Парадокс, но имахме късмет, че Северна Гърция остана гръцка. Обаче бързо я побългаряваме

26.08.2024 11:41 Иван Тодоров
Плаж в Гърция

От презастрояване до проверки за туби с гориво

- резултат от нашествието на наши туристи

Няма смисъл да се връщаме на маниакалните амбиции и липса на основни знания и държавнически качества на цар Фердинанд, премиер и правителство по време на Балканската и Междусъюзническата война, когато не присъединихме съществена част от Северна Гърция.

Липсата на елементарни правни знания по онова време доведе до това, че за след войната се оставят да се разпределят спорни територии в Македония.

А основната функция на всеки договор е да има пределна яснота и гаранции. Нещо, което България въобще не беше направила и което по елементарен начин повтори след десетилетия с договора за приятелство с Македония.

На всичко отгоре българските войски поемат основния удар срещу Османската империя, докато войските на Гърция и Сърбия окупират Македония. Явно на българските управници никога не им е дремело колко българи ще загинат в челния сблъсък с основните сили на насрещната страна.

Но всяко зло за добро. Българските управници позволиха да се бетонира Българското Черноморие в степен, че то е атрактивно основно за алкохолни и секс туристи с ниски доходи.

Да направиш 8 реда хотели в по-големите туристически комплекси при 2 месеца активен сезон, си е чисто икономическо безумие. За икономическа илюстрация – в съседната южна част на Турското Черноморие практически никой не инвестира.

Гърците подходиха по много по-разумен начин с крайбрежието на Северна Гърция. Голямата част от хотелите са само на първа или на втора линия.

Разреши се строителство на двуетажни къщички, като процентът на застрояване е много по-нисък от този в България. Първо се изграждаха пречиствателните съоръжения, а след това всичко останало. Не се допусна отпадните води да се изпомпват в морето. И това е и една от причините огромната част от гръцките плажове да имат син флаг и качествено по-малко водорасли, медузи и щипалки.

Резултатът - българите съвсем естествено се юрнаха да почиват в Гърция. Да, малко по-скъпо е, но плажовете и морето са по-чисти, по-топли, липсват многоредовите бетонни грамади. Поради по-дългия сезон персоналът свързва трайно препитанието си с работа в областта на туризма и обслужването е на по-добро ниво. Рибата и морските дарове са пресни. Плажовете - многобройни и като цяло - много по-малко пренаселени.

Само през юни тази година над 209 000 българи са пристигнали в Гърция. Румънците, посетили Гърция през цялата 2023 г., са около 1,4 млн. Това означава, че българските туристи са най-важният икономически фактор за туризма в Северна Гърция. А туризмът в Гърция е стълб на икономиката ѝ.

В района около Кавала над 70% от туристите са българи. Което прави икономиката силно зависима от българските туристи. Менютата са на български. Засега поне изразеното отношение е приятелско и това е основа за изграждане на реално уважение, ако се държим цивилизовано. И така става в цяла Северна Гърция – чак до Волос, а вече и на много от гръцките острови.

Официално през тази година 3152 имота в Гърция са собственост на българи, което е двойно увеличение спрямо миналата година. Въобще не се лъжете! Чрез фирми и подставени лица се държат десетки пъти повече имоти с крайни собственици български граждани. Естествено, властимащите и въобще неплатилите данъци не искат да се идентифицират като собственици на имоти в чужбина.

Десетки хиляди имоти трайно се наемат от българи за дълги периоди от време, което дава възможност приятелски семейства да се събират на едно място.

А няма хубава почивка без приятели и без деца, които да си играят и да оставят родителите си да се позабавляват. Поради това този вид туризъм ще има бурно увеличаване. Освен на първа линия все повече се търсят имоти нависоко с гледка към морето и с басейн. Децата се радват най-много на игри в басейн. Много други наши сънародници си наемат къщи във вътрешността на селищата и се отдават на приятното занимание да обикалят многобройните закътани плажчета. Е, има и баровци с лодки, които държат в марини и имат големи къщи в близост до тях.

За съжаление, поради сериозното търсене гръцките власти се изкушават да разрешават все по-видимо презастрояване, което може да доведе до нискобюджетен туризъм и отлив на туристи.

Поради презастрояването в някои от големите туристически комплекси на първия ръкав на Халкидики вече трудно могат да се намерят чадъри и шезлонги на плажа и немалко стаи в луксозни хотели останаха празни в разгара на сезона.

Постоянно преселилите се в Гърция българи са около 80 000 човека – над 0,7% от населението. Въпреки систематичната асимилация на коренното българско население в Северна Гърция много от хората вече не се притесняват и говорят на особен български диалект.

Много е важно да не се акцентира върху различията и да се търси обединяващото. Това е начинът българите да бъдат приети добре и да се чувстват добре. Сега сме в ЕС, практически притежаваме правата на гърците и имаме възможност да градим единна икономика. В тази връзка е важно българската полиция да направи много по-добра координация с гръцката и да озапти проявите на българските мутри, които проявяват желание за българизация и на гръцкото море.

Все повече хотели и ресторанти са собственост на български фирми. И това е сериозна инвестиция в гръцката икономика. Ако българските инвестиции искат да останат атрактивни, обслужването там не бива да се побългарява, а да се вземе най-доброто от гръцкото – това, което търсят българите в Гърция.

С влизането в ЕС българите имат пълен достъп до Гърция и могат да се радват на нейните природни дадености и прекрасно и дълго лято. Нека бъдем цивилизовани, да не се излагаме като народ – например да не хвърляме фасове по плажа, да не ядем направени вкъщи сандвичи на плажа под презрителните погледи на местни и европейци и въобще да не правим много от простотиите, които присъстват на българските плажове. Имиджът се гради – и както си го направим, така ще се отнасят към нас. Явно има и българи, които внасят туби с бензин, за да го препродават на по-висока цена. Гръцката полиция е започнала проверки и се съобщава, че санкцията може да е дори конфискация на автомобила.

Не мога да отрека, че Гранична полиция и МВР направиха немалко, за да няма сериозни задръствания по границата. Спряха и глупавите и незаконни проверки по границата за неплатени глоби, като въпросът много по-ефективно се решава с електронни съобщения. Но ако едно правителство иска да докаже, че е свършило нещо различно от думи и прибиране на комисиони, нека да направи така, че да влезем в Шенген и по сухоземните си граници. Не е толкова сложно, ако се вземат и спазват ефективно необходимите мерки.

Други от Анализи

С 4% расте доверието към ЕС у нас, а с 8% - към НАТО

Доверието на българите към ЕС е скочило с 4% до 59,5%, а към НАТО с 8% до 40,1% от септември 2023 г. до септември 2024 г. Това показва представителен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" между 28

При условна присъда за пияни шофьори - да гледат клипове с трагедиите след катастрофи

САЩ и други държави задържат 3 дни в ареста хванатия да кара пил През 2022 с близо 70% са се увеличили шофьорите, заловени да карат след употреба на наркотици. През цялата 2022 г

Унижихме ли първата жена президент в Скопие?

През 2016 г. подобен вой предизвика и снимка на Борисов с Ердоган Истерията, че на срещата на българския държавен глава Румен Радев с неговата колежка от РСМ Гордана Силяновска-Давкова в София не е

България удари джакпота с ресора си в ЕК, но Фон дер Лайен направи разбъркан пъзел

Вижда се разминаване при припокриването на отговорностите и ресорите, още не знаем защо Средиземноморието става специален регион Предложеният състав на Европейската комисия от председателя Урсула

Търси се българският Орбан

2024-а - 35 години след свалянето на Живков, кръгът се затваря. Време е за нов политически елит Ще останат 2 основни партии и 3 - 4 по-малки, защото всички се познаваме и трудно постигаме консенсус

>