Гергана, която заплашва известни, е опасна само при директен контакт - страда от гневна мания и има налудни идеи

23.08.2024 17:37 Цветелина Танкинска
Дара Екимова получава заплахи повече от година СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК

"Пловдивчанката Гергана Неделчева е агресивна към известни личности в интернет заради налудни идеи в главата й, породени от т.нар. гневна мания. 27-годишната жена страда от шизоафективно разстройство от маниен тип. В остра фаза на това състояние болният може да бъде опасен при директен контакт с другия."

Това обяснява пред "24 часа" психологът Цвета Таманова.

Заболяването на младата жена, която тормози и заплашва със смърт от месеци насам певицата Дара Екимова, връзва ръцете на властите. Те няма как да я задържат заради диагнозата й. В конкретния случай могат да отнемат мобилните устройва и компютри. След принудително лечение по Закона за здравето Гергана е лежала в психиатрично заведение един месец при максимално позволени три. След това е изписана от болницата и отново се фиксира в старите си мишени. Сред тях е инфлуенсърката Ясмин Кирилова, но добавя и нови - изпълнителката Дара Екимова, а от няколко дни вече и продуцентката Саня Армутлиева с дъщеря Алма.

В четвъртък Районната прокуратура в Пловдив отново внесе в съда искане за принудително лечение на Гергана в психиатрично заведение, както и назначаване на съдебнопсихиатрична експертиза. Това се случи след две жалби от Дара Екимова и Саня Армутлиева. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи открито заседание по делото.

"Ще те намеря на участие и ще бъдеш с пръснат мозък. Кеф ще ми е да ти пръсна черепа и ще гниеш под земята" са малка част от заканите, придружени с цинизми и всевъзможни обиди, които получава онлайн певицата Дара.

Психолог Таманова казва, че Гергана Неделчева е агресивна към известни личности заради налудни идеи, които предопределят поведението й.

"При нея има симптоми от двата порядъка: шизофренен и афективен", обяснява тя.

Категорична е, че в такова състояние човек с манийно шизоафективно разстройство в остра фаза може да бъде опасен при директен контакт с другия.

"Малко вероятни са последователни и преднамерени действия, с които да осъществи заплахите си, тъй като накъсаната хаотична мисъл не може да бъде ефективна и да доведе до завършване на определени планирани действия", изяснява специалистката.

 Според експерти при шизоафективното разстройство признаците на шизофрения и афективно разстройство се развиват едновременно в период на един и същи пристъп, тоест то е съчетание от психоза и разстройство на емоциите.

"Разстройството може да бъде депресивен, маниен или смесен тип, в който се редуват периоди на мания и депресия - обяснява пред "24 часа" психологът. - За разлика от шизофренията при шизоафективното разстройство няма такава явна деградация на личността. Човек би могъл да живее, без да демонстрира в поведението си някакви тежки отклонения от нормата, докато в един момент не отключи разстройството", твърди още тя.

Допълва, че страдащият от тази болест преживява комбинация от симптоми на шизофрения, като халюцинации или заблуди и симптоми на разстройство на настроението. Маниакалният тип шизоафективно разстройство се характеризирало и с изменения в съдържанието на мисленето на човек.

"Имам предвид, че мисленето започва да съдържа аспекти на величие, вземогъщество, което е свързано с мегаломанни идеи за добро и зло, за престъпление и наказание, което трябва да бъде раздадено, за да се възстанови справедливостта - изяснява специалистката. - Възможно е в такъв момент човекът да се изолира, да бъде скрит зад социални мрежи и съответно недосегаем. Да се промени неговият дневен режим, защото чувства прилив на мощна енергия, да изпитва чувство на еуфория, което да го прави свръхактивен, да има импулсивно и безкритично поведение. Наблюдава се увеличение на целенасочена дейност, както и изменение в скоростта на мисленето. Болният има множество идеи, решения и възможности. Търси реализацията им, като започва едно или друго в пълен хаос", изрежда Таманова.

Имало и прилив на енергия, намалена нужда от сън, хиперактивност. Тези симптоми били най-очевидни при напълно развити хипоманични състояния. При пълна мания се наблюдавали все по-тежки обостряния.

Манията е ключов компонент на това психиатрично разстройство и се разделя на три етапа. Първият е хипомания, вторият е остра мания, а третият - делириум. Между трите съществуват и смесени състояния, твърдят експертите.

Манийните епизоди, в които болният влиза, могат да бъдат леки, умерени или тежки.

Според Цвета Таманова гневната мания се характеризира с изразено чувство на гняв, пораждащо агресия. Тя се проявявала внезапно и непредизвикано точно като в случая с Гергана Неделчева.

"И всичко това е на един шизофренен фон, който предполага накъсване на речта и халюцинации, като по правило те са слухови - твърди психоложката. - Говоря за чуване на гласове. При хората с шизоафективно разстройство от маниен тип това е напълно възможно."

Изследвания на специалисти в сферата сочат още, че при болния се наблюдава и прекомерно участие в дейности с висока вероятност за отрицателни последствия. Сред тях е хиперсексуалността.

Други от От страната и света

На четвъртия час от дебата депутатите се скараха с какво мнозинство да освободят Антон Славчев

На четвъртия час от дебата за освобождаването на шефа на антикорупционната комисия  и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев

Доживотен затвор за 24-годишния Георги, наръгал 62 пъти майка си - учителката Рада Гешева от Бургас

Младият мъж е бил вменяем по време на жестокото убийство Мразел майка си, защото се опитвала да го лекува с помощта на психиатри, изпитвал враждебни чувства и към баща си На доживотен затвор

Петролът на ОПЕК остава над 73 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера леко спадна до 73,65 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език" при добитъка

За първи път от 2009 г. насам Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език", която се пренася от насекоми, безвредна е за хората

"Галъп": Българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели и ЕС

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към ЕС и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации

>