Хората остаряват драматично два пъти – на 44 и на 60 години

23.08.2024 20:52

Учени установиха, че молекулярната възраст не се трупа постепенно, а на спорадични скокове. Силно препоръчват на всички, минали 44-45 г., да се подлагат на подробни медицински изследвания поне веднъж годишно

Ако имате чувството, че внезапно сте се сбръчкали, често получавате болки в ставите и ви стяга кръстът или изпитвате общо усещане, че сте остарели почти за една нощ, за това може да има научно обяснение. Нови изследвания показват, че вместо да е бавен и постоянен процес, стареенето протича в поне два ускорени "скока".

Проучване на учени от САЩ, което проследява хиляди различни молекули при хора на възраст от 25 до 75 години, открива две големи вълни от промени, свързани с възрастта, на около 44 и отново на 60 години.

Констатациите биха могли да обяснят защо има пикове в някои здравословни проблеми, включително на мускулно-скелетната система и защо сърдечносъдови заболявания зачестяват след определена възраст, посочват Си Ен Ен и британският в. "Гардиан".

"Ние не просто се променяме постепенно с времето. Има някои наистина драматични промени", казва проф. Майкъл Снайдер, генетик и директор на Центъра за геномика и персонализирана медицина в Станфордския университет и старши автор на изследването.

"Оказва се, че средата на 40-те е време на такава драматична промяна, както и началото на 60-те – и това е вярно, без значение какъв клас молекули разглеждате", посочва ученият.

Изследването проследява 108 доброволци, които са смятани за здрави и които са били с различен етнически произход. Те предоставяли проби от кръв и изпражнения, както и тампони от кожа, уста и нос на всеки няколко месеца в продължение на между една и почти седем години.

Изследователите са оценили 135 000 различни молекули (РНК, протеини и метаболити) и микроби (бактерии, вируси и гъбички, живеещи в червата и върху кожата на участниците).

Изобилието от повечето молекули и микроби не се променяло постепенно, хронологично. Когато учените потърсили клъстери от молекули с най-големи изменения – независимо дали рязко увеличение или намаление, те открили, че тези трансформации обикновено се случват, когато хората са в средата на 40-те и началото на 60-те.

Ръстът на стареенето в средата на 40-те години беше неочакван и първоначално се предполагаше, че е резултат от промени, свързани с перименопаузата при жените, които изкривяват резултатите за цялата група, обясняват учените.

Но данните разкриват, че подобни промени се случват и при мъжете в средата на 40-те. Досега се смяташе, че става въпрос най-вече за момента на кризата на средната възраст.

"Това предполага, че докато менопаузата или перименопаузата могат да допринесат за промените, наблюдавани при жените в средата на 40-те им години,

вероятно има други, по-значими фактори, влияещи върху тези промени както при мъжете, така и при жените",

каза д-р Ксиотао Шен от Медицинското училище в Станфорд и първи автор на изследването, който сега е в Технологичния университет "Нанянг" в Сингапур.
Той обяснява, че все още не е изяснено какво точно предизвиква тези внезапни скокове в молекулярното стареене.

Първата вълна от промени (в средата на 40-те) включва молекули, свързани със сърдечносъдови заболявания и способността за метаболизиране на кофеина, алкохола и липидите.

"Някои хора, които някога са можели да пият няколко чаши кафе на ден и да нямат проблеми със съня, може внезапно да открият на 40-те си години, че една чаша кафе е достатъчна, за да попречи на добрия сън тази нощ", дава като пример Снайдер.

Втората вълна от промени (в началото на 60-те) включва молекули, участващи в имунната регулация, въглехидратния метаболизъм и бъбречната функция.

Молекулите, свързани със стареенето на кожата и мускулите, се променят и в двата момента. Предишни изследвания предполагаха, че по-късен скок в стареенето може да настъпи около 78-годишна възраст, но последното проучване не можа да потвърди това, тъй като най-възрастните участници са били на 75 години.

Моделът съответства на предишни доказателства, че рискът от много заболявания, свързани с възрастта, не се увеличава постепенно, а вероятността за поява на алцхаймер и сърдечносъдови заболявания показва рязък скок след 60 г. Възможно е също така

някои от промените да са свързани с начина на живот или поведенчески фактори

Например промяната в метаболизма на алкохола може да е резултат от повишаване на консумацията на хора в средата на 40-те години, което може да бъде стресиращ период от живота.

Резултатите могат да помогнат за предприемане на интервенции, които да неутрализират поне в известна степен процеса, като например увеличаване на упражненията по време на периоди на по-бърза загуба на мускули, както и преминаването към значително по-здравословен начин на хранене, посочват авторите.

"Силно вярвам, че трябва да се опитаме да коригираме начина си на живот, докато сме все още здрави", казва Снайдер. Той препоръчва на всички, минали 44-45 г., да се подлагат на прегледи и подробни медицински изследвания поне веднъж годишно.

Изводите от изследването са публикувани
в списанието Nature Aging

Дейвид Кланси, преподавател по биогеронтология в британския университет в Ланкастър, който не е участвал в проучването, коментира, че то може да даде представа за причините за стареенето, като се идентифицира кои молекули са пряко свързани със заболявания, свързани с възрастта.

"В крайна сметка, разбира се, това може да помогне за определянето на терапевтични цели", посочва пред в. "Вашингтон таймс".

Молекулите, анализирани в това проучване, разкрива Кланси, често засягат свързани с възрастта заболявания и характеристики като тромбоза и сърдечносъдови заболявания, стабилност на кожата и мускулите, стареене на имунната система, бъбречна функция и въглехидратен метаболизъм.

Изследователите предупреждават, че продължителността на проучването е твърде кратка за проследяване на промените, които се развиват в продължение на десетилетия.

Дългосрочните изследвания, казват те, биха могли да предложат по-добра представа за това как наблюдаваните молекулярни изменения се съгласуват с по-дългосрочните промени във функционалния капацитет, появата на болести и опасностите от смъртност.

Броят на участниците също е бил сравнително малък. Авторите се надяват да разберат по-добре факторите, водещи до тези молекулярни промени, казва Шен.

"Ако успеем да намерим двигателите им, може дори да успеем да намерим начини да забавим или дори да обърнем стареенето в тези две времеви точки."

Други от Докторе кажи

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

Антибиотичната резистентност нараства, до 2050 г. може да убие 39 млн. души

Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 млн. души до 2050 година, показва изследване, което коментира в "Денят започва" по БНТ проф

>