Турция отчете рекордни стойности на производството и потреблението на електроенергия през юли

26.08.2024 08:11
Електроенергия Снимка: Pixabay

Горещата вълна, която обхвана Турция, засегна пряко производството и потреблението на електроенергия през юли, като и двете отчетоха рекордни стойности, съобщава в. "Дейли Сабах", цитирайки министъра на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.

"Производството на електроенергия достигна най-високата за всички времена стойност от 34,6 милиарда киловатчаса, а потреблението също достигна рекорд от 34,5 милиарда киловатчаса", посочи министърът, предава БТА.

"Покрихме 57 процента от максимума на потреблението през най-горещите дни на годината с вътрешни и възобновяеми източници", добави той.

Министърът посочи, че в края на юли инсталираните мощности за производство на електроенергия в Турция са били 112 999 мегаватчаса.

"През същия период делът на инсталираните соларни мощности от общата инсталирана мощност счупи рекорд, достигайки 15,6 процента", каза той.

Байрактар подчерта, че през юли производството на енергия на базата на вътрешни ресурси е достигнало 19,9 милиарда киловатчаса.

Той също така подчерта, че миналия месец е регистриран като най-горещия юли от 53 години насам и добави: "В резултат на това интензивната употреба на климатични системи тласна потреблението и производството на енергия към рекордни нива".

"Нека не забравяме, че с практиките за енергийна ефективност е възможно да се намали потреблението на енергия, без това да се отрази негативно на производството, предоставянето на услуги и социалното благосъстояние", отбеляза още Байрактар.

Други от От страната и света

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

Къде, как и кой продава жертвите на трафик

Сексуалната експлоатация в страни, легализирали проституцията, трудовата - във Великобритания, Франция, Нидерландия, Швеция Вербуват ги чрез обяви във вестници за работа и обучение в чужбина

Красимира Стоянова: Влаковете ще закъсняват и през следващите една-две години, да сме реалисти

Влаковете продължават да закъсняват. Това е тема, с която няма да се справим и в следващите една-две години. Трябва да сме реалисти. Това призна в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Според Мицкоски Виктор Орбан също е татарин и фашист!

Един от любимите лозунги на водената от управляващата в РСМ партия ВМРО-ДПМНЕ тълпа е: „Българи – татари и фашисти!" А определението, което дава във Фейсбук един средностатистически „северен

>