Тайната на Мария Морера да доживее до 117 г.: Стой далеч от токсични хора

24.08.2024 13:00 Мария Нишанджиева
Мария Морера на тържеството за 117-ия си рожден ден в старческия дом. Снимката е от нейния профил в “Екс”.
Томико Итока наследи Мария като най-възрастният жив човек.
111-годишният “младеж” Джон Алфред Тинисууд всеки петък яде не много здравословното английско ястие риба с пържени картофи.

Най-възрастната жена в света си отиде на 19 август на 117 години. Учените се надяваха испанката Мария Браяс Морера да им помогне да разкрият тайната на дълголетието, но според нея тя е проста: стой далеч от токсични хора.

Мария е родена в Сан Франциско през 1907 г. Преживяла е чума, ковид, испански грип и три войни, а на 19 август си отиде в съня си. Причината за смъртта ѝ не е оповестена публично, но според данни от Книгата на рекордите “Гинес” - 117-годишната жена не е имала здравословни проблеми. Тя не чувала добре и се движела по-бавно, но нищо по-сериозно.

“Мария ни напусна. Почина спокойно в съня си и без болка”, се казва в официалното съобщение от семейството на възрастната жена.

В дните преди смъртта си Морера явно усещала, че последният ѝ ден настъпва.

Разказвала на близките си, че ще ѝ липсват простите неща като пиене на кафе, киселото мляко и игрите с домашния любимец

“Ще престана да съществувам в това тяло. Не знам кога, но много скоро това дълго пътуване ще приключи. Изтощена съм от този дълъг живот, но искам да посрещна смъртта с усмивка - свободна и удовлетворена”, казала Мария в дните преди смъртта си.

117-годишната жена винаги е смятала, че дълголетието ѝ се дължи на “късмет и добри гени”, както и на спокоен живот, добра връзка със семейството и приятелите, позитивно мислене и стоене далеч от токсични хора.

Мария Браяс Морера е родена в Сан Франциско на 4 март 1907 г. По това време градът страда от втора вълна на бубонната чума. Когато няколко години по-късно започва Първата световна война, семейството на Мария решава да се върне в Испания.

Бащата на Морера се разболява от туберкулоза и умира на кораба, с който пътуват към родната си страна. Мария има и друг лош спомен от това пътуване - тя пада на кораба и по-късно открива, че е загубила слуха на едното си ухо.

117-годишната жена е преживяла две световни войни, пандемията от испански грип, Гражданската война в Испания и пандемията от коронавирус. Държи титлата за най-възрастен човек в света след смъртта на френската монахиня сестра Андре през януари 2023 г. на 118 години.

Въпреки възрастта си Мария беше активна в социалните мрежи до последно. На последния си рожден ден написа в социалната мрежа “Екс”:

“Добро утро, свят. Днес ставам на 117 години. Стигнах толкова далеч”

Възрастта и доброто здраве на Морера привлекли и вниманието на учените, които искаха да изследват жената.

“Умът ѝ е напълно бистър. Тя си спомня много ясно събития от времето, когато е била едва на 4 години. Няма сърдечносъдови заболявания, които са често срещани при възрастните хора”, казва ученият Манел Естелер.

Съпругът на Морера умира през 1976 г. Двойката има три деца, единадесет внуци и тринадесет правнуци.

През 2020 г., само няколко седмици след 113-ия си рожден ден,

Мария се разболява от коронавирус, но успява да се възстанови само за няколко дни

Това я прави най-възрастния човек, преборил се с болестта по онова време, но по-късно сестра Андре от Франция подобрява този “рекорд”.

През декември 2022 г. споделя с последователите си в “Екс”, че обича да се храни с кисело мляко и смята, че тази храна е с много полезни свойства за организма.

В интервю за каталунски всекидневник през октомври 2019 г. тя си спомня, че е гледала телевизия за първи път на 15 декември 1960 г., когато белгийският крал Бодуен се жени за испанската аристократка Фабиола де Мора и Арагон.

Последните 20 години Морера прекарва в старчески дом в Каталуня. Там тя обичала да чете, да шие и да се разхожда.

Според лекарите случаят на Мария е “изключителен”. Тя не само е запазила ума си на тази възраст, но и е преживяла коронавируса. Мария била в състояние да се движи до много напреднала възраст. Според учените да доживееш дори до 110 години е “изключително рядко явление”.

Учените смятат, че не само добрите гени са причината Морера да достигне достолепната възраст. Голям процент от столетниците в света споделят, че са имали

положителна нагласа за живота и са избягвали стресовите ситуации, които ускоряват  стареенето

Според професора по биогеронтология Дейвид Гемс жените са склонни да живеят по-дълго и да остаряват по-бавно от мъжете.

След смъртта на Морера титлата за най-възрастен човек в света отново е при жена - 116-годишната японка Томико Итока. Тя е родена на 23 май 1908 г. в японския град Ашия и е бивша алпинистка.

На 70 години Итока два пъти изкачва 3067-метровия връх Онтаке в Япония. Тогава тя изненадва водача си, изкачвайки планината с маратонки вместо с туристически обувки. На 100-годишна възраст тя изкачва дългите каменни стъпала на японското светилище Ашия, без да използва бастун.

Най-възрастният мъж в света пък е с 6 години по-млад от Морера и с 5 г. от сегашната най-възрастна жена. На 111 години Джон Алфред Тинисууд от Англия официално е обявен за най-възрастния жив мъж в света, след като венецуелецът Хуан Висенте Перес почина месец преди да навърши 115 години.

111-годишният мъж не пуши, пие рядко и всеки петък яде риба с пържени картофи

Според него тайната на дълголетието е “просто късмет”.

Той е роден в северозападния английски град Ливърпул на 26 август 1912 г., Тинисууд е преживял две световни войни, както и пандемиите от испански грип и COIVD-19, а според Гинес държи и рекорда за най-възрастен оцелял ветеран от Втората световна война. Джон е роден в същата година, когато потъва “Титаник”.

Според Книгата на рекордите “Гинес” най-дълголетният човек в историята отново е жена - Жана Луиз Калмент, чийто живот е продължил 122 години и 164 дни. Тя е родена през 1875 г. и надживява както дъщеря си, така и внука си.

Към момента в света има още пет живи жени, които влизат в класацията на 100-те най-възрастни хора в света, освен Итока - бразилката Ина Канабаро Лукас, която е едва 16 дни по-млада от Томико. Елизабет Франсис на 115 години е най-възрастната американка, а британката Етел Катърхам навърши 115 на 21 август тази година. Друга столетница от Япония е Окаги Хаяши - тя ще навърши 115 през септември. Германката Шерлот Кречман пък е на 114 години.

По оценка на ООН от 2022 г. в света има 593 000 столетници. Това е бързорастяща възрастова група и според прогнозите на ООН до 2050 г. ще живеят 3,7 милиона столетници.

В България по данни на НСИ от 2022 г. има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете.

Други от Сила за живот

Лечебната вода във Варна - за профилактика на сърце, кости, нерви

Единият извор е т. нар. гьол на крайбрежната алея, посещаван напълно безплатно четири сезона Водата му е калциево-магнезиева, със слаба минерализация и с температура 40-60° Един от най-добрите

В коя част на мозъка се крие романтичната любов? А към детето и кучето?

Учени използваха ЯМР, за да направят карта със зоните в сивото вещество, отговорни за различните видове обич, и да измерят тяхната активност Въпреки че сърцето винаги е било възпявано като символ на

Амазонско племе старее най-бавно в света, не познава алцхаймер

Хората от цимане не ползват обработени храни, не пържат, консумират много риба и седнали прекарват най-много 10% от времето 84-годишната Мартина се промъква през гъстата растителност на Амазонската

Учен изяде 720 яйца за месец, за да докаже, че не са вредни

Лошият холестерол на специалиста по метаболизъм Ник Ноуриц намаля с 20% Яйцата са един от най-евтините източници на протеини и във времена на кризи, когато се налага да си правим по-добре сметка на

3 кафета на ден помагат на сърцето

Изследване доказва, че ако човек приема кофеиновата напитка, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява, а за тези, които й се наслаждават редовно три пъти на ден

>