Зорница Спасова: Червен код за горещини у нас се пуска чак при 41°, другаде е при по-малко

27.08.2024 17:17 Любомира Николаева
Зорница Спасова

Акценти от интервюто във в. "24 часа" с климатолога д-р Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи:

Трябва да предупреждават хората и за горещите вълни - те са природно бедствие

1500 са загинали миналото лято от жеги у нас, това е повече от жертвите на катастрофи

9 града в България са най-рискови за горещи вълни

Добре е държавата да купува климатици на социално уязвими семейства - сега само 30% имат

- Д-р Спасова, убедително ли е за вас изследването, което ни поставя на второ място по жертви на горещините в Европа за миналата година? Как може да се прецени колко души са починали от високите температури, след като в статистиката за смъртността няма такава “графа”?

- Да, напълно реалистично е. Не е невъзможно да се изчисли, Световната здравна организация например има калкулатор, с който се изчисляват починалите от замърсяване на въздуха, подобни алгоритми могат да дадат данни и за въздействието на горещото време. Вярвам в обективността и по други две причини. Съставът на населението у нас е с много голям процент възрастни и хронично болни хора, които са много уязвими към горещините. На второ място - поради липсата на планове за адаптация и съответно слабата информираност на населението за рисковете и как да бъдат намалени. Да не забравяме и това, че сме страна с много малък процент на жилищата, в които поне в една стая има климатик.

Миналата година се нарежда на второ място по починали от горещото време, като статистиката се води от 2015 г. На първо място е 2022 г. с 61 хиляди жертви в Европа. Ненадминат засега остава рекордът от голямата гореща вълна през 2003 г., когато живота си загубиха 70 хиляди души. Съобщените в проучването 229 на милион население у нас означава около 1500 човека, загинали миналото лято при горещи вълни. И за това никой не говори, въпреки че числото е много по-голямо от това на загиналите по зрелищен начин в катастрофи например. Разбира се, всеки нелепо загубен живот, който е можело да бъде спасен, е ценен, единствено обръщам внимание на “невидимите” жертви на горещото време, които е можело да не се случат при адекватни мерки за адаптация към променящия се климат. Много от мерките няма да се усетят на момента – например градоустройството трябва да промени подхода към проектиране, за да станат по-хладни градовете. Много неща може да включва този план, включително закупуване на климатици на социално уязвими семейства. Само 46% от населението разполагат с климатик в домовете си, като при хората с ниски доходи този “лукс” е реалност едва за 30%.

Авторите на проучването изчисляват, че без адаптация в Европа до 2030 г. годишно ще загиват 68 000 души средно.

Логично е да се мисли, че колкото по-малко са мерките, толкова повече ще са жертвите.

- Изобщо нещо направено ли е за адаптацията у нас?

- Единствената реална мярка е присъединяването на България към системата за ранно предупреждение MeteoAlarm, чрез която се издават жълтите, оранжевите и червените кодове при различни неблагоприятни метеорологични явления. Проблемът е, че нашите прагове са по-високи, отколкото тези на съседни страни.

- Какво означава това за реалния живот?

- България в лицето на НИМХ издава оранжев и червен код при по-високи температури от други държави. Според мен това би трябвало да се коригира.

В най-горещия период в два дни влязох в страницата на MeteoAlarm, за да видя предупрежденията за произволни градове в Сърбия и за Хърватия. При 38-39° бяха с червен код. У нас е практика при 41.

Друго, което може да се подобри, е да се оповестяват предупреждения и за горещи вълни в системата BG Alert, въпреки че не са изрично упоменати в специализираната наредба за предупреждение за бедствия и аварии. Горещата вълна е природно бедствие, защото засяга голям брой хора едновременно, заплашвайки здравето и живота им.

- Бихте ли сравнили нашите прагове за опасност от горещо време и тълкуването на горещи вълни?

- Всяка държава в системата на MeteoAlarm сама си определя рамките, вземайки предвид определени критерии. Например за гореща вълна се приемат поне 3 последователни дни с температури над 30°за умерените ширини, а в България прагът за горещо време е 32°градуса Важно е хората да бъдат предупреждавани, за да организират живота и работата си така, че да си взимат поне по няколко часа на ден почивка от жегата и да не се стига до натрупване на топлина в тялото и потенциална възможност за топлинен удар. Да не забравяме, че това може да е фатално.

- Когато няма достатъчно механизми за намаляване на риска като част от политиките за общественото здраве, е нормално да търсим спасение поединично, как можем да намалим ефекта на горещините върху организма си?

- Основното е при горещо време и особено при топлинни вълни поне 3 часа на ден да намерим начин да сме в климатизирано помещение. Важно е също да се пият поне около 1,5-2 литра вода, при признаци на дехидратация – напитки, които поддържат електролитния баланс.

Да не се извършва много интензивна физическа работа и да се избягват тренировки. Облеклото да е свободно, от естествени материи, да се носи шапка, слънчеви очила. Да не се употребява алкохол по време на горещата вълна.

- Включително и бира ли – много хора смятат, че така се разхлаждат?

- По време на това природно бедствие не е добра идея дори бирата, но не казвам цяло лято да не пием бира. Същото правило важи и за кафето. Най-добре е да се приемат вода и айрян.

- София ли е най-големият топлинен остров в България?

- София не е от географски най-застрашените места у нас, но може да се каже, че е най-голям топлинен остров поради своята площ, многото асфалт, сградите, които продължават да се множат, недостатъчното зелени площи. Затова температурата в центъра на столицата е с няколко градуса по-висока, отколкото в околните периферни зони с къщи с двор. 

Географски най-рискови за горещи вълни у нас са градове като Благоевград, Сандански, Пловдив, Плевен, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Русе, Велико Търново. Това са области, които по принцип са по-засегнати от горещото време.

Други от Интервюта

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

Доц. д-р Светослав Живков: По-малко от сега българите са гласували само след Освобождението

- Но тогава е имало 70-80 места за вот, не 10 000 Кризата през 30-те на ХХ век е по-страшна от днешната - тогава са забранявали партии По времето на Фердинанд първо се е назначавало правителство

>