Сушата изпи водата в язовирите, 4 министерства търсят изход (Обзор)

22.08.2024 21:10
Ситуацията с безводието бе обсъдена на среща, провела се в четвъртък, с всички заинтересовани страни.

Обединиха се около две основни причини - жегата и загуби заради старите водопроводни мрежи, работна група спешно ще набележи краткосрочни и дългосрочни политики

Сред основните причини за недостига на питейна вода са сериозното засушаване и високите температури.

Другата причина за безводието е огромните загуби на воден ресурс по старите водопроводни мрежи в определени населени места, както и загубите за напояване по амортизираните напоителни системи.

Около това се обединиха четирима министри - на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов, на регионалното развитие Виолета Коритарова и икономическият Петко Николов. В четвъртък те проведоха междуведомствена среща заради водните режими в много населени места.

Преди дни министър-председателят Димитър Главчев разпореди спешни мерки за справяне с водната криза, която засегна вече над 300 селища у нас.

“Има проблеми, които са трупани с години, но показахме, че и тях можем да решаваме. Един от тези проблеми е свързан с безводието в някои региони в страната. Трябва в спешен порядък да предприемем нещо отново”, категоричен бе премиерът. За целта той разпореди експерти от четири министерства - регионалното, на екологията, земеделското и енергийното, да предложат бързи решения.

В резултат ведомствата заедно с ръководствата на Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, “Българския ВиК холдинг”, зам.-министри и експерти се заеха с решаване на тежката ситуация.

“За свеждане до минимум на негативите за населението

продължава работата в авариен режим на всички държавни структури

в координация с местните власти. Създава се работна група с експерти от всички ресорни министерства, която ще е и своеобразен координационен център, за да се постигне по-голяма ефективност на общите усилия на институциите”, казват от регионалното министерство. Очаква се работната група да набележи както краткосрочни, така и дългосрочни мерки като част от националната политика за решаване на проблема с водоснабдяването на населението и напояването на земеделските култури.

Освен това ще бъдат анализирани и

необходимите законови промени, тъй като водоснабдяването е стратегически сектор

и част от националната сигурност.

Тепърва ще се обсъжда и изработването на цялостен хидромелиоративен анализ, който да покаже както вариантите за подобряване на водоснабдяването, така и нуждата от ремонт и строителство на нови изкуствени водоеми.

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология 2024 г. е третата поред суха и гореща година. Месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година периодът на засушаване е и най-дълъг, като продължава повече от три месеца. Резултатът е спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година.

Други от От страната и света

Любенов с поршето се държал нагло след катастрофата, в която уби французин (Обзор)

"Държеше се нагло, гледаше си колата, не попита кой как е", спомни си за него шофьорът, возил към летището Бриджит Пети и убития й съпруг "Държеше се арогантно, нагло

Новак Джокович пя "Луда по тебе" с пълната зала в София (Видео)

Диджеят не пусна "Луда по тебе", Новак Джокович я изпя на живо с пълната зала в София Новак Джокович изпя "Луда по тебе" на Камелия с българските фенове в "Арена София"

Новата ЕК - силни позиции за жените, сигнал към Путин и порицание за Орбан (Обзор, графика)

Екатерина Захариева поема иновациите в екипа на Фон дер Лайен Мощни позиции за жените и силна роля върху икономическата политика на блока за южните страни на Европа

Хванаха моториста, блъснал двама в София и избягал. Криел се от полицията

Мотористът, който блъсна двама пешеходци днес в София и избяга, е бил заловен, научи "24 часа". Той се е крил, не е бил в нито един от известните си адреси.  Инцидентът се случи минути преди 15

Илияна Йотова: Успех на Захариева, изпитът й пред ЕК и ЕП няма да е лесен

"Пожелавам много успех на г-жа Екатерина Захариева. Изпитът пред Европейския парламент и съответните комисии никак няма да бъде лесен", това написа във фейсбук профила си вицепрезидентът Илияна

>