Шефът на полицията в Добрич за инцидента в Ловчанци: Колегите са действали професионално

23.08.2024 13:20
Старши комисар Красен Торимацов / в ляво/ защити колегите си. Снимки: Авторът

„Колегите действаха абсолютно адекватно и професионално, като не допуснаха да се случат по-тежки произшествия. Взеха много бързи и адекватни решения, оцениха обстановката на пътя, като не допуснаха да се случат по тежки произшествия, взеха много бързи и адекватни решения, оцениха обстановката", заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Добрич по повод  ситуация в добричкото село Ловчанци на 21 август, при която бяха арестувани трима души за неспазване на полицейски разпореждания и нарушаване на обществения ред.

До ареста се стига, след като полицаи спират за проверка автомобил в селото. Водачът отказва да представи документите си, последвали и заплахи и обиди към органите на реда. Наложило се единият от полицаите да използва електрошок. Случката се заснема с телефон от сина на водача.

„Всички граждани са длъжни да изпълняват законово издадени полицейски разпореждания от полицейските служители. В противен случай спрямо тях могат и ще бъдат използвани физическа сила и помощни средства", каза още старши комисар Торимацов.

Той припомни, че за седмица това е втори подобен случай. При предишния, който е в село Самуилово, пострадал само полицейският автомобил и друго моторно превозно средство. Тогава полицаите са били нападнати с метална тръба от баща и син.

Директорът на полицията в Добрич посочи, че обучението на личния състав е приоритетна задача на ръководството на МВР. Водят се ежедневни занятия, обучения по стрелкова подготовка, полицейска лична защита, физическа и тактическа подготовка. Колегите са добре обучени, отбеляза Красен Торимацов.

Двамата полицаи, извършили ареста - Иван Иванов и Недялко Димитров, казаха, че при обход на селото са видели автомобил и решили да извършат рутинна проверка. При подадения от тях сигнал водачът спира превозното средство, но когато са му поискали документите за проверка, отказва да ги даде.

„След многократно разпореждане от наша страна да даде документите и да слезе от автомобила, той стана агресивен. Събра се тълпа и ситуацията ескалира. Наложи се да ползваме помощни средства и физическа сила, за да си свършим работата", каза младши експерт Недялко Димитров, който е командир на отделение във Второ районно управление на МВР - Добрич.

Младши инспектор Иван Иванов е с лека телесна повреда. Той е с охлузвания и натъртвания. Това, което направихме, е най-адекватният начин, по който може да се реагира, за да се запази животът и здравето както на гражданите, така и на нас, полицейските служители, смята Иванов.
Заместник-директорът на полицията в Добрич комисар Красимир Манолов обясни, че водачът на моторното превозно средство е бил тестван за алкохол и наркотици, като тестовете му са отрицателни. „Нямам обяснение за поведението на водача, тъй като няма нарушение в настоящата ситуация, каза Манолов. Той съобщи, че в миналото мъжът е имал 11 глоби с фиш, като шест от тях са за управление на МПС с превишена скорост. Имал е и издадени два акта през 2017 година. А назад във времето е имал и две криминални регистрации за кражби.
Говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев обяви, че по случая е образувано досъдебно производство. след запознаване с материалите, са подвигнати обвинения на двама от първоначално задържаните. На жената на водача е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда на полицай по хулигански подбуди. Наказанието за това е лишаване от свобода от 1 до 5 години.На мъжа, който заснема видеоклипа, е повдигнато обвинение за хулиганство, осъществено с дързост и цинизъм, наказуемо с лишаване от свобода до 5 години.
Семейството, което предизвика екшъна с полицейски служители в село Ловчанци, е добре известно на органите на реда. През миналото лято пред дома им се е разиграл още по-голям скандал, продължил 4-5 часа и завършил с няколко души в „Спешното отделение" в болницата в Добрич..Скандалът се породил от опасенията, че сводници искат да отвлекат сестрата на мъжа, срещу когото бе използван електрошок. Тогава отново се стигнало да заплахи към служителите на реда, като дори срещу полицаите е бил изваден пистолет. Конфликтни хора, казват за тях в селото..

Други от От страната и света

Откриха бактерия на холера в умряла риба в язовир "Въча"

Бактерия на холерата и още два патогена откриха в умряла риба от язовир "Въча". Заключението е на експерти от БАБХ, които направиха лабораторен анализ, след като им бяха предоставени проби

Найден Тодоров: Детето е паднало в дупка в сцената на театъра в Плевен, не е предупредено, че няма репетиции

Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров

Бюджетът за общински проекти се увеличи с още над 1 млрд. лв. до края на 2026 г.

С 349 се увеличава броят на проектите в инвестиционната програма за общински проекти в приложението към държавния бюджет, с което те стават общо 2885. Това решиха депутатите с промени в държавния

80-годишна даде над 15 хил. лева на мним полицай

Телефонна измама е била извършена вчера следобед в Балчик. 80-годишна жена е измамена, че на стационарния ѝ телефон се обажда служител на криминална полиция

Дрогиран мъж без книжка и с крадена кола едва не помете хора на тротоар в село Шейново

30-годишнен мъж без шофьорска книжка, седнал зад волана на крадена кола след употреба на наркотични вещества, установени с полеви тест, едва не помете хора на тротоар

>