Разширяват социалната градина за възрастни в Бургас - интересът е огромен

23.08.2024 17:11 Тони Щилиянова
На откриването на новото помещение на “Грижовник” кметът Димитър Николов благодари на хората от социалния патронаж за големите грижи.
С трогателни плакати хората с деменция от “Грижовник” посрещнаха градоначалника.

С още едно помещение беше разширена социалната градина "Грижовник", която община Бургас създаде преди няколко месеца. Тя е за хора с деменция и е без аналог в страната. Новата услуга е към общинския социален патронаж.

"Помня единствено щастието, другото е без значение"

- с такива надписи ме посрещнаха хората с деменция, които са новите ни потребители в "Грижовник".

Заради големия интерес осигурихме още едно помещение, в което екипът на "Домашен социален патронаж" се грижи за нашите съграждани, които имат проблем с паметта", коментира кметът Димитър Николов.

Той припомни, че "Грижовник" е на принципа на детска градина, само че за възрастни. Близките на хората с деменция ги оставят сутринта и ги прибират у дома следобед.

"Интересът към единствената в България социална услуга е голям, затова вече търсим трето помещение", допълни Николов и благодари на екипа на "Домашен социален патронаж" за старанието и обичта, с които се грижат за потребителите на услугата.  

Социалната градина отвори през февруари тази година и всеки ден приема хора с деменция от 8 до 16 ч, за които се грижат специалисти.

Освен че са под наблюдение, те участват в т.нар. социални кафенета, водени от психолог, специализирал се в работата с хора с деменция.

Целта е забавяне на дементните процеси и превенция на задълбочаване на състоянието, обясняват от социалния патронаж. Предлагат се още групова рехабилитация на възрастните, за да не се обездвижват, както и трудотерапия.

Освен обяд за всеки е осигурено пространство за почивка и следобедна дрямка. А през летните месеци непрекъснато се организират разходки и посещения на културни събития.

Друга стъпка, която предприе общината, е да

организира група за взаимопомощ и подкрепа на близки и роднини на хора с деменция

Групата се събира всеки месец и се води от специалистите, които работят в единствената социална градина за възрастни.

Целта на тези срещи е да помогнем на близките в грижите за техните болни роднини, като им даваме ценни съвети за обслужването и информация за процеса на протичане на заболяването, коментират от "Грижовник".

Специалистите от социалната градина са убедени, че предоставянето на среда за споделяне на трудностите и проблемите е от огромна полза за близките на хора, страдащи от тази коварна болест. По време на месечните срещи се обсъждат различни теми, съобразени с нуждите на групата, споделят се идеи за съвместни активности.

Сред очакваните ефекти от подобна дейност е да се свали поне частично напрежението и тревожността, свързани с обслужването на хора с деменция, коментират експерти.

Други от От страната и света

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

>