Рашков, но не Бойко сменя министър Илков на върха в полицията? (Обзор)

26.08.2024 22:00
Атанас Илков
Димитър Главчев представя проектокабинета на президента Румен Радев.

Вторият служебен кабинет на Главчев се заклева във вторник, президентът подписва указа за избори на 27 октомври

Най-горещият пост - на вътрешния министър Атанас Илков, е избор на служебния премиер Димитър Главчев, направен в консултации с президента Румен Радев.

Това е отговорът към политиците, които превърнаха МВР в най-важната точка на изпълнителната власт. За предварителното съгласуване се разбра от думите на министър-председателя на кратката церемония на “Дондуков” 2 в понеделник, когато Главчев изчете и връчи на държавния глава папката със своя втори екип.

Както “24 часа” прогнозира в събота, трима са новите миистри в него - вътрешният, външният и на транспорта.

А смяната на Калин Стоянов в МВР бе предизвестена, след като името му провали кабинета “Кожарева”, а Радев връчи мандата на Главчев с признание, че няма на кого друг, и с предупреждение - това е “втори шанс да докаже, че няма зависимости”.

Винаги може и по-добре. В тази посока са и предложените от мен промени, които са предложени в диалог и комуникация с вас, това е ясно, каза Главчев пред Радев и медиите.

И въпреки че официалното потвърждение за Атанас Илков дойде в 10 ч в понеделник с влизането на Главчев при президента, ден по-рано вече се бе чуло, че шефът на Националната полиция е приел. А как се е стигнало до избора му, премиерът описа така:

Тръгнахме оттам, че трябва да е професионалист от системата, да не се политизира постът. Няма много желаещи

в МВР, които да са на такава висока професионална позиция. Те са още 4-5 такива главни дирекции и нямаше кой. Всичко стана “Няма кой”. Шегувам се. Нищо повече - професионализъм и по-далеч от политика.

Така начело на полицията най-вероятно идва Рашков, но не Бойко. Става дума за зам.-шефа на ГДБОП Мирослав Рашков. Той е при антимафиотите от 2021 г., а от миналата година е сред заместниците на Явор Серафимов. Бил е шеф на икономическите полицаи в Националната полиция, работил е и в СДВР и софийската ОД на МВР.

Другото спрягано име е на Калоян Милтенов. От миналата година той е заместник на Илков в Националната полиция, преди това 2 г. бе начело на СДВР. Напусна сам, но Калин Стоянов изяви желание да го запази в екипа си и така се стигна до по-високия пост към момента на Милтенов.

Самият Калин Стоянов, който вече получи оферти за влизане в политиката, първо щял да си почине и да обърне внимание на съпругата си и двете си деца след 20-годишна кариера в МВР.

Тази

на Илков е още по-дълга - 37 години

Новият вътрешен министър е известен с това, че го уволниха през 2014 г. заради злополучната акция в Лясковец, при която бе убита баретата Емил Шарков. Илков обжалва, съдът го върна и стана шеф на полицията в Пловдив, а след това и директор (от 2017 г.)

Между юли 2019 г. и 2020 г. е начело на ОДМВР - Кърджали. Тогава е понижен до началник на Центъра за специализация и професионална подготовка в Казанлък. Като служебен вътрешен министър Бойко Рашков обаче го прави зам.-шеф на ГДНП. Именно докато той (като заместник) и Станимир Станев са начело на полицията, “Продължаваме промяната” печелят изборите през ноември 2021 г. След това Рашков, вече редовен министър, го праща в звеното за подпомагане към вътрешния министър, а през август 2022 г., вече при Иван Демерджиев, Илков оглавява полицията.

“Продължаваме промяната” обаче не хареса и този избор за МВР. Кирил Петков пак заговори за “задкулисие” и обяви, че вместо поредното издигане на човек от системата е

трябвало да се назначи “обществено значима, външна за МВР фигура”,

защото иначе се погребва идеята за граждански контрол върху силовото ведомство.

Без подобни емоции бе приет новият външен министър - Иван Кондов. Досега Главчев съвместяваше постовете на премиер и първи дипломат, а Кондов бе зам.-министър.

Той вече веднъж е ръководил МВнР като служебен министър, бе дал съгласие да заеме поста и в неосъществения кабинет “Кожарева”. На серията избори през последните години дипломатът оглавяваше групата във Външно за организиране и провеждане на вота зад граница.

Адмирации на администрацията и бизнеса получи номинацията на Красимира Стоянова

за министър на транспорта.

Главчев посочи като причина за смяната на Георги Гвоздейков зачестили инциденти в БДЖ. Но се знаеше, че и Радев, и ПП, от чиито среди тръгна министърът, са против той да продължи.

След като отпадна от новия служебен кабинет,

Гвоздейков обяви, че се отказва от политиката

Днес пресякох финалната линия, а само времето ще оцени резултатите. За да бъда коректен към всички, а най-вече към себе си, казвам сбогом на политиката, но не с разочарование, написа той минути след като стана ясно, че вече няма да бъде министър.

20-те министри плюс премиерът ще положат клетва в парламента във вторник на извънредно заседание. Така още същия ден президентът ще подпише указа за насрочване на седмите поред парламентарни избори за 27 октомври.

В кратката, но стегната среща между Радев и Главчев държавният глава припомни основните приоритети на държавата - борба с купения вот. Но постави и

нови, спешни задачи като борба с

безводието, подобряване на инвестиционния климат, избор на кандидат за български еврокомисар, влизането в Шенген, еврозоната и ОИСР.

Като приоритет №1 пък Главчев обобщи: “решаването на текущите проблеми на българските граждани”.

Във вторник Радев трябва да разпише указа за избори на 27 октомври.

Други от От страната и света

Мирко или болест държали Паскал в гостоприемна Сърбия?

Името на сочения за контрабандист Никола Николов блесна в едно от големите разследвания за корупция - по него все още в ареста са бивша шефка на митниците, баща и син, хвалели се с връзки с министри

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

>