Главчев си търси нов вътрешен министър

22.08.2024 15:06
Димитър Главчев получи нова възможност да е служебен премиер.

Димитър Главчев вече си търси нов вътрешен министър, който да замени Калин Стоянов.

Това стана ясно от изявлението му пред медиите в кабинета на президента Радев преди двамата да останат насаме. Там настоящият и бъдещ служебен премиер дебело подчерта на два пъти, че ще свали общественото напрежение и в понеделник, когато представи новия си кабинет, ще са оправдани очакванията на българските граждани. Ето какво точно каза той на президента Радев и медиите:

"Няма от какво да се срамувам за работата на правителството, на което все още съм служебен премиер. Изпълнихме добре основната си задача да организираме честни, прозрачни и свободни избори, едновременно с това запазихме определения път на България, свързан с Европа, път от много правителства назад. Обещах точно това - да организирам изборите както трябва, да запазя европейския ни път и да решавам възникналите проблеми на българските граждани", обобщи последните си няколко месеца като премиер Димитър Главчев.

"Много горещ привърженик съм да има редовно правителство, всички знаете защо. Спекулации за политически зависимости могат да се правят и те са обикновено свързани точно с предизборна агитация. 

Винаги съм изповядвал тезата, че институциите трябва да си взаимодействат и да работят заедно за подобряване на живота на българските граждани. Мисля, че с вас доказах, че това може да е така. 

Следя внимателно обществените нагласи и основната ми задача ще е да сваля, ако може, политическото напрежение, тъй като то е на високо ниво, а това не е от полза от никого.

Ще изпълня това, което ми възлагате. В понеделник ще представя състав на служебен кабинет. Мисля, че до голяма степен ще са оправдани очакванията на всички български граждани, горе-долу в тази посока говорите и вие", каза Главчев преди с Радев да останат на 4 очи.

Той почти повтори думите на Радев, с които той отказа на Горица Кожарева да приеме кабинета й заради Калин Стоянов. Ето какво каза президентът тогава: "Благодаря ви за изказаната позиция при обявяването на правителството и най-вече за положените усилия. Те обаче не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на този мандат, на което аз обърнах внимание при неговото връчване, а именно да се гарантира успокояването на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако г-н Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи. Затова аз ви давам още малко време днес до 15,00 часа да ми предложите друг министър за този пост. В противен случай, аз няма да подпиша указа за назначаване на вашето правителство. Аз ви призовавам в това време вие да помислите и да прецените дали за вас Калин Стоянов е по-важен от това България да има спокойствие и правителство и дали заради него вие сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза."

Димитър Главчев вече оглежда наследници за поста на Калин Стоянов, научи "24 часа". Все още е рано да се каже на кои ще се спре и кого от тях ще избере до понеделник.

Други от От страната и света

Гуцанов: Несериозно е сега да сменяме Антон Славчев

Председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов смята за несериозно освобождаването на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия Гуцанов в оставащите едва три работни

С епитети като "шушляци" парламентът отхвърли промените за свикване на референдуми

Само 80 подкрепиха идеята на ИТН за снижаване критериите за допитванията След два часа спорове по темата за референдумите депутатите решиха да не променят правилата за провеждането им

Карлос Насар гостува на празника на с. Бачево

Разложкото село Бачево ще празнува културата, образованието и спорта, а златното момче Карлос Насар ще бъде специален гост в събота на "Бачево празнува"

Обраха пациентка в болницата в Горна Оряховица

Издирват апаш, свил златни бижута от пациентка на общинската болница в Горна Оряховица. На 18 септември на тел. 112 е получен сигнал от за откраднати два златни синджира от портмоне на жена

Митничари откриха 13 000 кутии цигари под хладилници на Дунав мост 2

След митническа рентгенова проверка на спрян в района на ГКПП „Дунав мост 2 – Видин" товарен автомобил са установени недекларирани 258 000 къса цигари с български акцизен бандерол. Около 4,30 ч

>