Телеграм ползват терористи, каналджии и измамници по цял свят, у нас най-често за дрога и голи снимки

26.08.2024 23:00
Християн Дунгаров (вляво) получил локацията къде да бъдат закарани мигрантите в телеграм. 18 от тях се задушиха.
Ученикът от Пловдив бе зарибен от “Ислямска държава” в телеграм.

Телеграм за пореден път влезе в новините, но този път и кризисен пиар трудно ще помогне на приложението. Арестът на съоснователя му Павел Дуров, от една страна, буквално потроши имиджа му за ден, от друга, провокира интереса към апликацията и на хората, неизкушени досега да станат негови потребители.

Причината да задържат младия и красив милиардер във Франция е, че приложението позволява поверителна комуникация. Слави се като едно от най-сигурните за чат, който не позволява достъп до данните си на властите. Точно затова Павел Дуров бе закопчан с белезници на летището - отказвал да даде данни от комуникацията, която се ползва за набиране, организиране и логистика на терористи. На този етап официално е ясно, че в ареста е само той. Брат му Николай, с когото заедно създават телеграм през 2013 г., не е влизал в страна на територията на ЕС и не е ясно дали се издирва.

Приложението разполага с множество функции за сигурност, създадени за защита на комуникациите на потребителите. Една от характеристиките му е криптиране от край до край. Това означава, че изпратените съобщения са видими само на устройствата, от които са пратени и получени. Така се гарантира, че само двамата чатещи могат да достъпват съдържанието на съобщенията си. Освен това телеграм предлага съобщения с автоматично унищожаване, позволявайки на потребителите да зададат таймер за изчезване на текстовете след определен период. Опциите са от 1 секунда до на всеки месец. Могат да се задават не само за отделни съобщения, но и за целия чат. Приложението също поддържа двуфакторна автентификация и предлага опция за тайни чатове. Но за разлика от други чатове има и цели канали, които могат да се ползват както за групови чатове в офиса, така и за престъпления. Самите групи могат да бъдат и публични, и скрити.

Проблемът в голяма степен е с каналите, и то не само скритите. Телеграм ползволява човек да се регистрира и да не споделя телефонния си номер. Ангажиментът на братя Дурови към поверителността на потребителите често ги изправя срещу власти, които търсят достъп до данните на потребителите за цели на правоприлагане. Платформата им и преди се е сблъсквала с множество правни битки и изисквания от различни правителства да предостави достъп до комуникациите на хората. Въпреки това поне досега двамата последователно отстояват строгата си позиция за защита на поверителността, отказвайки да сътрудничат с властите или да въведат задна врата за достъп до своите протоколи за шифроване.

А повод за притеснение действително има. Макар че в Русия ползват само телеграм за военни комуникации, дори там имаха проблем с приложението. В края на март заподозреният за терористичната атака край Москва Шамсутдин Фариддун каза по време на разпит при задържането му, че е бил вербуван именно в един от чатовете на телеграм. Организаторите на терористичната атака ми писаха в телеграм - без име, без фамилия, без нищо, казва той. Признава, че контактът станал, след като слушал проповедник в социалните мрежи. При атаката, извършена на 22 март, бяха убити 145 души. Мъжът разказва, че пристигнал в Москва на 2 март и дори имало тренировка. Получил и 250 хил. долара преди атаката, още толкова щял да вземе след това. Не е ясно обаче доколко може да се вярва на признанието на Фариддун, тъй като е изтръгнато, докато е с ръце зад гърба, а руски спецполицаи го пребиват от бой.

Интересното е, че и България има пример за вербуване за тероризъм в телеграм. Така ученикът от Пловдив, заловен през 2019 г. с бомба на тавана, първо гледал клипчета в туитър, днес Х, а след това поддържал комуникация с представители на “Ислямска държава” в телеграм. В крайна сметка момчето само̀ споделило на родителите си. Но преди това първо го учели колко миролюбива религия е ислямът, а след това и го накарали да я приеме. Инструкциите за направа на бомбата получил от вербовчика си на чужд език. Впоследствие се оказа, че макар момчето да е събирало материали за бомба, по-скоро не е искало да я използва. Така през 2022 година закритият вече спецапелативен съд отмени условната му присъда от 6 месеца.

Телеграм е и най-често използваното приложение от каналджии. При трагедията, когато 18 души починаха, задушени в камион, зарязан край Локорско на 17 февруари 2023 г., шофьорът Атанас Атанасов получавал инструкции накъде да кара. Давал му ги Християн Дунгаров, а локацията получил именно в телеграм. Дунгаров оперирал с апликацията, тъй като е доста по-млад и технически грамотен. При каналджиите се ползва и навигация. Рядко разчитат на гугъл мапс, предпочит Waze. Причината е, че на нея шофьори отбелязват къде има полиция и така трафикантите могат да изберат заобиколен маршрут.

Но в България телеграм е най-ползван от хиляди мъже за споделяне на голи снимки и видеа с бивши гаджета. Това се прави в закрити групи, често с имената и профилите в социалните мрежи на жертвите. А понякога кадрите се пускат замъглени. Продават се за най-високата цена, а купувачът след това изнудва момичето за секс, в противен случай ще я опозори публично. Подобни групи има не само у нас. През 2019 г. например нашумя канал в РС Македония. Българските продължават да са активни, но администраторите крият телефонните си номера, а от телеграм не отговарят на запитванията на властите.

Приложението на братя Дурови се ползва масово и за измами. Най-често в пирамидална структура. В началото влагаш 20 лева, получаваш 30. За да няма следи, парите пращаш задължително по револют. Това е друго любимо приложение на престъпниците. По него често софийските наркомани плащат на дилърите си, но понякога уреждат сметките си и с биткойни. Масовата практика остава кешът. Но телеграм е апликацията, в която се разбират колко точно дрога им трябва, какъв вид и колко ще излезе. Това е за дребни поръчки и става на личен чат. Банда, която сама си произвеждаше амфетите край София например, ползваше група, в която имаше специално кодирано меню. Плащаниятя бяха с биткойни, а доставките - до автомати на куриери. Групата, разбита през октомври м.г., зареждаше разпределителите на дрога и приемаше плащания в биткойни.

Ползват телеграм и за инвестиционни измами, но конкретно в България уатсап е доста по-популярен. На личен чат там човек често получава съобщение уж за примамлива инвестиция. Създава му се и фалшив профил, гледа вложенията си, а накрая, когато опита да изтегли парите си, разбира, че е загубил всичко на рискова инвестиция. Измамите не са дело на българи, ползват се преводачи.

Подобна схема действа и във вайбър. Тя обаче е доста по-проста. Когато е дело на чужденци, те се възползват от слабост в приложението и регистрират акаут на номер на нищо неподозиращ човек. След това пишат в апликацията на продавачи в различни онлайн аукциони. Заблуждават ги, че искат да вземат стоката, дори са превели пари, но по погрешка повече. Затова искат от човек да вкара номера на банковата си карта, за да си получи парите обратно. Така вземат данните от нея и я източват.

А последен хит във вайбър е измама, при която уж човек ще се сдобие с фалшиви документи. За схемата са подозирани българи. Те правят различни страници във фейсбук и пишат, че продават “напълно легална” диплома от роден университет за 1500 лева например. Или 600 лева за шофьорска книжка. Искат личните данни, а след това пращат снимка на документите. Всъщност това е обработен на фотошоп кадър. Целта е да накарат жертвите да пратят парите. Разчита се на това, че никой няма да се оплаче, защото все пак и покупката на фалшиви документи е престъпление.

Популярни за измами са и приложенията за запознанства. Там уж красива мацка си пада по обикновен мъж, оказва се, че е предприемачка, и го съветва да инвестира. Разбира се, човекът се разделя с парите си.

За разпространение на детска порнография могат да се ползват много приложения. В България имаше случай на хванат лекар, който участвал в тайния чат кик. При него човек може да влезе, без да си прави регистрация и да споделя телефонния си номер и мейла си. Но пък приложението записва IP адреса. Повечето педофили обаче зарибяват децата в социалните мрежи. А любителите на кадри предпочитат да ги теглят в тъмната мрежа, която предлага много повече анонимност.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 25 септември - Интернет е най-бързият път на децата към дрогата и алкохола

Само в "24 часа" на 25 септември четете: За първи път СЗО обяви епидемия от пристрастяване към интернет - води децата по пътя на наркотиците и алкохола Има ли рецепта за оправяне на БДЖ - интервю с

Трикове умно да искате увеличение на заплатата

Не изпускайте момента, в който се правят планове за 2025 г. И не разчитайте шефът сам да се сети за вас "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Витоша - смарагдът на София, който пази повече растения от Великобритания и Нидерландия

Природният парк е най-старият не само в България, но и на Балканския полуостров.  Природен парк “Витоша” е най-старият не само в България, но и на Балканския полуостров

Кирил Петков: Винаги играем за първо място

Винаги играем за първо място. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който заедно с Божидар Божанов от "Да, България" и председателя на ДСБ Атанас Атанасов регистрира

Втора вълна успешни кметове вкара Борисов

Втора вълна кметове на ГЕРБ се пускат на парламентарния вот, след като трима техни колеги вече поведоха листи - Димитър Николов в Бургас, Живко Тодоров в Стара Загора и Николай Мелемов в Смолян

>