Специален джин и устата свекърва вгорчават сватбата на норвежка принцеса

23.08.2024 03:00 Павлина Трифонова
Норвежката принцеса и Дурек Верет ще се венчаят в края на август. СНИМКА: РОЙТЕРС

Марта Луиз се отказа от кралски задължения, за да се омъжи за чернокож шаман, но скандалите около тях не стихват

Норвежката принцеса Марта Луиз, която е четвърта поред за наследяване на трона, се сблъска с нова порция от скандали дни преди да се омъжи за чернокожия шаман Дурек Верет. Двамата планират сватба в края на август на брега на живописния фиорд Гейрангер в Норвегия, но се оказа, че подготовката за вълнуващото събитие не върви съвсем гладко.

“Дейли мейл” разкри, че майката на младоженеца е дала интервю за списание за знаменитости, в което нарича сина си “опасен” за норвежкото кралско семейство. По думите на 81-годишната Верушка Уркхарт  синът ѝ е “промил” мозъка на принцесата, за да повярва в неща, които не съществуват. Сред тях са включително разкази за неговото детство как е израснал в богато семейство и че е шесто поколение шаман.

Твърденията на бъдещата свекърва на принцесата обаче веднага са оспорени в писмо, подписано не само от Дурек Верет, но и от Марта Луиз. В него двамата буквално я заплашват със съдебно дело за милиони, ако не оттегли думите си. Наричат ги фалшиви и поредна клевета по техен адрес, срещу която ще се борят. Дурек Верет разяснява в социалните мрежи, че писмото им е част от стандартна процедура в САЩ за действие при възникване на клеветнически ситуации. Още повече че са установили наличието на договор за сътрудничество между майка му и списанието, тиражирало неверните твърдения.

Той призовава хората да не вярват на това, което майка му говори, тъй като тя е била отчуждена от семейството си дълго време. “Бяхме

дълбоко загрижени

за нейното психично здраве

и благополучие. Положихме много усилия, за да ѝ помогнем да постигне по-добро качество на живот, но тя отхвърли напътствията и подкрепата, предлагани от повечето от децата ѝ, включително от мен. Вместо да общува с нас като семейство, тя избра да тиражира непрекъснати измислици в пресата, за да печели пари”, посочва 49-годишният Дурек Верет.

Той е роден в Калифорния и се представя като шесто поколение шаман. Баща му е от Хаити, а майка му е от норвежко-индийски произход. Започва да изучава тайните на шаманизма от своята прапрабаба, когато е на 12 г.

Расте основно в семейството на баща си, като в интервю преди години разказва, че имал богато детство с прислуга и частен самолет. Нещата обаче се променят, след като бащиният бизнес фалира. Дурек Верет започва сам да се грижи за себе си и се насочва към Холивуд. Там, освен че работи като модел и актьор, дава духовни съвети и на редица звезди,

сред които актрисите Гуинет

Полтроу и Нина Добрев

Някои от възгледите му са доста противоречиви като например, че ракът дори в детска възраст е причинен от нещастие или пък че се е предпазил от коронавирус благодарение на медальон, който носи и продава на сайта си. Точно заради такива твърдения любовната му връзка с Марта Луиз се гледа под лупа още от самото начало.

Отношенията им стават публично достояние, след като Верет пристига в Норвегия през 2019 г. Принцесата лично го посрещна на летището в Осло с целувка и го откара в своя дом. Двамата започват да пътешестват из страната и да изнасят семинари, тъй като и самата Марта Луиз е привърженичка на алтернативните терапии и твърди, че може да общува с ангели. Изявите им са наречени “Принцесата и Шаманът” и често се налага на норвежкото кралско семейство да се разграничава от някои от тях, декларирайки, че вярва в достиженията на традиционната медицина и наука, а не в свръхестествени сили и задгробен живот.

В крайна сметка то приема годежа на Марта Луиз и Дурек Верет през миналата година и изразява готовност чернокожият шаман да стане част от фамилията. Той обаче няма да получи никакви титли или представителни функции след сватбата им в края на август. Съпругата му ще продължи да бъде наричана принцеса, но губи право да представлява кралското семейство, включително и за благотворителни цели. Според разпространено от двореца официално съобщение това се случва по желание на 52-годишната принцеса, която иска да бъде направена по-ясна разлика между собствените ѝ дейности и тези, произтичащи от благородническия ѝ произход.

Това означава, че тя по никакъв начин не трябва да използва титлата си за комерсиални и търговски цели, с което пък е свързан друг скандал в навечерието на нейното бракосъчетание с Дурек Верет. На пазара се появи джин, който е създаден специално в чест на тяхната сватба. Освен че на етикета му стоят техните имена и монограм, се твърди, че младоженците са били ангажирани лично със създаването на напитката, което предизвика

разследване на норвежките

здравни власти за

незаконно рекламиране

на алкохол.

Говорител на принцесата определи пускането на сватбения джин като грешка, която в следващите партиди ще бъде коригирана. Местни медии обаче коментират, че това явно е временен опит за потушаване на скандала, тъй като въпросната напитка е създадена специално за щастливото събитие и младоженците са участвали в дизайна и надписите върху бутилките, така че тя ще продължи да се продава в магазините за алкохол в Норвегия.

Младоженците вярват, че са били заедно и в предишни животи

Шаман Дурек твърди, че се познава с Марта Луиз от предишни животи и са били женени много пъти.

“Той промени моя живот, както е направил с много други. Накара ме да осъзная, че безрезервна любов наистина съществува на тази планета. Възприема ме такава, каквато съм, без страх и без да задава въпроси. Кара ме да се смея повече от всеки друг”, написа в социалните мрежи Марта Луиз още в началото на връзката си с Верет.

Ако се бе родила след 1990 г., тя щеше да е следващият монарх на Норвегия, но сега това право се пада на по-малкия ѝ брат и на двете му деца. Едва след това идва ред на първородната дъщеря на крал Харалд V и кралица Соня. Причината е действал в миналото закон, даващ предимство на мъжките деца при наследяване на трона.

Това ще е втори брак за норвежката принцеса. През 2002 г. тя се омъжва за писателя Ари Бен, но никой не го приема за странно, тъй като родителите ѝ вече са проправили път в кралското семейство да влизат най-обикновени хора. Майка ѝ Соня също няма благороднически произход. Родена е в семейство на търговец на дървен материал, което първоначално се оказва пречка да се омъжи за бъдещия крал Харалд. Двамата имат 9-годишна връзка, преди да сключат брак. Налага се Харалд да заплаши родителите си, че няма да се ожени за никоя друга, което би означавало край на управляващата династия, тъй като е единствен наследник.

Изненадващо Марта Луиз и Ари Бен се развеждат след 14 г. брак, макар много хора да смятат, че си пасват чудесно със своята ексцентричност. Двамата имат три деца и запазват добри отношения след раздялата. Цялото кралско семейство е съкрушено, когато писателят се самоубива през 2019 г.

Други от Възход и падение

Белозем честити първородната дъщеричка на футболиста Тодор Неделев

Мнозина в Белозем се радват на вестта, че футболистът Тодор Неделев стана баща на дъщеричка. Тя се роди днес преди обед и е с тегло 3,6 кг. В селото, където живеят родителите на талантливия играч

Съдят Майли Сайръс за плагиатство

Срещу Майли Сайръс е заведено дело за нарушаване на авторските права с хита й "Flowers", който оглави класациите през 2023 г., информират световните информационни агенции

Венсан Касел ще става татко за четвърти път

Френският актьор Венсан Касел има голям повод за радост, тъй като стана ясно, че до няколко месеца двамата с половинката му Нара Баптиста ще станат родители

Продават на търг предмети и дрехи от сериала "Приятели" (Видео, снимки)

Предмети и дрехи, носени от актьорите от сериала "Приятели" ще бъдат продадени на търг в Калифорния.  Поводът е 30-тата годишнина на комедията. Включени са например пуловери

Юлиян Дайнов - българин задава световния тренд

Визионерът в модната индустрия консултира големите брандове и създава собствена линия редом с приятели като Жан-Пол Готие 7 хил. години история и модерен дух - така модната библия Vogue описва София

>