Градската градина в Пловдив стана класна стая на открито

22.08.2024 16:24 Ваня Драганова
Мария Матеева, Нели Пейчинова, Мария Шопова и Дора Цветкова (от ляво на дясно) не си губят времето и учат английски в Градската градина на Пловдив.
В летните жеги децата превърнаха фонтаните в Градската градина в новата къпалня на Пловдив.

13 ч в жежкото пловдивско лято. Улиците са на практика празни, защото всеки търси място под климатика. Но на една от сенчестите пейки в обновената Градска градина стоят 4 жени на възраст и държат учебници по английски. Една от тях - преподавател с дълъг стаж по този предмет, обяснява тънкостите на британското произношение и граматика, другите слушат. И явно от уроците има смисъл, защото на репортерски въпрос: “Може ли да разкажете откога и защо учите по този начин” една от възрастните ученички отговаря с “You are welcome!” (В буквален превод “добре сте дошли”, в случая “няма проблем, заповядайте”.)

Жените са пенсионерки, само една от тях е по-млада. Попили са английските традиции и обясняват с усмивка, че една лейди не се пита за годините. Учителката Нели Пейчинова обаче споделя, че се е пенсионирала преди десетина години,  след като е работила в училищата “Алеко Константинов”, “Симон Боливар”, “Найден Геров” и Хуманитарната гимназия.

Първата ѝ ученичка в годините след активната преподавателска дейност била работеща все още приятелка Светла, която

знаела донякъде английски преди време, но не го практикувала

и го забравила. Уроците със Светла протичали в обедната ѝ почивка. После друга близка на Пейчинова - Дора, също заявила, че иска да знае английски, и преподавателката събрала двете ученички, за да водят диалози. Така по-лесно преодоляват бариерата на съставянето на изречения с ограничения все още речников запас. После за ученето чула и друга жена и така групата постепенно се увеличила.

В началото се събирали на Сахаттепе, но след откриването на основно реконструираната градина се преместили в нея – на сянка и близо до фонтаните. Имат за резервен вариант кафене наблизо, ако завали, но лятото е сухо и скоро не им се е налагало.

В дългия си стаж на преподавател Пейчинова е изчела много книги как да подходи към учениците, в практиката се е научила на много неща, а в популярното като Столипиновската сорбона училище “Найден Геров” разбрала, че ако децата не са ученолюбиви, не може да се направи много. Сегашните ѝ ученички обаче са на другия полюс.

“Тези дами са много мотивирани, една има дете в Лос Анджелис, другата – в Англия, третата е била учителка по музика и има безпогрешен слух за произношение и интонации”, хвали ги учителката, която преподава уроците безплатно.

Заради прилежността им махнала бележниците,

в които в началото вписвала оценки.

В сегашната четворка са две Марии и Дора. Мария Шопова също е бивша учителка, но по биология. “В гимназията съм учила френски, тогава английският не беше популярен. Учителката ни караше да запомним думи като пране и щипки, което ми се виждаше много странно. Но после, когато с мъжа ми, който беше лекар, заминахме за Алжир да работим там, установих колко полезни са ми такива думи. Така че с френския се оправях, но английски не знаех, а

дъщеря ни се омъжи в Щатите

Зетят е българин, бях им на гости, но там има и много други наши сънародници и с тях контактувах с лекота. Така че там не научих английски, заех се с това, когато се прибрах. Първо си взех самоучител, после чух за уроците на Нели и ето ме тук с учебника”, разказва тя.

Като биолог признава, че даденостите в една по-напреднала възраст са други и усвояването на материала не е лесно, но пък ученето е гимнастика за мозъка и тренировка на паметта.

За най-младата ученичка – Дора Цветкова, стимулът също е дете в чужбина – дъщеря ѝ следва в Англия. Учила е руски и немски, но сега иска да проговори езика, с който човек може да се оправи в целия свят.

“Атмосферата в нашата група е много приятна, истински френдли, затова и ученето ни върви”, обяснява жената. Вече са на третия учебник и преподавателката определя нивото им като B2. Събират се 3 пъти седмично – в понеделник, сряда и петък.

Другата Мария е с фамилия Матеева, скромно мълчи, макар да я хвалят за добрия усет към мелодията на английския език като бивш преподавател по музика.

Форматът учене на открито е отворен и всички в групата са готови да приемат нови ученички, ако има още желаещи.

“Може да приложим взаимоучителната метода от времето на Възраждането – напредналите ще помагат на начинаещите, аз също ще се намесвам при необходимост”, казва учителката Нели Пейчинова. При по-голям клас обаче една пейка не би стигнала и жените си мечтаят за специална беседка.

“Ще помислим за това в бюджета за следващата година”, казва кметът на район “Централен” Георги Стаменов. Целият му екип

приветства начинанията, които вдъхват нов живот на Градската градина

Там има къщичка за книги и изучаващите английски жени не са единствените по пейките, които четат.

Паркът има и още едно ново предназначение – превърнал се е къпалня за децата, които се разхлаждат на струите на водните атракции. Облечени са с бански, а майките им ги чакат отстрани с хавлиите.

“Само се говори, че днешните деца не се отделят от телефоните, не е вярно”, коментират гледката доволни минувачи.

Други от От Пловдив

За седмица: Спипаха 12 нарушители да изхвърлят боклуци неправилно в Пловдив

Извършителите ще бъдат глобени с от 300 до 800 лева, уточни шефът на "Общинска полиция" 12 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци са съставени за седмица

Програмата на Пеещите фонтани през есента ще започва час по-рано

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20,30 часа, а не както досега от 21,30, съобщиха от община Пловдив

4 линии тръгват по западното платно на бул. "Руски" в Пловдив от утре

От сряда, 18 септември, се възстановява движението по западното платно на бул. „Руски" на 4 линии от градския транспорт, информират от общината. След отварянето на кръговото кръстовище на Централна

На червено пресичал 33-годишният пешеходец, блъснат на булевард в Пловдив, в болница е

Три часа по-късно пешеходец изскочил внезапно на пътното платно. бил ударен от възрастен шофьор 33-годишният пешеходец, ударен на кръстовището на бул. "Христо Ботев" до Стоматологичния факултет

Криминално проявен потроши кола в Кючука

Извършител на вандалска проява е задържан от служители на Първо РУ в Пловдив, съобщават от полицията. Вчера сутринта била предприета проверка по сигнал от шофьорка

>