Българинът бие любовници и бивши жени повече от съпругите

22.08.2024 10:51 Кирил Борисов
Нарязаната от приятеля си Дебора стана причина за промяната в закона.
През март т.г. дете от Бобов дол снима как баща му бие майката вкъщи.

Регистрираните случаи на домашно насилие се увеличиха три пъти след промяната на закон заради нарязаната Дебора

Между 2 и 3 пъти са се увеличили регистрираните случаи на домашно насилие през 2024 г. в сравнение с миналата за различните месеци, показват данните на МВР.

Няколко са причините за това, но главната е промяната в Закона за защита от домашното насилие от август 2023-а след случая “Дебора” в Стара Загора. Момичето беше нарязано с макетен нож от интимния си приятел, с когото не делят един покрив.

Така в закона като домашни насилници попаднаха настоящи и бивши любовници и съпрузи, а кръгът на жертвите се разшири.

Резкият скок в регистрираните случаи на домашно насилие е още от август 2023 г., когато законът влезе в сила. През този месец 308 души са потърсили помощ от полицията, защото са бити и тормозени от техни близки. Регистрирани са по новите правила. Месец по-рано, през юли м.г., е

имало три пъти по-малко случаи - 123. Тази тенденция се запазва и до днес

През последния обработен от МВР период - юни 2024 г., са регистринани 240 случая на домашно насилие. През същия месец, но за 2023 г., когато важат старите правила, те са били над 2 пъти по-малко - 110.

Същото е положението и за месец май. През тази година има 239 случая, а през миналата - 113.

През месеците от януари до май разликата е по-драстична и стига до 3 пъти ръст в регистрираните случаи на домашно насилие.

Основната промяна в закона беше с включването на любовници и бивши съпрузи, които тормозят настоящата или бившата си половинка.

Това са и основните групи от нови според закона домашни насилници, които увеличават регистрираните случаи на това престъпление, показа проверка на “24 часа”. Престъпленията, извършени в условията на домашно насилие,

се наказват по-строго от закона

и една от целите на промените беше превенцията от по-голямата наказателна санкция.

Георги, който наряза Дебора, обаче е извършил престъплението преди промените. След тях от МВР и прокуратурата съобщаваха фрапиращи случаи на насилие над бивши и настоящи половинки, които вече са по новите разпоредби. 

Останалите, които депутатите включиха в списъка, са пренебрежимо малко. Това са настойници и попечители на деца, за които се грижат, роднини до четвърто коляно на бившия или настоящия съпруг или съпруга и няколко други категории. Продължават да действат всички случаи на насилие в дома -

внук бие баба си, брат - брата, син баща си

и т.н. Статистиката обаче показва, че ръстът идва с включването на бивши и настоящи любовници и съпрузи.

Освен това броят на регистрираните се увеличава и заради кампаниите на държавни институции и неправителствени организации, както и с новите механизми за реакция от последните години.

От 5 г. насам регистрираните случаи на домашно насилие постепенно се увеличават, показат данните на МВР. Ръстът до влизането на новия закон в сила обаче е по-плавен. Освен това се развенчава митът, че по време на ограниченията заради коронавируса са нараснали побоищата вкъщи.

649 са случаите през 2019 г. По-малко - 606, са през 2020-а, когато заведенията не работеха и хората бяха затворени в домовете си. С разхлабването на мерките домашното насилие постепенно се увеличава. През 2021 г. има 664 регистрирани случая, през 2022 г. - 845, а през 2023-а са двойно повече - 1614. Точно от август влязоха в сила промените в Закона за защита от домашното насилие. А само за първите 6 месеца на 2024 г. помощ от полицията са потърсили 1495 души. Т.е. “планът” от 2023 г. е преизпълнен за половината година.

Тенденциите от данните на полицията се потвърждават и от друга институция - Министерството на труда и социалната политика, в чиято структура е Агенцията за социално подпомагане. Тя ползва данните от Националната информационна система за случаите на домашно насилие, както и производствата по защита на пострадали.

Редът е различен от този за наказателното преследване

и цифрите са за хора, потърсили или получили социални услуги. Затова данните са други. Те са изнесени от министъра по реда на парламентарния контрол в писмен отговор до депутата Димо Дренчев на 8 август. Народният представител от “Възраждане” е искал информация за най-разпространените форми на домашно насилие и профила на извършителите и жертвите през последните 5 г.

През 2020 г. системата отчита 594 жертви;

2021 г. вече са 660;

2022 - 736

2023 - 888

Първите шест месеца на 2024 г. - 597 - колкото за цялата 2020 г. например.

Жертвите на домашно насилие, идентифицирани от социалното министерство за 2024 г., са, както следва:

159 жени;

3-ма мъже;

435 деца;

11 хора с увреждания.

Съотношението от миналите години е подобно. Има плавен ръст при жените (161 през 2020 г. до 275 през 2023-а) и при децата (425 през 2020-а до 597 през 2023 г.). Най-много тормозени мъже по тези данни е имало през 2023 г. - 20.

Големият брой на децата в данните от Националната информационна система има обяснение. Там са включени всички малчугани, които са не само жертва, но и са станали свидетели на домашно насилие във всичките му форми - физическо, психическо, сексуално, пренебрегване, търговска или друга експлоатация.

Други от От страната и света

Общинска зеленчукова градина ще дава чиста храна за детските заведения в Казанлък

Община Казанлък започва изграждане на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в детските градини и ясли. Тя ще се намира в село Долно Изворово и ще бъде раположена на

Износът на палмово масло от Индонезия намалява заради местно търсене и по-ниското производство

Износът на палмово масло от най-големия световен производител Индонезия се очаква да намалее тази година. Това се дължи на увеличеното вътрешно потребление поради по-високи задължения за влагане на

"Банк ъв Ингланд" остави водещата си лихва без промяна

"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) остави без промяна водещата си лихва на нивото от 5 процента на днешното заседание по паричната политика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Македонци с българско гражданство пълнят избирателните списъци в Благоевградско

Хиляди македонци, получили българско гражданство в последните десетина години, пълнят избирателните списъци в Благоевградско, но никога не идват да гласуват на парламентарни и европейски избори

Кметът на Русе почете Кичка Бодурова за нейния 50-годишен юбилей на музикалната сцена

„Петдесет години на сцена означават много повече от нотите, които сте изпяли, или записите, които сте продали. През тези години Вие давахте глас на емоциите ни и затова този юбилей празнуват и хората

>