“Главчев 2” май ще е с 3-ма нови министри, Радев чака папката в понеделник – така ще успеем за избори на 27.Х. (Обзор)

22.08.2024 23:00 Весела Бачева
Димитър Главчев за втори път получава мандат от президента Румен Радев да състави служебен кабинет. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Иван Кондов
Георги Гвоздейков
Галя Кондева
Калин Стоянов

Новият стар премиер обеща да успокои политическата обстановка. Ще умува обаче до неделя за Калин Стоянов и други рокади

Ако зависи от мен, всички около тази маса остават - с това послание служебният премиер Димитър Главчев откри последното заседание на кабинета си онзи ден - близо 24 часа преди президентът да обяви, че отново той ще е министър-председател.

Сега обаче има 4 дни, за да премисли добре какви промени ще направи в настоящия си екип от министри, за да не върне Румен Радев и неговата папка - така както това стана миналия понеделник с проектокабинета на Горица Кожарева.

А оттогава залогът е ясен - нов вътрешен министър. Не е ясно с какви думи Радев е заявил това на Главчев по време на близо едночасовия им разговор в сряда, но в четвъртък, когато му връчи папката, условието Калин Стоянов да си ходи прозирише силно между редовете:

Настоявам вашето правителство да издигне за свой основен приоритет противодействието на купения вот

Поемайки този мандат, поемате отговорната мисия да мобилизирате в пълна сила силите на държавата с това уродливо явление. Това е задължително условие за успеха на този мандат. Очаквам при добра работа до понеделник да ни представите състав на МС, който убедително да се вписва в тази важна мисия, каза Радев на Главчев.

Сигурно е, че той е разчел посланието. Не пое ангажимент да смени Стоянов, но даде знак, че е разбрал какво се иска от него: Следя какво се случва в обществото и ще предприема действия с цел успокояване на политическата обстановка.

След като ПП-ДБ от ноември искат смяна на МВР шефа, във вторник за оставка го призова и Бойко Борисов. Направи го заради вдигнатия юмрук от Калин Стоянов на протеста на униформените. Последваха пък протести със затваряне на Орлов мост на "Боец" и други граждани, които настояват министърът да си ходи.

Близки до екипа на премиера потвърдиха, че още

от първите часове след връчването на мандата "предпазливо се мисли за кабинет без Калин Стоянов"

Според други, които стоят близо до "Дондуков" 1 и 2, името на МВР шефа не е било единственото намекнато в разговора между двамата. В папката на Грънчарова-Кожарева например липсваше това на настоящия транспортен министър Георги Гвоздейков и има подозрения, че откъм президентството таят възражения за оставането му в "Главчев 2". Така че се очаква това да е втората рокада.

Въпреки подобни възражения към здравната министърка Галя Кондева, за които се чу, изобщо не било сигурно, че и тя си отива. Засега си отиде заместникът Петко Стефановски, когото Кожарева бе избрала за титуляр.

Сигурно е, че външният министър ще е нов. Сега поста съвместява премиерът Главчев, като той отдавна сам декларира, че това е първата смяна, която би направил, ако му предложат да продължи начело на служебната власт. За почти сигурно се сочи името на сегашния зам.-министър Иван Кондев, който вече е бил на поста, а и има богат опит в организирането на изборите в чужбина, за което отговаря в МВнР. Дипломатът вече даде съгасието си за участие в несъстоялия се служебен кабинет "Кожарева".

Само три часа изминаха от съобщението на пресслужбата на Радев, че е избрал Главчев, до връчването на мандата. И само до понеделник - 26 август, е срокът да го върне изпълнен.

Очаква се финалните срещи и решения, които Главчев трябва да вземе, да се случат в неделя.

Ако в понеделник Радев одобри проектокабинета му, ще подпише веднага указа за съставяне на правителство и ще очаква още същия ден новите министри да положат клетва пред Народното събрание. Това означава, че ваканцията на депутатите ще бъде прекъсната и

ще се съберат извънредно още във вторник за клетвата

на "Главчев 2".

При този сценарий изборите ще са на 27 октомври. А народните представители от 50-ия парламент ще имат още 12 заседания за приемане на спешни закони, преди да излязат за предизборна агитация.

За МВР ще се търси пак човек от системата

Търсенето на нов вътрешен министър е насочено към професионалист от системата, казват източници от МС. След напрежението с униформените, които цяла седмица пускаха сирени с искане Калин Стоянов да остане, подобен предпазлив и уважителен подход към тях е най-удачен, коментират наблюдатели.

Тъй като първоначалните очаквания и към Горица Кожарева бяха за рокада в МВР, още тогава се завъртяха възможни наследници на Стоянов.

Едното име е на настоящия му заместник Тони Тодоров, шеф на Охранителна полиция в СДВР от протестите през 2020 г. Той сам напусна МВР, а преди да стане заместник на Стоянов в служебния кабинет, бе на работа в Сметната палата. Някои депутати пък подхвърляха като вариант и дългогодишния бивш шеф на пожарната Николай Николов.

В МВР Стоянов има още двама заместници - Христо Стефанов и Стоян Темелакиев, когото от ПП-ДБ вече определиха като неприемлив. Ако Главчев наистина смени Калин Стоянов, едва ли би се спрял на някого от тях, тъй като те плътно застанаха зад министъра си и излязоха заедно с него на протеста пред президентството, след като Радев отказа на Горица Кожарева да разпише указа.

Заедно с тях тогава дойде и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев, който пое поста от Живко Коцев през април.

Той бе назначен с указ на президента по предложение на премиера Главчев, а Калин Стоянов не пожела да бъде сменен.

Други от От страната и света

Любенов с поршето се държал нагло след катастрофата, в която уби французин (Обзор)

"Държеше се нагло, гледаше си колата, не попита кой как е", спомни си за него шофьорът, возил към летището Бриджит Пети и убития й съпруг "Държеше се арогантно, нагло

Новак Джокович пя "Луда по тебе" с пълната зала в София (Видео)

Диджеят не пусна "Луда по тебе", Новак Джокович я изпя на живо с пълната зала в София Новак Джокович изпя "Луда по тебе" на Камелия с българските фенове в "Арена София"

Новата ЕК - силни позиции за жените, сигнал към Путин и порицание за Орбан (Обзор, графика)

Екатерина Захариева поема иновациите в екипа на Фон дер Лайен Мощни позиции за жените и силна роля върху икономическата политика на блока за южните страни на Европа

Хванаха моториста, блъснал двама в София и избягал. Криел се от полицията

Мотористът, който блъсна двама пешеходци днес в София и избяга, е бил заловен, научи "24 часа". Той се е крил, не е бил в нито един от известните си адреси.  Инцидентът се случи минути преди 15

Илияна Йотова: Успех на Захариева, изпитът й пред ЕК и ЕП няма да е лесен

"Пожелавам много успех на г-жа Екатерина Захариева. Изпитът пред Европейския парламент и съответните комисии никак няма да бъде лесен", това написа във фейсбук профила си вицепрезидентът Илияна

>