Космическият боклук вече ни пада по главите, този път, за късмет изгоря над Западна България

27.08.2024 17:50
СНИМКА: НИКОЛ РУМЯНОВА, село Воднянци, Видинско
Пенчо Маркишки

През април отпадък от Международната космическа станция удари къща във Флорида и за малко не уби човек. Тези случаи ще зачестяват, евакуация не е възможна, предупреждават учените

Над 200 хил. космически отпадъка обикалят в орбита около Земята. И вече опасността да ни се стоварят на главите става все по-голяма.

Именно космически отпадък, вероятно с големина колкото автомобил стресна Западна България малко след 21 часа на 25 август. Движил се е от запад на изток, оставящ дълга следа след себе си от изпаряващи се вещества - топящ се материал.

“Тези обекти, навлизащи в земната атмосфера, се загряват от съпротивлението във въздуха и започват да се топят. Зад тях се образува плазмена среда. По време на полета обектът се разпилява на няколко масивни къса. Те изгарят по подобен начин както докато тялото е било цяло.

Накрая, за наш късмет, космическият боклук е приключил живота си във въздуха, като видимо е изгорял 100%.” Това разказа за “24 часа” физикът от Института по астрономия на БАН Пенчо Маркишки.

Според него става дума именно за боклук, тъй като се движи много бавно. Бавният полет доказва, че става дума за изкуствено тяло. Или е отломка от по-голям космически апарат, или е малък спътник, който вече е извън строя. Става дума за повредени или мъртви неизползваеми сателити, които обикалят Земята, слизайки по низходяща спирала, и навлизат в горните слоеве на атмосферата. Това е т.нар.

обратно навлизане в атмосферата на Земята

Обикновено това обратно завръщане е управлявано - апаратът има възможност да бъде управляван, както някои космически станции, които се свалят планирано. Обикновено се случва в южната част на Тихия океан в област, където няма много мореплаване, далече от пътищата на корабите. Понякога обаче неуправляеми отломки могат да навлязат в атмосферата на която и да е страна. Аз лично съм виждал два пъти такива събития над България, уточнява астрономът.

Късметът космическият боклук да изгори напълно, преди да стигне до Земята, обаче невинаги работи. През април къща във Флорида бе ударена от отломка, тежаща около 10 килограма. Тя е пробила покрива и две междуетажни плочи. Собственикът на имота е разказал, че

синът му се е разминал от удар и сигурна смърт по случайност

Тогава се оказа, че опасният боклук е част от по-голямо количество отпадъци, изхвърлени нарочно от Международната космическа станция през март. От МКС са били изхвърлени близо 6 тона крепежни елементи за слънчеви панели, които след това са навлезли в атмосферата. Първоначално идеята за изхвърлянето им била, че всички детайли ще изгорят напълно в атмосферата на Земята, но някои от детайлите са се запазили. Успели са да преминат през атмосферата и са попаднали във Флорида.

“Не са изключени такива случаи, особено когато отломките са метални и тежки. Тогава може отделни части от тях да се запазят и да достигнат Земята. Ако попаднат в град, е възможно да пострадат и хора. Евакуация е безсмислена, защото обектите се движат с достатъчно голяма скорост, за да бъде непредвидимо точното място на попадение. Иначе в сравнение с метеорите тези обекти са бавни”, обясни Пенчо Маркишки.

Директорът на обсерваторията в Рожен Никола Петров също твърди, че сме видели отломка от

изкуствен спътник с големината на кола или автобус, а не метеорит или астероид

Обектите, които не функционират правилно и се наричат “космически боклук”, са над 200 000 и това да ги виждаме щяло да зачестява.

“И ако досега говорим за все пак безопасни неща, може би, както в научно-фантастичните филми, да станат и опасни отломките. Да могат да предизвикат някакви неприятности на Земята. Може би след 20-30 години няма да е съвсем на игра”, каза още Никола Петров.

Само сателитите на Илон Мъск, които вече са излезли от употреба и обикалят Земята като космически боклук, са 340 на брой. До 2030 г. милиардерът ще изстреля 42 000 сателита - 4 пъти повече от наличните въобще в момента около Земята. А миниатюрна отломка от сателит

удря 7 пъти по-силно от куршум на автомат “Калашников”

“Ниската околоземна орбита е пълна с отпадъци. Десетилетията изследвания са оставили хиляди парчета вече безполезно оборудване и сателити, които обикалят планетата. Околоземната орбита съдържа много повече отломки, които са твърде малки, за да бъдат проследени, но същевременно достатъчно големи, за да застрашат човешки космически полети и роботизирани мисии.” Така шефът на обсерватория “Рожен” описва опасността, която представляват космическите отпадъци.

Само сателитите по проекта “Старлинк”, разработен и осъществяван от компанията SpaceX на Илон Мъск, към днешна дата са 3981. Това са спътници, които се изстрелват в серии по около 50 един или два пъти в месеца. Според заявка на компанията, подадена до американската Федерална комисия по комуникациите, до 2030 г. броят им ще нарасне на 42 000, което означава, че орбитата край Земята бързо се запълва. Това застрашава и други спътници и възпрепятства астрономическите наблюдения от Земята. Освен “Старлинк” сателити изстрелват и други компании, както и държави. Смята се, че в космическото пространство има между 8000 и 10 000 спътника.

75-80% от спътниците на “Старлинк” имат комуникационни цели, 15% - военни, и около 5% - научни.

“Всички тези изкуствени спътници, изстреляни от Земята, във времето спират да работят и създават т.нар. космически боклук. До няколко години със сигурност ще започнем да говорим как да се изчистим от тях”, коментира д-р Петров.

Расте и рискът да се сблъскат нови и стари апарати заради големия трафик в околоземното пространство. Вече има космически сблъсъци - няколко десетки, но във времето това ще се случва по-често. Когато един сателит промени своята траектория, за да избегне евентуален сблъсък, това може да предизвика верижна реакция, тъй като и други сателити реагират на променената траектория.

Според учените, за да се изчисти боклукът, трябва по някакъв начин да се отиде в околоземна орбита и с космически приспособления да събираме тези отпадъци. Трябва да се влезе в тяхната траектория, да се движим с една и съща скорост, за да няма драматични последици върху самия чистач и апарата, с който се движи. Иначе, ако се движат един срещу друг, отпадъците и чистачите ще се блъснат.

Има програми за това и много скоро, може би в следващите 15-20 години, ще започнем да изстрелваме апарати, които да събират тези отломки и да ги връщат обратно на Земята.

През април отпадък от Международната космическа станция удари къща във Флорида и за малко не уби човек.

Тези случаи ще зачестяват, евакуация не е възможна, предупреждават учените

Други от От страната и света

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

Васил Терзиев: Новият главен архитект на София трябва да бъде избран прозрачно

Новият главен архитект на София трябва да бъде професионалист с ясна цел - да развива града ни, способен да комуникира ефективно с професионалните и браншовите организации, бизнеса и гражданите

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

>