Защо мъжете изгарят повече калории при секс

24.08.2024 03:00 Павлина Трифонова
Мъжете изгарят средно 101 калории на полов акт, докато дамите могат да се похвалят само с 69. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Те обикновено играят по-активна роля в леглото, но позата също е от голямо значение

Жените отдавна подозират, че мъжете извличат повече ползи от секса, но едно американско проучване наскоро ги снабди и с още един аргумент. То показа, че представителите на силния пол изгарят средно 101 калории на полов акт, докато дамите могат да се похвалят само с 69.

Това е така, защото обикновено те поемат активната роля, казва сексологът професор Лия Милхайзер пред сайта Everyday Health. Тя уточнява, че има и други важни фактори. Много зависи колко дълга е любовната игра, какви пози се практикуват и каква е продължителността на самия полов акт.

Проучването също така разкрива, че типичният сексуален контакт в САЩ продължава впечатляващите 30 минути, което означава, че американските мъже могат да изгубят до 126 калории от интимен контакт, а партньорките им до 93 калории. А това е наистина добра новина на фона на увеличаващия се брой хора, имащи проблеми с теглото. Лошото е, че колкото и активен да е сексът, той не може да се сравни с традиционни спортни занимания. Ако например тези 30 минути бъдат използвани за джогинг, ще бъдат изгорени 4-5 пъти повече калории.

Затова учените предупреждават, че не е добре да се разчита единствено на секс, ако се гони сваляне на килограми. Ефектът от него може да се сравни с този при бързо ходене. За час интимни упражнения мъж с тегло 75-80 кг може да изгори около 210 калории, или около три калории и половина на минута. Това е доста добро постижение, но специалистите разясняват, че

такъв калориен разход може да се поддържа едва за няколко минути

А статистиката сочи, че средната продължителност на един пълноценен сексуален контакт е около 6 минути, което се равнява едва на 21 калории.

Успокояващото е, че много енергия се изразходва и по време на любовна игра. Колкото по-дълго време прекарвате в прегръдки, целувки и интимност, толкова повече калории ще бъдат изгорени, обяснява професор Лия Милхайзер.

По-ранно проучване на компания за секс играчки успя да определи и кои са най-енергоемките креватни забавления. Участвалите в него доброволци бяха снабдени с фитнес тракъри, които носеха по време на интимните си контакти. Устройствата отчитаха колко активно се движат и колко калории изгарят от това в рамките на 30 минути. Те трябваше да си водят и дневник на позите, които практикуват.

На базата на техните отговори бе изготвена класация на най-подходящите упражнения в леглото. Според нея жените изгарят най-много калории, когато са в положение клек над партньора си, а той е легнал по гръб. Дамите движат таза си нагоре и надолу, което сериозно натоварва мускулите в долната част на тялото. Така те изгарят 188 калории, а тези, които са били по-активни, даже 244, което се равнява на четири филийки хляб.

При тази поза фитнес ефектът за мъжете обаче е нищожен. Тъй като единственото им натоварване е да подкрепят с ръце таза на партньорката си, те изгарят едва 50 калории.

За тях най-полезна се е оказала позата Butter churner, което в превод означава биене на масло. При нея жената лежи по гръб с вдигнати нагоре и зад главата си крака. Мъжът кляка и прониква в нея отгоре. Изтласкващото движение, което той прави, прилича много на старомодния метод за производство на масло в бутилка, откъдето идва и наименованието на позата. Тъй като в това положение главата на жената е разположена по-ниско от сърцето ѝ, често се стига до по-интензивен оргазъм. Въпреки това мъжете трябва да бъдат предпазливи в тази позиция, тъй като енергичното напъване

може да причини наранявания на шията на партньорката,

а и не всички дами притежават необходимата гръбначна гъвкавост. Смята се, че при нея жената може да изгуби 179 калории за половин час, а мъжът даже 211, тъй като върху него пада цялата тежест да контролира движенията.

Много енергия се губи и при позата Kneeling wheelbarrow (коленичеща количка). При нея жената е коленичила на един крак и пази опора с ръце. Мъжът прониква в нея отзад, като държи нейните бедра, за да ѝ помогне да балансира. При тази поза дамите изгарят 149 калории, а господата – 167.

За силния пол още по-ефективна е Standing (застанал прав). За нея обаче се иска здрав мъж и не много тежка жена, тъй като тя обвива крака около таза му и цялата тежест пада върху неговите крака. Разбира се, може да се прави малка почивка, като се подпре жената на маса или до стена, но тогава интензивността на горене на калории няма да е толкова голяма, колкото установените при проучването 198 за господата и 145 за дамите.

Далеч по-спокойна за мъжа е Сowgirl (ездачка), при която той просто лежи по гръб, докато жената “язди” върху пениса му на колене в опит да изгори 139 калории за 30 минути.

Същият ефект за нейното тяло би имала и позата “Лотос”, при която партньорът е седнал или клекнал, а тя е обвила крака около таза му. Тогава обаче той изгара 148 калории, със сто повече от постигнатото при “Ездачка” Затова лотосът се смята за позата, която сравнително равномерно работи за физиката и на двата пола.

Същото се случва и при Legs up (краката нагоре), но изгубените калории са по-малко – 116 за жените и 127 за мъжете. При нея жената лежи по гръб и вдига своите крака, така че да опрат в гърдите на коленичилия партньор, който прониква в нея.

“Има безкрайно много пози и аз препоръчвам на хората да избират тези, които са приятни за тях и партньора им, а

не тези, с които ще изгорят пет или 10 калории повече

Още повече че е невероятно трудно да ги подберат по такъв начин, че сексът да е еквивалент на тренировка”, коментира проф. Деби Хербеник от училището по обществено здраве към университета в Индиана. Ако все пак искате да разширите забавленията си в леглото, за да включите повече кардио и натоварване на мускулите, тя съветва да наблягате на изправени пози или изискващи повече гъвкавост.

Други от Сила за живот

Все ви е студено? Проверете си желязото, захарта, витамин В12, хормоните

Една от безспорните физиологични разлики между мъжете и жените е, че при една и съща околна температура и равностойно топли дрехи на жените базово им е по-студено

Учени: Древно ДНК ни кара да търсим сладко и хляб

Ново проучване показва, че хората, които се борят да намалят приема на въглехидратни храни, са "виновни", че в тях все още се крие древна ДНК, съобщава ЮПИ

Добре ли е да пропускаме обяда

Британският крал Чарлз III го прави цял живот, но се отказа заради лечението си от рак Заради забързания начин на живот много хора пропускат да обядват днес

Червеното месо уврежда бъбреците: как да се храним правилно след 40

Червеното месо е един от най-препоръчваните източници на протеини. 100 грама от този продукт съдържат 26 грама протеин, 0 въглехидрати и само 3,5 грама мазнини

Ново проучване: Трансплантацията на бъбрек при хора с ХИВ е безопасна

Хората с ХИВ могат безопасно да получават дарени бъбреци от починали донори с вируса, сочи мащабно проучване, цитирано от Асошиейтед прес. Изследването се провежда в момент

>