Европейската централна банка ще има среща за определяне на лихвите през септември

22.08.2024 19:03
Европейската централна банка СНИМКА: Pixabay

Управителният съвет (УС) на Европейската централна банка не намира за необходимо да намали водещите лихви в момента, но намеква за нова дискусия през септември, тъй като високите лихви оказват влияние върху растежа. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на публикуваните днес протоколи от срещата за определяне на паричната политика на институцията, проведена на 17 и 18 юли.

ЕЦБ тогава остави лихвите непроменени и не даде почти никакъв намек за бъдещите си действия, но протоколите разкриват опасения относно силното ограничаване на икономическия растеж и показват успокоение, че свеждането на инфлацията в еврозоната до целта от 2 на сто е напът да се случи.

"Постепенното отслабване на ограничителната политика беше акт за балансиране, като също така беше важно да не се навреди неоправдано на икономиката чрез задържане на лихвените проценти на ограничително ниво за твърде дълго време", пише в протоколите, като се допълва, че е важно да се следи реалната икономика.

"Срещата през септември широко се възприема като подходящо време за преоценка на ограниченията на паричната политика", добавя ЕЦБ.

ЕЦБ бе сред първите големи централни банки, които намалиха лихвите през юни, а икономическите данни от еврозоната през последните шест седмици до голяма степен подкрепят аргумента за по-нататъшно облекчаване.

Ръстът на възнагражденията, договорени по колективни трудови договори, ключов показател за измерване на бъдещия ценови натиск, се забави рязко през второто тримесечие, а икономическият растеж беше слаб. Това се дължи на факта, че Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната, успя да избегне рецесията. 

Сега пазарите виждат шанс от над 90 на сто за намаление на лихвата с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) следващия месец, последвано от поне още една стъпка тази година, като това може да се случи през декември.

"Въпреки че все още може да има изненади по отношение на ръста на възнагражденията по колективни трудови договори през годината, днешното отчитане на темпа прави намаление с 25 базисни пункта през септември още по-вероятно", посочва икономистът от Ай Ен Джи (ING) Бърт Колийн.

ЕЦБ отдавна е загрижена заради бързото нарастване на възнагражденията, но протоколите отчитат успокоение сред вземащите решенията във финансовата институция, пише БТА. 

"Успокояващо е да се види, че натискът върху вътрешните разходи, предизвикан от високия ръст на възнагражденията по колективни трудови договори, включително в сектора на услугите, все повече се буферира от печалбите на дружествата", се посочва в протоколите.

УС на ЕЦБ смята също, че инфлацията в еврозоната е напът да се върне на целевото ниво от 2 на сто (т. нар. "дезинфлация" - отслабване на растежа на цените) до края на следващата година.

Други от От страната и света

Марчело Мастрояни сменя жена след жена, но не иска светът да го приема за секссимвол

Навършват се 100 години от смъртта на най-обичания, най-красивия, най-желания актьор Когато умира на 19 декември 1996 г., Марчело Мастрояни е в дома си с Анна Мария Тато - жената

Записали със СРС Джейхан Ибрямов да казва, че му трябват поне 1 млн. лв. за купуване на гласове (обзор)

С ключовия свидетел Мирослав Тодоров, който много пъти му бил давал пари, се познавали от 2000 г. В събота прокуратурата ще иска арест за народния представител

Бум на бизнеса с розовото масло - добивът се увеличил с 1000 тона (Обзор)

Износът основно за САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, цените варират от 9500 до 16 050 долара за килограм Бизнесът с розово масло се оказва в разцвет

Радев и партиите на едно мнение: военно обучение за всеки, за да може да брани Отечеството (Обзор)

Със сигурност увеличават разходите за отбрана Всеки български гражданин трябва да има умения да участва в защитата на Отечеството. Около това се обединиха и политици

Черноморска мида възстановява популацията си край Созопол

Възстановяване на популациите от черноморски миди се забелязва по крайбрежието на Созопол. Това отбелязват повечето водолази там. За тях тази тенденция е силно положителна

>