Водни бунтове и у нас - 500 000 не чакат дъжд, а нова ВиК мрежа

25.08.2024 23:00 Деляна Къркеланова

Кметове са поискали само около 600 млн. лв., за да оправят канали и тръби, почти двойно повече – 1,1 млрд., са постъпилите проекти за ремонт на улици и тротоари

Искаме вода - това се чува от дни на протести в различни точки на България, които ескалират. В неделя бяха затворени важни артерии от разгневени хора, принудени да живеят на режим.

Жителите на чепеларското село Павелско затвориха главния път между Смолян и Пловдив. Движението към Рилския манастир бе затворено заради безводие в община Кочериново. Почти по същото време въстанаха 4 свищовски села, които блокираха пътя Плевен-Русе.

Над 300 населени места са на режим и към 500 000 души живеят в ужасяващ в горещото време воден режим. Какво се случва, питат хората, които плащат все по-висока цена на водата, без да я ползват.

Експертите пресмятат, че истинският проблем не са високите температури, а огромните загуби по остарялата мрежа - едва 43% от подадената вода се използва, а останалите 57% просто изтичат, В същото време запасите в язовирите са намалели за година само с 11%.

За хората от Павелско е ясно, че амортизираните и напукани трасета отнемат водата, която я има, но не достига до чешмите. В същото време в селото плащат по близо 4 лв. за кубик. Община Чепеларе има одобрен проект за нов водопровод на стойност 7,5 млн. лв. Проектът е одобрен от МРББ, но все още чака финансиране.

Жителите на 4 свищовски села всеки уикенд  затворят главния път Плевен-Русе при Горна Студена заради безводие. Хората от Хаджидимитрoво, Горна Студена, Козловец и Морава настояват да се намери трайно решение. Четирите села се снабдяват от шахтови кладенци и местни водоизточници, които пресъхват. Не са довършени довеждащи водопроводи, старата вътрешна водоснабдителна мрежа е на дупки и с огромни загуби.

На протеста в неделя  заместник-управителят на ВиК “Йовковци” Росен Трифонов обаче им обеща още по-драстичен воден режим.

Почистват се дренажи и шахти, но ефектът е минимален, заяви той в Хаджидимитрово, където вода се подава през ден. Според Трифонов дългосрочното решение е язовир “Александър Стамболийски” да стане питеен.

И докато се търси решение, се наложи Държавният резерв да отпуска вода - 39 888 литра бяха пратени за селата Овча могила и Хаджидимитрово, а други 37 044 литра на с. Стреле до Горна Оряховица.

Недоволни в община Кочериново в неделя спряха движението към Рилския манастир пак заради безводие. Всяко лято стотици домакинства са без никаква вода в домовете си. Преди дни около стотина души пак протестираха в Кочериново, каза кметът Станислав Горов. От близо седмица чешмите са сухи, но авария няма и никой не ни е уведомил каква е причината за безводието, казаха местните.

Високите температури и липсата на дъжд наистина са намалили запасите от вода в големите язовири, но само с 11% и не може да се каже, че само това е причината за режима в 300 населени места.

При положение че питейната вода в язовирите е достатъчна, кризата в страната очевидно се дължи на други причини. И те са лошо състояние на ВиК мрежите и липсата на алтернативни източници. 99% от населените места с воден режим са села. Т.е. става дума за малки ВиК мрежи, които не са ефективни.

Преди няколко дни служебният премиер Димитър Главчев нареди на четирима министри – на регионалното развитие Виолета Коритарова, на екологията Петър Димитров, на земеделието Георги Тахов и на енергийния Владимир Малинов, да кажат какви мерки трябва да се вземат, за да се преодолее проблемът. От регионалното министерство са категорични, че ВиК инфраструктурата е остаряла и изисква гигантско инвестиране - поне 12 млрд. лв. Засега малките общини могат да ползват средства от инвестиционната програма за 4 млрд. лева.

Но само около 600 млн. лв. са поискани за ВиК инфраструктура. Почти двойно повече – 1,1 млрд., са постъпилите проекти за ремонт на улици и тротоари.

Язовирите, от които се взема за пиене, пълни 68,5%, а преди година – 79,5%

През 2023 г. 14-те язовира, които осигуряват питейна вода, са били пълни 79,5%, като тази година са паднали до 68,5% от общия обем, показва справка на МОСВ.

В “Асеновец”, на който разчитат Сливен и част от област Стара Загора, този месец има 1 млн. кубика вода за пиене. През миналата година по същото водата е била 1,4 млн. кубика. (Виж картата). “Ясна поляна” се използва от Бургас. От него сега са отпуснати 1,6 млн. кубика. Миналата година са били 1,7 млн. кубика. Основният, който снабдява Варна и Бургас, е “Камчия”. Общият му обем е 233,5 млн. кубика, а в него в момента има 139,4 млн. От тях 9,220 млн. кубика ще се ползват за пиене.Спрямо година по-рано има леко ограничение, защото тогава са били отпуснати 9,380 млн.

Язовир “Тича” се ползва от Шумен и Търговище. От него са дадени 6,8 млн. кубика. Преди една година са били 7,922 млн. Малко по-драстична е разликата за всякакви нужди от язовир “Искър”. Тази година на разположение са 16 млн., докато миналата са били 22 млн.

По отношение на питейната вода за столичани няма промяна - те разполагат с 12 млн. куб. м.

“Дяково” е язовирът, който снабдява Дупница. При него нивата са като миналогодишните - 418 хил. кубика. Но въпреки това 12 населени места в региона са на режим и хората вече два пъти блокират магистрала “Струма”. Затова от МОСВ ще отпуснат допълнителни 636 кубика. За язовирите “Христо Смирненски”, “Йовковци”, “Боровица”, “Студена” и “Стреченска бара” тенденцията е запазване на нивата.

Общият обем на водата във всички комплексни и значими язовири към 13 август е 3,649 млрд. куб. метра, което представлява 55,8% от общия им обем. Тук се включват и тези, които се използват за напояване, за енергетика и а питейно-битово снабдяване.

Други от От страната и света

6 стъпки да извлечете добавена стойност от всяка критика и да си гарантирате успех

Колкото и да е неприятна, при всички положения тя ви носи полза "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Чайки живеят на покрива на Министерския съвет, в София гнезди и най-бързият сокол в света (Снимки)

С паркове, големи водни площи и Витоша в близост столицата е дом на 70 вида птици, през нея минава и основен миграционен път Птичето богатството в София се оказва забележително на фона на масовото

Любенов с поршето се държал нагло след катастрофата, в която уби французин (Обзор)

"Държеше се нагло, гледаше си колата, не попита кой как е", спомни си за него шофьорът, возил към летището Бриджит Пети и убития й съпруг "Държеше се арогантно, нагло

Новак Джокович пя "Луда по тебе" с пълната зала в София (Видео)

Диджеят не пусна "Луда по тебе", Новак Джокович я изпя на живо с пълната зала в София Новак Джокович изпя "Луда по тебе" на Камелия с българските фенове в "Арена София"

Новата ЕК - силни позиции за жените, сигнал към Путин и порицание за Орбан (Обзор, графика)

Екатерина Захариева поема иновациите в екипа на Фон дер Лайен Мощни позиции за жените и силна роля върху икономическата политика на блока за южните страни на Европа

>