В Германия слушат "Добре дошли, скъпи убийци!", или защо се провали миграционната политика *

26.08.2024 09:40 Д-р Меглена Плугчиева, бивш посланик в Германия
Полиция СНИМКА: Пиксабей

⁃ Дисциплинираното общество не издържа вече на политическата коректност, демонстрирана от Меркел насам

    ⁃ Особено притеснително е, че опитите на властите за експулсиране на криминално проявени имигранти с отказано убежище остават без успех

    ⁃ Законите не предвиждат право на работа на бежанците, но им осигуряват финансова помощ, безплатно настаняване и храна, докато тече дългата процедура за разглеждане на молбите им за убежище

Ужасяващите събития от петък вечерта, 23.08.24 г. в Солинген, познат като „Града на ножовете" в провинция Северен-Рейн Вестфалия, разтърсиха не само провинцията и цяла Германия, а сигурно би трябвало да стреснат и целия ЕС.

Вместо грандиозен празник на града по повод 650-годишния му юбилей, трагедия с 3-ма убити и 8 тежко ранени граждани при поредната атака с нож.

В първите часове на нощта в петък и в събота, официалните власти показаха тъжна безпомощност, не можеха даже да дадат описание на извършителя, въпреки десетките свидетели на местопрестъплението. Към това се добавиха поредните клишета на формална съпричастност на всички политици на провинциално и федерално ниво. Както е модерно днес, политиците от управляващите партии коментираха случилото се в социалните мрежи: „Ние сме покрусени, скърбим с близките на жертвите"; „Няма да допуснем да посегнат на нашите ценности"; „Ще останем заедно в нещастието" и др.

В същото време даже и дисциплинираното германско общество вече трудно издържа на политическата коректност, която изискват от него по темата за мигрантите. Процесът на недоволство тече от години и клокочи все по- видимо.

Освен въпроса защо на германското гостоприемство се отговаря с агресия, омраза и отмъщение, все по-често се изразява дълбоко възмущение от провала на политиката по миграция и убежище на управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц. Не случайно сред събралото се, за да изрази болката и съпричастността си множество в Солинген в събота, на 24.08.24г., се виждаха табели с горчивия надпис:

"Благодарим ти, Меркел, и на вас -Зелените, а в социалните мрежи звучи страшната песен на Хайнц Рудолф Кюнце: „Добре дошли, скъпи убийци!"

С всичко това хората искаха да напомнят, че погрешната миграционна политика, започната от канцлера Меркел през 2015 г. и продължена с още по-грешни действия и мерки от партията на Зелените в съвместното управление със Социалдемократите и Либералите, стана фатална за Германия.

Федералната криминална полиция изнася вече факти, че на ден в Германия през последната година има между 40 и 70 такива случаи.

За 2023 г. нападенията с нож по официална статистика са 13 844 (Tagesanzeiger, 24.08.24 г.). Пак същият швейцарски вестник цитира и портала Nius, според който официалната статистика е сериозно занижена и случаите на нападения с нож във ФРГ през 2023 г. са 26 113.

Федералната криминална служба, а и официозите избягват да дават данни за националността на извършителите, но отделните федерални провинции вече „нарушават това правило" и се оказва, че над 50% от извършителите са без германски паспорт и има пряка връзка между повишените нива на престъпност и насилие и рязко увеличения брой имигранти в Германия.

Германското законодателство не предвижда право на работа на бежанците, но им осигурява финансова помощ, безплатно настаняване за живеене и храна, докато тече дългата процедура за разглеждане на молбите им за убежище. Провинциалните правителства и общините отдавна бият тревога, че всички капацитети за настаняване са изчерпани, финансовите средства не достигат, а престъпността расте, но процесът на прием на нови бежанци продължава.

Наскоро вътрешният министър на ФРГ, Нанси Фезер, за да противодейства на нарасналия брой посегателства с ножове, излезе с едно силно оспорено предложение, а именно - ножовете в Германия вместо с дължина на острието 12 см, да се произвеждат с дължина 6 см и така предизвика остър дебат и реакция сред експертите. Последните обясниха, че не е важна дължината на острието, а мястото на тялото, където се нанася ударът с ножа.

Особено притеснително е, че опитите на властите за експулсиране на криминално проявени лица сред имигрантите, на които е отказано убежище в Германия, остават без реален успех! Специален закон за по-бързо експулсиране бе приет едва през февруари 2024 г. По официална статистика в изпълнение на този закон Германия трябва да напуснат над 600 лица.

Такъв е случаят и със сириецът-убиец на фестивала в Солинген.

Той е пристигнал в Германия в края на декември 2022г., поискал е убежище в службите в гр.Биелефелд. Отказано му е било и е трябвало през юни 2023г. да бъде екстрадиран в България, където първо е пресякъл европейска граница, но успява да се укрие. „Властите не успели да го открият в мястото, където е бил настанен, а именно казармите в Падерберн". „Не е обявен за издирване и залавяне, защото не е правел впечатление с поведението си, а и без това не стигали местата за настаняване на тези, които трябва да бъдат експулсирани", коментира случая гл. редактор на уважаваното германско списание за политика „Cicero", Alexander Marguier, в материала си „Това е позор" от 25.08.24 г.

Появявайки се отново след месеци, германските власти вместо незабавно да арестуват сириеца и да бъде въдворен за експулсиране, е настанен в лагер за бежанци в Солинген. И това не е единствен случай, а тъжна повтаряща се практика. Затова и „Cicero" пише още, че вече има No- Go -Areas за германци, че е опасно за жените да ходят сами в парковете, че гарите в големите градове и специално във Франкфурт, са станали горещи огнища на престъпност.

На този фон на натрупващи се събития и ескалация, представляващи реална заплаха за германското общество, вместо да коригират грешните политики и да се вслушат в гласа на обществото, управляващите партии и официални медии се опитват да игнорират възхода на крайно дясната партия Алтернатива за Германия и на новата партия Съюз Сара Вагенкнехт. Алтернатива за Германия печели все повече поддръжници поради горе посочените и продължаващи с години събития. На изборите за европейски парламент на 9.06.т.г. тя убедително зае второ място след Християн демократичния Съюз (ХДС).

Идната неделя, на 01.09. предстоят парламентарни избори за провинциалните парламенти във важните източни провинции Тюрингия и Саксония, а малко след това и в Бранденбург.По предварителните проучвания на общественото мнение, още преди ужасната трагедия в Солинген, интервюираните поставяха Алтернатива за Германия на първо място в Тюрингия и на второ в Саксония след ХДС. Предстои да видим

резултатите от изборите! Но остава големият въпрос пред Германия: „Колко дълго ще издържи тази страна на всичко това?" „Cicero", 24.08.24 г.

След случилото се, Брюксел и особено ние, трябва не само да си зададем много въпроси, но и да си вземем поуки от чуждите грешки, за да не стигнем до подобен провал.

———

Заглавието на статията на дългогодишния български дипломат Д-р Меглена Плугчиева е на редакцията

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>