Българи от цял свят, египетски историци и известен тв водещ за честванията на Панагюрското злато

26.08.2024 16:12 Диана Милчева
Деветте открити съда са с общо тегло 6,164 кг. Принадлежали са на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III век пр.н.е. Вероятно са използвани за религиозни цели.
Братята се пременили и отишли да предадат съкровището.
КМЕТЪТ НА ПАНАГЮРИЩЕ ЖЕЛЯЗКО ГАГОВ

Преди 75 г. братя Дейкови откриват уникални 9 златни съда - без да се замислят, Павел, Петко и Михаил предали съкровището на околийския началник, за да е в музея

Годината е 1949-а. На 8 декември трима братя от Панагюрище копаят край тогавашната тухларска фабрика. Неочаквано Павел, Петко и Михаил Дейкови се натъкват на култов сервиз от 9 златни съда.

Почистват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков

Ето какво разказва Павел Дейков 40 години след откритието в книга през 2008 г.: "Брегът беше висок около метър и 20, имаше глинен пласт. На 60 см под глината се виждаше пясък. Нещо ми лъсна и извиках: "Я чакайте да видим що е тук!".

Повдигнахме го и то се отхлупи като капак, а под глината останаха отпечатъци. Още щом го видяхме, разбрахме, че е скъпоценност. Рекох: "Това нящо е за музея!".

Панка Барделова добавя: "Аз съм средната дъщеря на Петко. Бях на 11 години, когато братята откриха съкровището и спомените ми никога няма да се заличат. Баща ми казваше: "Реголвахме земя за тухли. Копаехме с копач и бел. Забих бела в земята и пред очите ми лъсна нещо". Тримата братя с ръце извадили невредимо съкровището. След измиването му в реката всеки взел по 3 съда, увили ги в сините рубашки, прибрали се, за да се преоблекат, и занесли изящните находки в управата", пише в същата книга.

По решение на властите съкровището е изложено на витрините на хавлиената фабрика,

която се намира на главната улица в Панагюрище. През следващите дни всички панагюрци минават, за да видят находката на братя Дейкови.

По същото време в града работи известният археолог Петър Горбанов, учил във Виена. Той съобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музей.

Когато в Пловдив научават, е взето решение съкровището да бъде предадено там за съхранение.
През следващите месеци то е сред предметите, изложени в експозицията на музея.

Златните тракийски съдове дълго време не се завръщат в Панагюрище, тъй като към момента на откриването на съкровището е бил в сила Законът за старините от 1911 г. Съгласно чл. 14 откритите в държавна, окръжна или общинска собственост старини принадлежат на държавата.

Панагюрското съкровище като движима културна ценност е заведено в основния фонд на Регионалния археологически музей - Пловдив, с инвентарни номера от 3196 до 3204 и статутът му е непроменен или оспорван през годините.  

От датата на откриването му собствеността е само и единствено държавна.

Признателните панагюрци си спомнят 1 ноември 2010 г., когато в препълнената зала на театъра в града покойният вече проф. д-р Лъчезар Цоцорков дава публично обещание на своите съграждани, че ще направи всичко възможно, за да може уникалното златно съкровище да се връща за по един месец в родното си място.

Благодарение на усилията на изпълнителния директор на меднообогатителния комбинат "Асарел Медет", един голям родолюбец и патриот, са направени две златни копия на съкровището - едното за Историческия музей в Панагюрище, другото - за НИМ в София.

В Панагюрище ще отбележат 75-годишнината от откриването на шедьовъра на тракийската култура

- Панагюрското златно съкровище. Организатори са местната община и Историческият музей в града, а честванията ще преминат под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и ще се проведат от 2 до 8 декември.

"Напоследък стана модерно да се набляга на разделение, на разнопосочни искания за златното съкровище, за което спорят къде да бъде съхранявано, от Регионалния археологически музей в Пловдив и Националния исторически музей в София. За мен истината е, че трябва да се фокусираме върху честванията на 75-годишния юбилей като повод, който да ни обединява, отколкото да чертае червени линии и създава конфликти.

Затова идеята ми е да се обединим около празника като наследници на тракийската култура и да бъдем горди от това", каза пред "24 часа" кметът на Панагюрище Желязко Гагов.  

Той допълни, че идеята е от 2 до 8 декември в Панагюрище да се съберат сънародници отблизо и далеч.

В първите два дни ще има Дионисиеви празници и изложение на винарни. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие честванията, като ще има прожекция на документален филм.

"Този филм е изключително достоверен, с автентични записи от интервюта с изследователи на траките като професорите Александър Фол и Георги Китов, на самите откриватели братя Дейкови, на околийския началник от онези години Стефан Калпаков. Филмът е исторически много ценен", заяви кметът Гагов.

Предвидена е международна научна конференция, посветена на траките и златното съкровище. Засега организаторите имат потвърждение от английски екип, който ще се включи. Очаква се да пристигне проф. Бетани Хюз, водещ на популярното тв предаване "Съкровищата на света".

Поканени са и представители на Националния исторически музей от Египет, тъй като има доста препратки от златното ни съкровище към египетската торевтика.

На 9 август под засилена охрана уникатът пристигна в Панагюрище

Една по една антиките бяха извадени от кутиите от служители на НИМ и бяха поставени в специално изработените за експозицията витрини на залата, изградена през 2012 г. с дарителски средства от Лъчезар Цоцорков. Антиките ще останат в Панагюрище до 10 септември, когато ще отпътуват обратно за София.

И през тази година всички разходи за завръщането на съкровището в Панагюрище се поемат от "Асарел-Медет" АД. Само за две седмици близо 5000 посетители са разгледали изящното съкровище.

През ноември то ще отпътува за САЩ, за да бъде експонирано в художествения музеен комплекс "Гети", където ще остане до март 2025 г. В музея милиардерът Жан Пол Гети е изложил и предоставя на публиката за безплатно разглеждане около 50 000 произведения на изкуството, сред които скулптури, картини, рисунки, фотографии, ръкописи и др.

През 2015 година Панагюрското златно съкровище беше част от изложбата в Лувъра под надслов: "Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България".

Други от Регион

Общинарят Вълков от Пазарджик влезе в НС за 3 заседания, в почти всеки мандат има депутат за 1 ден (Обзор)

Само за 3 пленарни заседания ще е депутат в 50-ото НС Валери Вълков от Пазарджик. Досегашният общински съветник положи клетва на мястото на Екатерина Захариева

Майка се хвърли с бебето си от третия етаж на хотел, бягала от ревнивия си мъж (Обзор)

Детето е със строшен череп, жената останала невредима Експертиза ще покаже дали има психични проблеми Разследват опит за убийство 20-годишна жена скочи заедно с детето си на година и половина от

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

>