Кирил Добрев: Никога не съм си тръгвал от БСП, но няма да вляза в битката за лидер

23.08.2024 08:00 Лиляна Клисурова
Кирил Добрев

- Г-н Добрев, на бял кон ли се завръщате в БСП? Виждам по форумите в социалните мрежи, че това обаче не се приема еднозначно в партията и коментарите за вас са от “Осанна” до “Разпни го”.

- За да се върнеш, трябва да си си тръгвал. Аз никога - и насън дори, не съм си тръгвал от моята партия БСП. Много отдавна свикнах да живея с нееднозначна оценка за себе си. Просто не ми е в кръвта да бъда “безсолен”.

- Как се приема този процес по отмяна на наказания и възстановяване на членство от останалите изключени? Всички ли се връщат, или има хора, които продължават да са разочаровани?

- През последните години се натрупаха много обиди, а клеветите бяха използвани срещу всеки, който апелираше за здрав разум. Така че отмяната на наказанията е по-скоро символен акт, който не се приема еднозначно. В крайна сметка хора бяха наказвани с безумни доводи и напълно противоуставно, с фалшиви гласувания, с липса на кворум. Веднъж отворени фронтове, включително и лични такива, много трудно се затварят. За да приключим тези времена на громене, нападки и войни, се искат воля, характер и отстъпки от всички страни. Трябва да се спре спиралата от желания за мъст, затова и настоявах Нинова да не бъде наказана в нейно отсъствие.

- Кажете честно - какво влияние имате вие в момента на “Позитано”, доколко новото (старо) ръководство се вслушва в съветите ви?

- Ако визирате Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Владимир Москов, Кристиан Вигенин - имам съдбата да ги познавам много преди Корнелия Нинова да се появи на “Позитано”. С тези хора сме имали спорове, конфликти, но не мога да отрека и силни моменти за партията. Голяма част от партийния ми живот е преминала в спорове с различните ръководства. Кое е това ръководство, което иска да бъде критикувано? Докато се съгласявам - съм добър, когато критикувам - съм лош.

Днес общувам със санитарна дистанция, като се опитвам по-скоро да споделя опит и мои грешки като организационен секретар, а не да менторствам. По-важното е да дам личен пример, че предвид предстоящите избори всеки обиден през годините може да преглътне личното си его в името на БСП. Признавам, че нито е лесно, нито е приятно.

- Какво се случва в партията днес, след като делото за това кой я представлява бе върнато от ВКС в съда?

- Делото е резултат от личното его на Нинова, която хем си подаде оставка, хем не дава друг да изпълнява функциите ѝ до провеждането на пряк избор. Тоест тя си е мислила, че ще подаде оставка, но ще продължи да ръководи партията. Познавам я много добре и тя няма да се спре пред нищо. Нинова няма проблем да блокира юридически партията просто защото не ѝ пука за БСП.

Проблемите в БСП обаче съвсем не се свеждат само до юридическата част. Разбирам неудобството на временното ръководство и те също разбират, че дължат много отговори на редовите социалисти. Трябва да се знае какво е финансовото състояние на партията, защото БСП правеше избори, без лев да достигне до местните структури. Доколкото знам, последната раздадена субсидия на структурите съм я давал аз в качеството ми на организационен секретар.

Трябват отговори за това как са се вземали решенията, които докараха БСП до дъното на електорална подкрепа.

- Реално Корнелия Нинова продължава да е лидер по документи - как ще бъде заобиколена тя при подписването на книжата и листите за изборите?

- Рекетът, който упражнява Нинова с подписа си, е, за да включи отново в листите СДС кадъра Калоян Методиев за сметка на партийци, които не ѝ симпатизират. Надявам се до старта на кампанията този юридически казус да бъде решен. Всъщност да не си помислите, че Нинова блокира вписването? Не, разбира се. По нейните думи блокират го “редови социалисти”. А в случая става дума за Крум Дончев. Забавянето идва от умишлено подадени неизрядни документи и умишлено после Дончев се крие. Всичко това го разбрах на последното заседание на пленума, където го издирваше призовкар.

- На какъв принцип ще редите листите и наистина ли Нинова няма да бъде в тях, след като тя подписва?

- Едно уточнение - аз листи не редя, реди ги Националният съвет. При всеки председател на партията съм отстоявал един и същи принцип, а именно водачите и листите да се определят в диалог с местните организации.

Понякога е трудно и невинаги има съвпадение във вижданията, но винаги има как да се постигне баланс. След втория мандат на Нинова в партията няма никаква търпимост към еднолични решения. Трябва ли да припомням как излъга избирателите си в Благоевградско и 25-и МИР и как сложи тайно в листата Калоян Методиев? Как буквално осакати листата на БСП в Пловдив- област и в резултат на нейното решение всички социалисти я напуснаха. Ако Нинова има очи да се явява пред тези хора, да заповяда да им обясни.

- Да ви кажа честно, въобще не съм убедена, че ерата “Нинова” в БСП е приключила - как ще я спрете да се кандидатира за лидер при прекия вот наесен например?

- Общопартийната контролна комисия излезе с решение, че тя повече няма право да се кандидатира. Припомням, че това е същата тази комисия, на която Нинова се позоваваше в последните 4 години. Върнете изказването ѝ от конгреса, в което предложихме прекия избор и мандатността. Самата тя казва, че 8 години са достатъчно време за един председател. Е, какво се промени оттогава? Тя имаше точно толкова време начело на БСП. Промени се само резултатът на партията - от 950 000 гласа на 150 000 гласа.

- Вие самият ще се включите ли отново в лидерската битка?

- Не. Предпочитам свободата на бунтаря в БСП.

- Нека се върнем на изборите сега - повечето леви формации правят голям фронт. Това печеливша формула ли е, като си спомним, че преди години вие бяхте един от радетелите за редуциране на формациите в голямата Коалиция за България?

- Ако визирате отпадането на една ромска партия - и днес бих постъпил по същия начин. Естествено, че не бройката, а съдържанието е важно. Знам, че политиката не е математика и автоматичният сбор не означава автоматично резултат. Също така виждам и “посланията” на приближените 10-ина души около бившия председател, които внушават за бойкот на изборите. Това няма как да не се отрази на нашите хора по места, но съм сигурен, че партийността в тези десетина души около Методиев и Нинова в крайна сметка ще надделее.

- Защо не успяхте да привлечете и Ваня Григорова в този ляв фронт? Не е ли добре да има нови лица начело?

- Харесвам Ваня, тя си има свои виждания и разбира се, право на лично решение да не се включи в листите. Тя е част от групата ни общински съветници в СОС. Относно новите лица - смятам, че е задължително да има силно присъствие, нека видим предложенията за водачи. Надявам се, че повече млади хора този път ще намерят място.

- А доколко е реалистична тезата, че чрез това ново ляво обединение се подготвя почвата за нов проект, начело на който да застане един ден Румен Радев?

- Радев отдавна се формира като самостоятелен политически играч. Да, през годините не е пестил жестове към лявото, доколкото постът му на президент го позволява. Доказал е, че има и социална чувствителност по проблемите на мнозинството българи, но не мисля, че има нужда някой да му трасира пътя, той вече го има. БСП би могла да е естествен партньор.

- Какво имате предвид - готов ли е новият президентски проект, както упорито се твърди в политическите среди, и ще го видим ли на тези избори? Или на следващите?

- Не мисля, че президентът Радев се нуждае от говорители. Сигурен съм, че ако реши да създаде свой проект, то той лично ще го съобщи на българските граждани. Все пак Радев доказа през всичките тези години, че на първо място, е отговорен политик.

- Наистина ли Радев нямаше пръст в реденето на проектокабинета на Кожарева и как да си обясним тогава снимката на Александър Нейчев, която Пеевски размаха?

- Ако Радев е имал пръст в реденето, нямаше да се стигне до оставането на вътрешния министър и нереализирането на служебен кабинет. С Александър съм работил добре в БСП и по мое време той определено не се занимаваше с политически въпроси, а само с административни, в това число и комуникация със Сметната палата, включително и с г-жа Кожарева.

- Наруши ли президентът конституцията, като отказа да подпише указа за предложения от нея кабинет?

- Нека не забравяме, че днешната криза е и в резултат на конституционните промени на ПП/ДБ, подкрепени от ГЕРБ и ДПС. Тези промени превърнаха съставянето на служебно правителство в битпазар. Изглеждаме несериозно като държава. Не мисля, че е нарушил конституцията.

- Как може да се излезе от тази криза?

- Преди да е конституционна, тази криза е на политическите партии, които не успяват да намерят трайно мнозинство и да излъчат стабилно правителство.

Частичното решение е да се върне старото положение за служебните правителства, а цялостното - да има редовно правителство.

- Какво по-различно ще видим в парламента след седмите поред избори за 3-4 години?

- След поредните избори най-много да има повече политически сили в парламента - това е демокрацията. Същественият въпрос е дали ще имат волята да седнат и да работят за прозрачно и стабилно управление на България.

- БСП има забрана от конгрес за коалиция с ГЕРБ. Има ли обаче обстоятелства, които биха променили това решение в следващия парламент?

- Редно е коалиционните въпроси да се решават след изборите. Аз винаги съм бил на мнение, че подобни важни въпроси трябва да се решават на вътрешнопартийно допитване. Няма страшно нито в организацията му, нито в това да чуем какво мислят всички социалисти.

CV

Други от Интервюта

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

Доц. д-р Светослав Живков: По-малко от сега българите са гласували само след Освобождението

- Но тогава е имало 70-80 места за вот, не 10 000 Кризата през 30-те на ХХ век е по-страшна от днешната - тогава са забранявали партии По времето на Фердинанд първо се е назначавало правителство

Николай Цветанов: Ако ви обещават да платят битова сметка при вземане на кредит, най-вероятно е измама

Най-често подвеждат с премълчаване на такси, заради които длъжникът накрая трябва да върне изненадващо голяма сума, казва председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране - Защо  стана

Албена Павлова и Емил Марков: Любовта ни е от втори поглед, но е непоколебима и до днес

24 x 24 е новата ни рубрика, с която "24 часа" влиза не само в 2024 година, но и в дълбоките, понякога спокойни, друг път бурни води на човешките отношения

Доц. Михаил Груев: От кражби на кокошки и часовници до прегазени от съветски камиони - така е действала Червената армия у нас

9 септември е класически военно- политически преврат, повечето партизани са разбрали, че са "взели" властта, 2-3 дни по-късно, когато полицията ги издирва, за да им предаде оръжието си

>