100 метра встрани и съпрузите от Русия, премазани от такси край Слънчев бряг, щяха да са живи

26.08.2024 15:38 Тони Щилиянова
Главен инспектор Антон Ганчев, началник на Криминална полиция към РУ-Несебър
Няколко часа е продължил огледът на местопроизшествието.

В същия участък загива и ирландска пешеходка – местни алармират, че районът е опасен и има много жертви

Семейна двойка от Русия загина нелепо по време на летния си престой в България. 60-годишна жена и съпругът на 65 г. бяха прегазени от такси на пътя Бургас - Варна край Слънчев бряг на 23 август през нощта. Двамата изскочили на платното, опитвайки да пресекат в тъмното, насред оживения трафик. Загиват на място.

Около 22,52 ч в полицията е получено съобщение за тежък пътен инцидент в района на аквапарка, при който такси с бургаска регистрация, управлявано от 74-годишен мъж, блъска неправилно пресичащите пътното платно мъж и жена.

Към местопроизшествието светкавично са изпратени полицейски автопатрули и екип на пожарната в Несебър.

Гледката е ужасяваща – пешеходците са затиснати от автомобила

Още там е установена самоличността на загиналите. Таксиметровият шофьор е в шок. Възрастният мъж, който се оказва хипертоник от години, не е на себе си. Налага се дошлият на място медицински екип да му окаже спешна помощ.

Таксиджията е с кръвно 220/120, пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Заради състоянието, в което е мъжът, полицаите решават да не го водят в ареста и след 3-часов оглед на място го освобождават.

На следващия ден обаче таксиджията прекарва часове в районното в Несебър, където дава показния. Мъжът твърди, че изобщо не е видял пешеходците в тъмното. Те изскочили внезапно пред колата му и всичко станало за секунди.

Във фаталната нощ пенсионерът тъкмо се прибирал към Свети Влас, където живеел, след тежък работен ден.

Загиналите руснаци имали апартамент в един от по-отдалечените комплекси на курорта вляво от пътя за Варна. В нощта на катастрофата вероятно са искали да си спестят 5 минути време и вместо да отидат до изградената наблизо пасарелка, тръгнали да пресичат директно.

Без да се съобразят с това, че през лятото трафикът в района е много натоварен дори и вечер и че в тъмното видимостта е много по-малка.

Опитали да се шмугнат между автомобилите, но ги връхлетяло таксито.  

"Пресичали са на тъмен участък, по който нямат право по принцип да пресичат. На 100 метра по-нагоре има пасарелка, но обикновено хората минават по най-прекия път, без да осъзнават каква е опасността. Най-вероятно така се е случило и този път", коментира след катастрофата гл. инспектор Антон Ганчев, началник на Криминална полиция към РУ-Несебър.

По аналогичен начин няколко дни по-рано и пак в същата пътна отсечка живота си губи 56-годишна ирландска туристка.

Катастрофата става към 2 ч през нощта на 3 август по пътя Варна - Бургас в района на бензиностанция. Чужденката опитала да пресече, но била пометена от лек автомобил с 36-годишен мъж зад волана.

Ирландката издъхнала на място пред очите на ужасения шофьор. Пробите му за алкохол и наркотици били отрицателни.

Жената имала апартамент в комплекс наблизо и във въпросната нощ най-вероятно се е прибирала от центъра на Слънчев бряг.

Хора от курорта и от Несебър коментират, че пътната отсечка в района е една от най-опасните, тъй като в разгара на сезона подпийнали летовници често пресичали нерегламентирано и в тъмната част на денонощието.

Имало даже родители с колички, които също пресичали там, вместо да ползват пасарелката. Според местни става дума за около 6-километрова отсечка от републиканския път за Варна, която не е обезопасена по никакъв начин.

Преди години имало проект за изграждането на
пасарелка, но не видял бял свят

А тази, която съществува, била изградена от собственика на близкия хотелски комплекс.

"Може ли една лампа да няма? Толкова много катастрофи с жертви стават там. Така е, всеки си носи отговорност къде пресича, но този шофьор сега дали ще живее дълго след тази трагедия? Наистина нищо не се вижда там", пише във фейсбук група Ели Топузова относно трагедията с двамата убити руснаци.

Жестоката катастрофа, отнела живота на съпрузите, породи вълна от коментари в социалните мрежи.

"Много трудно се виждат пешеходците, има пасарелка до аквапарка, но хората не я ползват, а пресичат директно. Ако няма кола насреща да видиш черните фигури през светлината, когато твоите фарове ги осветят, вече е късно за спирачките.

Важна е и отговорността на пешеходците. Да не говорим и зимата какъв ад е от пресичащи в тъмното хора с колела и тротинетки без светлоотражатели", пише потребител в групата.

Друг допълва: "Постоянно изскачат пешеходци на главния път, без да се оглеждат. Пътят е доста натоварен и на места не е осветен. Явно, щом са решили да пресичат там, си носят отговорността и риска.

Съжалявам за случилото се, но накрая шофьорите отнасят вината за злополуки, които пешеходците създават".

От постове в групата става ясно още, че освен хора, по главния път Бургас - Варна, особено в района на "Ханска шатра" често изскачали и животни, които също създавали рискови ситуации.

В черната серия на загинали и тежко пострадали чужденци на пътя край морето е и англичанка, премазана също от такси на пътя за бургаския кв. "Сарафово" на 18 август. Катастрофата става на метри от летището, и то само два часа след кацането на чужденката на българска земя.

26-годишната британка оцелява по чудо, но е в тежко състояние и все още има опасност за живота . Лекари от отделението по реанимация в УМБАЛ-Бургас, се борят за оцеляването вече две седмици.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>