Калин Стоянов: В МВР има нулева толерантност към нарушаване правата на човека, злоупотреба и насилие

23.08.2024 13:02

Основен приоритет на България е намирането на точния баланс между опазването на външните граници на ЕС и спазването на основните права на задържаните незаконни мигранти и лицата, търсещи международна закрила.

Това заяви министър Калин Стоянов при срещата си с Йонас Гримхеден, ръководител на Службата по основните права на Фронтекс, който е на посещение в София по покана на директора на ГДГП главен комисар Антон Златанов.

Българската гранична полиция работи вече 15 години в тясно партньорство с представителството на Върховния комисариат за бежанците на ООН и Българския хелзински комитет, за да гарантира безпристрастно наблюдение и контрол върху дейността на граничните полицаи.

Провежда се политика на нулева толерантност към нарушения на правата на човека, както и към случаи на злоупотреба и насилие. Министър Стоянов подчерта, че лично се е ангажирал с осигуряването на безпристрастна и пълна проверка по всеки сигнал и взимането на най-строги мерки при установяването на нарушения.

Службата по основните права на Фронтекс е готова да подпомага усилията на България в тази посока, като е разработен комплекс от съвместни мерки, чието прилагане вече започна.

Сред основните акценти в него са разполагането на служители от Постоянния корпус на Фронтекс в райони с висок миграционен натиск, засилване на взаимодействието и подобряване на познанията за процедурите и практиките, отговарящи на спазването на основните права, както и участие на Фронтекс в механизмите за наблюдение на спазването на основните права.

По-рано днес директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов запозна Йонас Гримхеден с миграционния натиск по българо-турската граница и предприетите мерки от ръководството да се спази баланса между сигурността и спазването на основните човешки права.

Други от От страната и света

Мъж е с опасност за живота след челен удар в камион на пътя София - Варна

Мъж е с опасност за живота след катастрофа на главен път София - Варна край село Петко Славейков. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи (МВР)

Прекрасни са условията за туризъм в планините днес

Прекрасни са условията за туризъм в планините днес, като времето е хубаво и топло, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК), предаде БТА

Отчита се повишение на цените на зърнените стоки на световните борси

Цените на зърнените стоки се повишават на световните борсови пазари в последната седмица на септември, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), съобщи БТА

МВнР призова българските граждани да не пътуват до Ливан и незабавно да напуснат територията й

Министерството на външните работи (МВнР) на България призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната

Ало измамници тормозят актрисата Латинка Петрова

В клопката на "ало" бандитите попадна комедийната актриса Латинка Петрова. Непознати номера ѝ звънят десетки пъти в малките часове на нощта от всички краища на Европейския съюз

>