъртия час от дебата депутатите се скараха с какво мнозинство да освободят Антон Славчев

На четвъртия час от дебата за освобождаването на шефа на антикорупционната комисия  и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев

Доживотен затвор за 24-годишния Георги, наръгал 62 пъти майка си - учителката Рада Гешева от Бургас

Младият мъж е бил вменяем по време на жестокото убийство Мразел майка си, защото се опитвала да го лекува с помощта на психиатри, изпитвал враждебни чувства и към баща си На доживотен затвор

Петролът на ОПЕК остава над 73 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера леко спадна до 73,65 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език" при добитъка

За първи път от 2009 г. насам Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език", която се пренася от насекоми, безвредна е за хората

"Галъп": Българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели и ЕС

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към ЕС и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации

>