Древноримска кухня и легионери на Античния фест край Павликени

27.08.2024 10:56 Дима Максимова
Римски легионери ще бродят в Античния керамичен център Снимка: Организатори
В рамките на фестивала керамичното производство и традиции ще бъдат възродени от талантливи майстори-грънчари Снимка: Исторически музей - Павликени

Исторически музей - Павликени, съвместно с Община Павликени канят на VI- то издание на античния фестивал "Древна балканска земя" (Terra Antiqua Balcanica). Откриването ще бъде на 7 септември, от 10,30 ч. часа, в Античен керамичен център край Павликени.

Античният фестивал ще отведе публиката на пътуване към античното минало на региона чрез изключително вълнуваща и богата програма, със специалното участие на Група за исторически и антични възстановки „ Първи италийски легион" – Свищов, които ще представят атрактивно най-добрите години от живота в римската вила край Павликени, информират организаторите.

В рамките на фестивала керамичното производство и традиции ще бъдат възродени от талантливи майстори-грънчари. Един от тях е майстора-грънчар Захари Иванов, който ще покаже работа с крачно грънчарско колело.

Посетителите ще имат възможност за дегустация на вино, произведено от една от най-добрите изби в региона. Ще се потопят в миналото с възстановка на антични занаяти и исторически напитки - медовината и меденото вино. Занаятчии ще покажат дърводелство, моделиране на бижута и изработване и украсяване на керамични съдове.

Тази година посетителите могат да вкусят от ароматната антична кухня по римски рецепти, а за всички желаещи ще работи щанд с антични облекла, реализирани изцяло от екипа на музея.

Важен момент във фестивалната програма е прожекцията на архивен филм за Античен керамичен център „ Отломките разказват" с автор Богдан Султов – археологът разкрил и развил този уникален обект през далечната 1971 год. Старата кинолента е възстановена и дигитиализирана през тази година от Исторически музей-Павликени като важна част от историята на проучванията в Античен керамичен център.

Традиционното ателие за украсяване и моделиране на керамика в античната демонстрационна работилница ще ангажира креативността на най-малките гости на фестивала и ще ги потопи в магията на глината.

За любителите на историята и археологията по време на събитието ще има и пешеходни турове с беседи, водени от екскурзоводите към Исторически музей – Павликени.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>