Персонален НОИ от "24 часа": Осигурителен стаж след инвалидизиране не е определящ за правото на пенсия за инвалидност поради общо заболяване

24.08.2024 14:01
В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК.

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ).

В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. Експертите на осигурителния институт ще му отговорят възможно най-изчерпателно.

Отговорите ще бъдат публикувани всеки месец в "24 часа", "Клуб 100" и на най-големия информационен портал на български език 24chasa.bg.

За да зададете своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий" №84, за "Персонален НОИ".

При получаване на първото ми ТЕЛК-решение кандидатствах за инвалидна пенсия. Оказа се, че нямам изискуемия минимален трудов стаж. Посъветваха ме при следващо преосвидетелстване да подам отново документи. При повторния ТЕЛК и с по-висок процент, когато вече имах тези години стаж, отново кандидатствах, но отговорът беше отново отрицателен. Аз съм сравнително млад човек, на възраст 43 години, с диагноза диабет тип 1, което означава, че при всяко явяване в ТЕЛК-комисиите ще получавам необходимия документ и следователно във времето ще трупам още трудов стаж, тъй като работя на постоянен трудов договор с редовно изплащани всякакъв вид осигуровки. Означава ли това, че след като при първото кандидатстване ми е отказана инвалидна пенсия, това ще важи до живот. Моля за съвет какво е необходимо да направя, за да ми бъде отпусната инвалидна пенсия. ТАНЯ СТАНЕВА

Cъгласно  разпоредбата на чл. 72 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) пенсия за инвалидност се определя на лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. За да бъде отпусната лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване е необходимо осигуреното лице да има определено количество осигурителен стаж.

На основание чл. 74, ал. 1 от КСО, осигурените лица придобиват право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, ако са загубили работоспособността си и имат осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизирането, а за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпване на работа - до датата на подаване на заявлението за отпускане на пенсия, както следва:

1. до 20-годишна възраст и за слепите по рождение и на ослепелите преди постъпването им на работа - независимо от продължителността на осигурителния стаж;

2. до 25-годишна възраст - една година;

3. до 30-годишна възраст - 3 години;

4. над 30-годишна възраст - 5 години.

Една трета от осигурителния стаж по т. 2, 3 и 4 трябва да е действителен.

При определяне на продължителността на действителния стаж следва да се има предвид законовата дефиниция, съгласно която "действителен стаж" е действително изслуженото календарно време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, периодите по чл. 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, както и времето, през което лицето е подлежало на задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

Съгласно горепосоченото, за да се отпусне лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване е необходимо изискуемият се осигурителен стаж да е придобит от лицето до датата на инвалидизирането му. Придобитият осигурителен стаж след датата на инвалидизиране не е определящ за правото на пенсия за инвалидност поради общо заболяване.
В случая е необходимо да проверите има ли правно основание да ви бъде определена нова дата на инвалидизиране.

С Наредбата за медицинската експертиза е регламентирано кога органът на медицинската експертиза може да определи нова дата на инвалидизиране.

Нова дата на инвалидизиране може да се определи на работещите лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, на които при следващо преосвидетелстване е определен по-висок процент трайно намалена работоспособност поради влошаване на здравословното им състояние, което не им позволява да продължат да работят при същите условия на труд, към които са се приспособили.

Ако при следващо явяване за преосвидетелстване пред ТЕЛК ви бъде определена нова дата на инвалидизиране и впоследствие подадете заявление за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, ще бъде извършена нова преценка за изискуемите години осигурителен стаж, които следва да са придобити до новата дата на инвалидизиране.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>